Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas planuoja išklausyti Vidaus reikalų, Užsienio reikalų bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų specialistų informaciją apie pasirengimą priimti pabėgėlius.

„Norime, kad ministerijos informuotų, kaip vyksta praktinis pasirengimas, kokių kyla problemų (...). Politinių klausimų tikrai nesvarstysime - nei kvotų, nei derybų, tik praktinius aspektus“, - BNS sakė Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė socialdemokratė Kristina Miškinienė.

Anot jos, norima sužinoti, kada galėtų pirmieji pabėgėliai būtų perkelti, kur jie bus apgyvendinami, kas ir kaip su jais dirbs.

Informaciją apie pabėgėlius taip pat išklausys Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, į posėdį kviečiami atitinkamų sričių ministrai, pasienio tarnybos ir Valstybės saugumo departamento vadovai.

„Mes norime labai išsamiai pažiūrėit, kaip Lietuva pasiruošusi migrantų priėmimui. Pradėsime nuo bendrų klausimų, kokia mūsų pozicija vadovų taryboje, norime ir konkrečiai kalbėti apie apgyvendinimą, atranką, jų mokymąsi ir kitus klausimus, labai konkrečiai, kur jie gyvens, kiek Rukloje gyvens, ar žinomos savivaldybės, kurios priims“, - BNS sakė NSGK vadovas Artūras Paulauskas.

Valstybės saugumo departamento atstovų bus klausiama, koks jų vaidmuo Lietuvai priimant pabėgėlius -ar departamentas dalyvaus atrankoje, aptarti kiti su nacionaliniu saugumu susiję aspektai.

Praėjusią savaitę Europos Komisija pasiūlė valstybėms narėms per dvejus metus paskirstyti 160 tūkst. pabėgėlių iš Vengrijos, Graikijos ir Italijos. Lietuvai pagal šią schemą numatoma priimti 1105 pabėgėlius. Lietuvos Vyriausybė patvirtino šį pasiūlymą, bet pabrėžė, kad pabėgėliai turi būti priimami savanoriškumo pagrindu.