Tačiau šių lėšų nepakaks, todėl kitiems metams iš biudžeto prašoma papildomai 5,5 mln. eurų. Lietuvoje kitais metais planuojama priimti 505 nuo karo bėgančius žmones. Tokia informacija buvo pateikta Socialinių reikalų ir darbo komitete Seime.

Į Lietuvą perkelti pabėgėliai iš pradžių 3 mėnesius praleis Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje. Šis terminas trumpinamas nuo dabar numatytų 12 mėnesių.

Po Ruklos pabėgėliai, daugiausia iš Sirijos, turės apsigyventi savivaldybėse, nors jiems bus skiriama parama ir jais rūpinsis „Caritas“ arba Lietuvos Raudonasis kryžius. Kol kas norą apgyvendinti pabėgėlius pareiškė 20 savivaldybių iš 60.

Vienos asmens išlaikymas Rukloje per mėnesį kainuoja 618-620 eurų, žmones perkėlus gyventi į savivaldybes parama nuosekliai mažėja, kol ji nutraukiama asmeniui įsidarbinus ir apsirūpinant.

Tačiau socialinės apsaugos ir darbo viceministras Algirdas Šešelgis teigia, kad vieno asmens išlaikymui iš tiesų reikia apie 800 eurų ir esamų pinigų nepakanka.

Šiuo metu Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje gyvena 33 žmonės, kuriems suteiktas arba pabėgėlio, arba papildomos apsaugos, arba laikinosios apsaugos statusas. Iš Sirijos atvykstantiems asmenims irgi bus suteikiamas vienas iš šių statusų.

„Ir jau jis pririšamas prie Lietuvos. Anksčiau buvo, kad toks žmogus galėdavo atvykti į savivaldybę ir labai daug žmonių atsigavę važiuodavo toliau. O dabar sąlyga tokia, kad pabėgėlio statusą gavęs ir integruotas Lietuvoje, jei išvyks kitur, bus sugrąžintas į Lietuvą", - sakė A. Šešelgis.

Tačiau Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Kristina Miškinienė abejoja, ar Lietuva pasiruošusi pabėgėlių priėmimui. Pavyzdžiui, nėra aišku, kaip į savivaldybes gyventi perėję išeiviai iš Sirijos sugebės išsinuomoti būstą – savininkai gali nepasitikėti atvykėliais, galų gale Lietuvoje būsto rinka skendi šešėlyje.

„Net lietuviui sunku išsinuomoti būstą, nenori nuomoti butus, įteisinti visa tai, o čia kalbama apie pabėgėlius", - sako K. Miškinienė.

Kaip pasakoja A. Šešelgis, Pabėgėlių priėmimo centre šiuo metu atliekamas kosmetinis remontas, po kurio vienu metu jame galės gyventi 160 žmonių. Turint mintyse, kad integracijos procesas Rukloje trumpinamas iki 3 mėnesių, Rukla su apimtimis turėtų susitvarkyti.

Rukloje pabėgėliai mokomi lietuviškai, jiems suteikiami visuomenės pažinimo kursai, suteikiamos būtiniausios socialinės, sveikatos priežiūros bei teisinės paslaugos, vedami profesinio orientavimo klausimai, ikimokyklinio amžiaus vaikams turi būti siūlomos vietos darželiuose, mokyklinio amžiaus – mokyklose. Pabėgėliams taip pat kiekvieną mėnesį mokama 71 euro išmoka asmeninėms išlaidoms, aprūpinama patalyne, drabužiais.

Apsigyvenus savivaldybėse turėtų būti suteikiami gilesni lietuvių kalbos kursai ir mokamosišmokos (siūloma pagalbos teikimo maksimumą trumpinti iki 12 mėnesių):

- 456 eurų vienkartinė išmoka suaugusiam, 342 eurai vaikui;
- 265,2 eurų mėnesinė pašalpa maistui, smulkioms išlaidoms, būsto nuomai;
- 60 eurų mėnesio vaikų darželio išlaidos;
- 28,5 eurų mėnesinė pašalpa vaikui iki 2 metų;
- 15,2 eurų mėnesinė pašalpa vaikui nuo 2 metų;
- 418 eurų pašalpa gimus vaikui;
- 304 eurai pašalpa šeimai mirus prieglobstį gavusiam užsieniečiui.

„Tačiau mes dabar visai nežinoma, kiek bus vaikų ir ar iš viso jų bus, todėl prognozuoti sunku“, - sako A. Šešelgis.

Klausiamas, ar Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje esama specialistų, mokančių arabų kalbą, A. Šešelgis, kad specialistų yra, bet mažai.