Teisėja Jurgita Mačionytė paskelbė, kad nenustatytos aplinkybės, jog švelnesnėmis kardomosiomis priemonėmis šiuo metu būtų galima užtikrinti kaltinamojo dalyvavimą procese.

Suėmimo termino pratęsimas skaičiuojamas nuo rugsėjo 24 dienos, ketvirtadienio.

Tuo metu prokuratūra suėmimo terminą prašė pratęsti trims mėnesiams.

Generalinės prokuratūros prokuroras Redas Savickas pirmadienį per teismo posėdį sakė, kad suėmimą pratęsti tikslinga, nes neišnyko jo pagrindai - kaltinamasis gali bėgti ir slėptis nuo teismo, jis turi ryšių Baltarusijoje, Rusijoje, kitose valstybėse. Kaltintojas prašė atsižvelgti, kad R.Lipskis kaltinamas labai sunkios nusikalstamos veikos padarymu - šnipinėjimu, už šį nusikaltimą gresia laisvės atėmimas iki penkiolikos metų.

„Jam pasislėpus, mes jo neatgautume, Baltarusijoje ši veika nekriminalizuota“, - sakė prokuroras.

R.Lipskis savo ruožtu tvirtino neturįs, kur bėgti.

„Ką aš galiu pasakyti? Prokuroras vėl sako tą patį. Aš jau neturiu namo Baltarusijoje, motina pardavė, tai nebuvo mano namas, o motinos. Rusijoje neturiu nei pažįstamų, nei giminių, mano sveikata blogėja. Byloje nieko nėra, kad aš buvau užverbuotas, kur ta informacija, kur aš rinkau (informaciją - BNS)? Tos kratos - ką, aukso radote?“ - pirmadienį kalbėjo teisiamasis.

Jis skundėsi per apklausas esą prapuolusiu turtu ir žadėjo savo išgyvenimus, susijusius su šia byla, aprašyti knygoje.

Be to, anot R.Lipskio, jam būnant Lukiškių tardymo izoliatoriuje prastėja sveikata, medikai nematuoja kraujo spaudimo, nestebi cukraus kiekio kraujyje.

„Aš Vilniuje turiu šeimą, man nėra tikslo bėgti, aš užsidirbau pensiją, turiu butą. Kodėl turiu bėgti, o gal dar ten pasodins?“ - į prokuroro pasakymą apie galimybę pabėgti į Baltarusiją atsakė R.Lipskis. Jis prašė teismo leisti būti jam namuose.

Jo advokatė teismo irgi prašė nepratęsti suėmimo, nes klientui blogėja sveikata, jam yra 58 metai, todėl galima taikyti ir švelnesnę kardomąją priemonę.

Teismo posėdyje trečiadienį skelbiant nutartį dėl suėmimo pratęsimo nei advokatė, nei kaltinamasis nedalyvavo.

Bylos duomenimis, R.Lipskis savo kabinete „Oro navigacijoje“ slapta fotografavo ten buvusius dokumentus bei kitus objektus ir juos perdavė Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybos darbuotojui. Įtariama, kad Baltarusijai rinkta ir perduota informacija apie Lietuvos kariuomenę, jos dalinius, strateginę reikšmę Lietuvos nacionaliniam saugumui turinčias valstybės įmones, jų veiklą, objektus bei įrenginius jose.

Įtariamasis sulaikytas daugiau nei prieš metus, jam gresia laisvės atėmimas iki 15 metų.

Pareigūnų teigimu, tikėtina, kad Baltarusija gauta informacija dalijosi ir su Rusija.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)