„2016 metais perkėlimo išlaidoms reikėtų 5,5 mln. eurų, nes europiniai pinigai ateina tik po to“, - trečiadienį Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto posėdyje sakė socialinės apsaugos ir darbo viceministras Algirdas Šešelgis.

Jo teigimu, dabar vieno prieglobsčio prašytojo išlaikymas Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje kainuoja 618-620 eurų. Anot viceministro, perkeltų pabėgėlių išlaikymas bus brangesnis.

„Minimum, ko gero, reikėtų 800 eurų žmogui per mėnesį, kad galėtume operatyviai vykdyti integraciją“, - tvirtino A.Šešelgis.

Jo teigimu, planuojama migrantų perkėlimą išdėstyti skirtingu laiku, kad juos visus būtų galima iš pradžių apgyvendinti Rukloje. Pasak viceministro, tokiu būdu norima suvaldyti situaciją, mat atvykus naujam žmogui reikia atidaryti sąskaitą banke, patikrinti sveikatą.

A.Šešelgis informavo, kad Pabėgėlių priėmimo centras dabar praplėstas, papildomai įrengta 40-50 vietų.

„Per metus pagal esamus pajėgumus galėtume priimti apie 160 vietų pabėgėlius vienu kartu“, - sakė viceministras.

Jis taip pat pranešė, kad planuojama sutrumpinti pirminės integracijos laikotarpį iki 3-4 mėnesių vietoj dabar esančių aštuonių.

Lietuvoje pagal Europos Komisijos schemas numatoma per dvejus metus priimti 1105 pabėgėlius iš tokių šalių kaip Sirija, Irakas ir Eritrėja. Vyriausybė yra pritarusi šiam pasiūlymui.

VSD žada patikrinti kiekvieną į Lietuvą perkeliamą pabėgėlį

Valstybės saugumo departamentas (VSD) patikrins kiekvieną į Lietuvą perkeliamą pabėgėlį ir su terorizmu susiję asmenys į šalį nepateks, sako departamento direktorius Darius Jauniškis.

„Mes tikrinsime visus, taip sutarta su Migracijos departamentu, ir dalyvausime tiesiogiai su Migracijos departamentu. Siųsime savo pareigūnus, esame numatę pareigūnus, kuriuos siųsime tiesiogiai į tuos karštus taškus ir jie tiesiogiai atrinkinės“, - žurnalistams trečiadienį Seime sakė D.Jauniškis. Jis dalyvavo pabėgėlių klausimą pristatant Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdyje.

Žurnalistų klausiamas, ar šiuo metu esama duomenų, jog pabėgėliai galėtų kelti grėsmę Lietuvai, VSD vadovas sakė tokių duomenų neturintis, tačiau pridūrė negalintis paneigti, jog tarp į Europą plūstančių pabėgėlių gali įsimaišyti ir teroristų.

Į klausimą, ar VSD pareigūnai turės sąlygas išsamiai patikrinti pabėgėlius, D.Jauniškis atsakė, jog „tam tikros sąlygos yra“. „Nežinau, ar labai išsamiai, bet sąlygos tam tikros yra, tai susiję ir su tam tikru klausimynu ir, be jokios abejonės, su užsienio partneriais, su kuriais dalysimės informacija“, - kalbėjo vadovas.

Jis taip pat patvirtino, jog yra paskaičiuota, kiek lėšų departamentui kainuos pabėgėlių patikra, tačiau sumos neįvardino.

Praėjusią savaitę Europos Komisija pasiūlė valstybėms narėms per dvejus metus paskirstyti 160 tūkst. pabėgėlių iš Vengrijos, Graikijos ir Italijos. Lietuvai pagal šią schemą numatoma priimti 1105 pabėgėlius. Lietuvos Vyriausybė patvirtino šį pasiūlymą, bet pabrėžė, kad pabėgėliai turi būti priimami savanoriškumo pagrindu.