Be kita ko, ketinama stiprinti ES išorės sienų apsaugą ir pabėgėlių srautų kontrolę,bus aktyviau vykdomas ir nelegalių migrantų grąžinimas į kilmės šalį, žadama imtis priemonių atskirti karo pabėgėlius nuo ekonominių migrantų.

Politologas Giedrius Česnakas „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ teigė, jog trečiadienį priimti strateginiai sprendimai migracijos krizei suvaldyti gerokai pavėluoti:

„ES atsilieka nuo darbotvarkės. Bendrija visada akcentavo savo sienų saugumą ir kontrolę. Tačiau tos sienos, ypač Graikijoje, buvo kiauros. Ir dabar, praėjus devyniems mėnesiams nuo krizės pradžios, stiprinti ES išorines sienas jau vėlu. Dabar Europa yra pasidalinusi į atvirą Vokietijos, Prancūzijos Europą, kviečiančią migrantus ir Vidurio Europą (čia ir Baltijos šalys), kuri nėra tokia entuziastinga. Europa tampa savotiška apsupta tvirtove. Neabejotinai sienas stiprinti reikia. Turime moralinę pareigą padėti žmonėms, bėgantiems nuo karo, tačiau per daug dažnai jie tapatinami su ekonominiais pabėgėliais. Ir tik dabar pradėta kalbėti, jog būtina atskirti karo pabėgėlius nuo ekonominių migrantų. Jau verta diskutuoti ir apie ekonominių migrantų integraciją, priėmimą, kad jie „nenusėstų“ tik tose šalyse, kuriose, sakykim, didžiausios socialinės išmokos , geriausios socialinės garantijos. Būtent į tas šalis tokie migrantai ir veržiasi. Be to, tose šalyse jau yra gana didelės anksčiau čia atvykusių migrantų bendruomenės. Taigi, iškyla dar viena problema – kaip juos integruoti, kad tose šalyse nesusidarytų uždaros bendruomenės, kad jos nesipildytų. Kol kas nematyti, jog šią krizę artimiausiu metu bus galima išspręsti“,- kalbėjo G. Česnakas.

dr. Giedrius Česnakas

Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis nuo 6.05 val. iki 9.00 val.