Atsakymus į šiuos klausimus pateiks Virginijus Savukynas laidoje „Istorijos detektyvai“ šį sekmadienį 16.15 val. per LRT televiziją.

“Kada kalbame apie kuršius, bent jau man nepavyko rasti nei vieno taikingo įrašo. Kuršiai – tai plėšikai, piratai. Nuo pat pirmų kuršių paminėjimų jie siejami vien tik su minėtomis veiklomis”, laidoje teigs istorikas Artūras Mickevičius.

Kuršiai buvo baltų vikingai. Jie siautėjo Baltijos jūroje, o jų bijojo ir savi, ir svetimi. Tiesa, jie neskriaudė savo kaimynų žemaičių. Tačiau priežastis buvo banali. „Atleiskit, bet o ką iš žemaičių paimsi? O ką paimsi iš kitų? Ko reikėjo to meto baltams? Pirmiausia žalvaris ar bronza .Būtent tai buvo pagrindinė paskata, dėl ko kuršiai leidosi į užjūrį. Ten buvo turtingi kraštai”, sakys archeologas Vladas Žulkus.

Kita tema – intriguojantis klausimas: kada Jogaila pirmą kartą pamatė Baltijos jūrą ir Palangą? Jaunystėje Jogailos tikrai neviliojo gintarinis pajūrys. Pirmą kartą nujojo jau būdamas pakankamai senas – apie 79 metus. Iš kur tai žinome, kaip tai nutiko – pasakojimas laidoje „Istorijos detektyvai“. Taip pat atskleisime, kas buvo drąsiausias Palangos ūkininkas. Ši istorija mus nukelia į XVIII amžiaus pabaigą. Į Tado Kosciučkos sukilimą.

Kodėl Palangoje yra J. Simpsono gatvė? 1921 metų kovo 31 dieną buvo surengtos iškilmės Simpsono garbei Palangoje, o jo žmonai buvo padovanotas gintaro vėrinys už 3000 auksinų. Už ką?

1958 metų vasara Palangoje buvo nerami. Jos nepuolė jokie priešai iš Vakarų, kurių kiekvieną vakarą laukdavo sovietiniai pasieniečiai, išakėdami pajūrio smėlį. Palangiškiams grėsmę kėlė ne kas kitas, bet sovietiniai kariškiai. Kas nutiko, kad ką tik paskirtas Palangos Vykdomojo komiteto pirmininkas Petras Mičiūnas rašė oficialius raštus ir kariškiams, ir A. Sniečkui?

Ir galiausiai kartu su Arnu Klivečka aiškinsimės, kokias paslaptis slepia garsi „Kardiofono“ daina „Šliaužk į kopas“? „Valgykloje laukdavome apie pusantros valandos kol gaudavome bulvinių blynų. „Moliniam ąsoty“ – įvairiai. Aš žinau, kad kai jis atsidarydavo, tai eilė jau būdavo. Vakarais taip pat. Kartais mes mesdavome burtus, kas eis ir atstovės tą eilę ir užims stalą visiems”, sovietines realijas prisimins garsus tuometinių diskotekų vedėjas A. Klivečka.

„Istorijos detektyvai“ kartu su Virginijumi Savukynu sekmadienį 16.15 val. per LRT televiziją.