Pranešimai apie įtarimus pateikti penkiems fiziniams asmenis, tarp jų – V. Matuzui, jo sutuoktinei Danutei Matuzienei, bendrovės „Panevėžio energija“ buvusiam vadovui Vytautui Šidlauskui. Įtarimai taip pat pateikti juridiniams asmeniui – „ŽilVyčio kooperacinei bendrovei“.

Dar vienas įtariamasis - buvęs ir esamas bendrovės pajininkas, taip pat įtarimai pareikšti asmeniui, dirbusiam „Panevėžio energijoje“ ir sutikusiam pagelbėti mechanizme, kad „ŽilVyčių kooperatinė bendrovė“ galėtų laimėti viešuosius pirkimus. Nė vienas kaltės nepripažįsta.

„Įtarimai pateikti veikus organizuotoje grupėje. Tie asmenys, kurie „Panevėžio energijoje“ užėmė atitinkamas pareigas, kaip mes įtariame, piktnaudžiavo tarnyba, o visa organizuota grupė padėjo jiems piktnaudžiauti tarnyba, todėl, kad visas planas galbūt ir buvo apgaule užvaldyti „Panevėžio energijos“ lėšas, o to padaryti be atsakingų asmenų pagalbos nebuvo galima“, – BNS sakė ikiteisminį tyrimą kontroliavusi Panevėžio apygardos prokurorė Aurelija Gališanskytė.

2012 metais, kreipdamasis į Seimą dėl neliečiamybės tuometiniam parlamentarui V.Matuzui panaikinimo, generalinis prokuroras Darius Valys sakė, kad STT Panevėžio valdyboje atliekamas ikiteisminis tyrimas, kuriame surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių įtarti, kad V.Matuzas, būdamas valstybės politikas, Seimo narys, kartu su kitais nusikalstamų veikų bendrininkais, veikusiais organizuotoje grupėje, žinodamas, kad Seimo nariui draudžiama užsiimti verslu, komercija ar bet kokia privačia veikla, kuria siekiama pelno, 2010-2011 metais dalyvavo nusikalstamose veikose.

Jis tvirtino, jog V.Matuzas dalyvavo organizuojant neskaidrų viešojo pirkimo konkursą, kurio bendra vertė siekė per 17 mln. litų (beveik 5 mln. eurų).

„ŽilVyčių kooperatinė bendrovė“ kurį laiką visiškai neveikė, tačiau dalyvavo viešuosiuose pirkimuose ir juos laimėjo.

„Įmonė, kuri tuo metu neturėjo nei patirties, nei pajėgumų tuos įsipareigojimus vykdyti, laimėjo konkursus. Nuo 2005 metų iki 2010 metų veiklos realiai nevykdė“, – BNS sakė prokurorė A.Gališanskytė.

Ikiteisminio tyrimo metu apklausta buhalterė pasakojo, kad dirbti atėjo iš Darbo biržos. Algos ji negaudavo, nes esą nebuvo iš ko jai sumokėti.

„ŽilVyčių kooperatinei bendrovei“ kaltinimai pareikšti ir kitoje byloje, kurią nagrinėja Radviliškio rajono apylinkės teismas. Joje taip pat teisiama ir D.Matuzienė. Pasak prokurorės, bendrovei taikomas laikinas juridinio asmens veiklos sustabdymas, ji šiuo metu realiai vykdyti veiklos negali.

Dabar Panevėžio teisėsaugos pareigūnai teismui ketina perduoti 42 baudžiamosios bylos tomus, dar po 20 tomų, išskirtų iš šios bylos, buvo perduota Vilniaus apygardos ir Radviliškio teismams.

Vilniaus apygardos teismas liepą V.Matuzą išteisino dėl kyšininkavimo, sukčiavimo ir piktnaudžiavimo Seimo nario padėtimi.

Prokuratūra siekė įrodyti, jog tuometinis parlamentaras faktiškai vadovavo labdaros ir paramos fondui, o jam aukoję verslininkai sulaukė V.Matuzo paramos Seime. Šis išteisinamasis teismo nuosprendis yra apskųstas.

Dabar baigtą biokuro bylą prokuratūra teismui ketina perduoti spalio mėnesį, proceso dalyviai šiuo metu susipažįsta su bylos medžiaga.

Šioje byloje kai kuriems asmenims įtarimai buvo panaikinti, nes jie davė išsamius parodymus ir padėjo atskleisti galimas nusikalstamas veikas.