"Esu giliai nusivylęs Rusijos politikų demonstruojama žmogiškojo jautrumo stoka kančioms, kurias patyrė mūsų tauta sovietinės okupacijos metais, nors manęs ir nebestebina tokie Rusijos politikų pareiškimai", - BNS sakė ministras A.Valionis, komentuodamas Rusijos parlamentarų pareiškimus, neigiančius Baltijos šalių okupacijos faktą ir keliančius teritorines pretenzijas Lietuvai.

Tokius Rusijos Dūmos NVS reikalų komiteto pirmininko Andrejaus Kokošino, šio komiteto nario Viktoro Alksnio ir Dūmos tarptautinių reikalų komiteto pirmininko Konstantino Kosačiovo pasisakymus savo laidose transliavo keli Lietuvos kabeliniais tinklais retransliuojami Rusijos TV kanalai birželio 14-ąją, Gedulo ir vilties dieną, kai Lietuva minėjo masinių trėmimų į atšiauriausias SSRS vietas pradžią.

Ministras A.Valionis BNS sakė, jog sunku suprasti, kodėl Lietuvoje "nevaržomai transliuojama arši propaganda prieš mūsų valstybę".

Ministro nuomone, Lietuvos radijo ir televizijos komisija "turėtų ne tik svarstyti, ar tokių ruporų veikla atitinka Lietuvos Respublikos Visuomenės informavimo įstatymą ir kitus galiojančius teisės aktus, bet ir siūlyti būdus nutraukti Lietuvos piliečių orumą žeidžiančią dezinformaciją ir tautinės nesantaikos kurstymą".

Pasak A.Valionio, tai yra ir pilietinė Komisijos narių pareiga.

"Abejoju, ar iš tiesų visa Lietuva nori savo šalyje per televiziją klausytis sovietinio stiliaus propagandos? Nejaugi neįmanoma Lietuvoje - Europos Sąjungos valstybėje - garantuoti, jog per mūsų šalies televizijos kanalus filmai ir laidos žiūrovams būtų pateikiami vienodai tiek anglų, prancūzų, tiek kitomis kalbomis? Kol kas, deja, iš ekranų sklinda tik viena užsienio kalba - rusų, o kitas Europos kalbas nustelbia prasti vertimai".

Ministras turėjo galvoje įprastą Lietuvos TV kanalų praktiką rusiškus filmus ir programas rodyti rusų kalba su lietuviškais subtitrais, o televizinę produkciją anglų ar kitomis kalbomis dubliuoti lietuviškai.

"Gal tokios politinės kultūros invazija per televizijos kanalus jiems naudinga komerciniu požiūriu? Tačiau Lietuvos visuomenės išlaikomos institucijos, įgaliotos spręsti šiuos reikalus, pirmiausia turėtų vadovautis ne komerciniu, o visuomenės ir valstybės interesu", - pastebi ministras A.Valionis.

Į priešišką Lietuvai ir kitoms Baltijos valstybėms propagandą per Rusijos TV kanalus, retransliuojamus Lietuvoje, ministras A.Valionis ir įvairūs visuomenės veikėjai viešai atkreipė dėmesį dar pernai rudenį, kai buvo skleidžiamos dezinformuojančios interpretacijos apie Molotovo-Ribbentroppo paktą ir Baltijos šalių sovietinę okupaciją.

Radijo ir televizijos komisija tuomet savo kompetencijos ribose ėmėsi atitinkamų veiksmų Latvijoje registruotos, bet rusišką produkciją transliuojančios bendrovės "Pervy Baltiskij kanal" (PBK) atžvilgiu. Atitinkama Latvijos audiovizualinę politiką kontroliuojanti institucija įspėjo PBK dėl galimų sankcijų.