„Noriu tik priminti, kad ši kandidatūra turi profesionalios patirties ir dirbo ikiteisminio tyrimo pareigūne, ir prokurore, ir advokate, ir teisėja. Patirtis yra labai įvairialypė“, - ketvirtadienį paskelbtame interviu LRT radijui sakė prezidentė.

Anot jos, E.Dambrauskienė dirbti Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininke paskirta, kai čia susidarė sudėtinga padėtis, „nes šiame mieste teisėjai buvo patekę į labai neskaidrią situaciją dėl paleidimo iš kalėjimo“.

„Teko komandiruoti sąžiningą, padorų žmogų, kuriuo pasitikėjo teisinė sistema. Būtent ši kandidatė ir buvo ten išsiųsta“, - pabrėžė valstybės vadovė.

Ji priminė, kad teisėja į darbą važinėja iš Vilniaus.

Prezidentė sakė, kad prieš apsispręsdami dėl kandidatės į generalinius prokurorus Seimo nariai galės su ja susitikti, padiskutuoti, paklausti.

„Problema yra nemaža, nes dabar turime laikiną generalinį prokurorą, tai tęsiasi jau nuo pavasario, kai viena kandidatūra buvo atmesta. Seimui spręsti, ar mes tokią pusiau pakabintą situaciją paliekame, ar ne. Bet skubos čia nėra, įstatymiškai mūsų laikas nespaudžia, esu atvira visoms diskusijoms su Seimu“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Prezidentė praėjusį penktadienį pranešė, kad Seimui teikia Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininkės E.Dambrauskienės kandidatūrą į generalinio prokuroro postą.

46 metų E.Dambrauskienė teisės magistro laipsnį yra įgijusi Vilniaus universiteto Teisės fakultete ir turi 17 metų įvairiapusės teisinio ir vadovaujančio darbo patirties. E.Dambrauskienė yra dirbusi ikiteisminio tyrimo pareigūne, Šiaulių miesto apylinkės prokuratūros prokurore, advokate. 2008 metais E.Dambrauskienė buvo paskirta Šiaulių miesto apylinkės teismo teisėja. Nuo 2011-ųjų vadovauja Kaišiadorių rajono apylinkės teismui.

Šių metų gegužę prezidentė D.Grybauskaitė siūlė Teisėjų tarybai skirti E.Dambrauskienę Vilniaus apygardos teismo teisėja. Tačiau Teisėjų taryba tąkart nepritarė prezidentės teikimui motyvuodama, kad šalies vadovės teikimas buvo nepakankamai argumentuotas ir procedūriškai nepagrįstas.

Buvęs generalinis prokuroras Darius Valys iš pareigų pasitraukė birželio viduryje, pasibaigus penkerių metų kadencijai. Jį laikinasis vadovas Darius Raulušaitis paskyrė į Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro pareigas. D.Valys po paskyrimo išėjo 8 mėnesių atostogų.

E.Dambrauskienė yra jau antroji teikiama kandidatė baigus darbą D.Valiui - Seimas birželį atmetė prezidentės pasiūlyto Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio kandidatūrą.