Taip DELFI teigė antrus metus Vilniuje studijuojanti dvidešimtmetė Ieva, pirmenybę teikianti bendraamžių draugijai.

Merginos teigimu, ji negalėtų įsimylėti dešimtmečiu, juolab, dviem vyresnio žmogaus, nes labai skirtųsi interesai. „Mano tėvas už mamą vyresnis 13 metų. Ir nors dabar jie sugyvena neblogai, augdama mačiau, kaip skyrėsi jų požiūriai į gyvenimą, interesai. Mama ir dabar kupina energijos, mums užaugus tarsi gyvenanti antrą jaunystę, o jis vis namie ir namie“, – lygino mergina.

Baruose jai ir bendraamžėms dėmesį rodantys vyresni vyrai „rėžia aplink sparną, kaip ereliai, nors jau gerokai išvarginti gyvenimo“.

„Man toks jausmas, kad jie kaip vampyrai, ieškantys jaunų vien tam, kad prisisiurbtų gyvybinių jėgų, nes savi rezervai senka“, – mano Ieva.

Viena jos bendrakursė gyvena kartu su trisdešimt trejų metų vyru, kuris ją dievina. „Ji taip pat sako, kad yra įsimylėjusi, gal net tekės, tačiau ir pasiskundžia, kad tai, kas jai įdomu, nauja, jo jau išgyventa. Jam nebesinori laipioti senamiesčio stogais, geriau jaukiai, ramiai po darbų namuose pasibūti ar pašėlti su draugais – žinoma savais, o ne jos bendraamžiais. Tačiau su draugo pažįstamų žmonomis ji nelabai turi ką kalbėti, o ir nenori, nes temos ne tos“, – DELFI pasakojo studentė.

Kaina, kurią moka už naują laimę

50-mečiam Ryčiui santuoka su beveik 15 metų jaunesne moterimi – antra. Jam malonu, kad sutuoktinė geriau atrodo už jo bendraamžes, džiaugiasi turintis ir suaugusių ir mažų vaikų, kurių susilaukė su antra žmona, tačiau neneigia kainos, kurią už tai turi mokėti.

„Kai pirmoje šeimoje augo vaikai, viskas vyko tarsi savaime. O šitiems jau reikia pastangų. Norisi namuose ramybės, o jos nėra ir artimiausią dešimtmetį nenusimato. Kita vertus, suprantu ir žmoną, kuri savų vaikų norėjo. Aš, galima sakyti, taip pat. Vaikai neleidžia pasenti. Tačiau nesitikėjau, kad vyresniame amžiuje bus taip sunku juos auginti. Tiesiog nebepakeliu triukšmo, nuo kurio nėra kur pasislėpti“, – atvras vyras.

Gimus mažiesiems, jis nutolo nuo jaunystės draugų, kurie savus vaikus užauginę gali laisviau gyventi: be sąžinės graužimo vykti į žvejybas norvegijose, keliauti, ramiai leisti laiką sodybose ir pan. Tuo tarpu jis vėl iš naujo suka tą patį ratą: vedybos, paskola, vaikai, sauskelnės, košelės, darželiai, nedarbingumo lapeliai, naktiniai darbai. Tokia laimės su daug jaunesne moterimi antroji pusė.

Prikankintas jauniklės, ramybę rado su brandžia

O štai Simas su dešimčia metų jaunesne drauge gyveno vos penkerius metus. Po skausmingų skyrybų jis laimingas, sutikęs bendraamžę. „Niekada nebeįsimylėčiau jauniklės. Kam man tos pretenzijos, sąlygos, scenos, žinojimo, ko nori, stoka? Panašiai ir mano draugai mano. Kai depresavau paliktas draugės, protino, kad tik 35 metų sulaukusi moteris jau iš tiesų žino ko nori, yra rami, jau šį tą pasiekusi karjeroje, tad vertina namų jaukumą. Su bendraamže žmona esu daug laimingesnis“, – dabartiniu gyvenimu patenkintas jis. Vaikų abu neturi ir nesiruošia turėti, planuoja gyventi sau.

Žiniasklaidoje cituotos apklausos parodė, kad moteriai idealiausiais 8 metais jaunesnis vyras. Lietuvoje tokios – retenybė. DELFI pavyko pakalbinti beveik 10 metų už žmoną jaunesnį 34-metį vilnietį, kuris nenorėjo viešinti savo vardo.

Nemano, kad pradės žvalgytis į kitas

„Kai vedžiau, man buvo 24, žmonai 33 metai. Abiems santuoka buvo pirmoji. Tada labai jautėsi, kad ji – vyresnė, dabar nebe. Aš esu ir buvau ramesnis, o ji – kaip ugnis. Galima sakyti, šeimoje griežia pirmu smuiku. Man taip tinka, nors kartais galbūt ir per daug dominuoja. Kita vertus, yra gera mama mūsų vaikams, supratinga žmona“, – pasakojo vilnietis.

Paklaustas, kaip mano, ar žmonai gerai, kad jis daug jaunesnis, vyras sakė, kad kelis kartus yra apie tai kalbėję. Kartais tenka raminti žmoną dėl artėjančios senatvės ženklų. „Tarsi aš dėl to, kad laikas nestovi vietoje, ją keisčiau į kitą“, – „moteriška logika“ stebisi dviejų vaikų tėvas. Žvalgytis į jaunesnes jis sakė nepradėjęs ir nemano, kad pradės. „Nors dar ne vidurio amžiaus krizė“, – juokavo.

Kodėl prasti popieriai, kai vyrui – 40 metų, o tu šeštoje dešimtyje

Kaip pabrėžė dešimtmečiu už savo vyrą vyresnė penkiasdešimtmetė vilnietė Dalia, amžiaus skirtumas kai tau 20 ir kai 50 metų – skiriasi kaip diena ir naktis. „Kai tau 30, o partneriui 20 metų, viskas gerai. Vyresnė moteris gali nesunkiai nukonkuruoti dešimčia metų jaunesnę. Tačiau kai vyrui 40 metų, o tu šeštoje dešimtyje – prastesni popieriai“, – mano save realiste vadinanti moteris.

Dabartinius santykius su vyru ji vadino komplikuotais dėl neištikimybių, kurias ji toleruoja. „Išsidraskyti greitai galima. Tačiau kas iš to? Kol kas „džiaugiuosi“ tuo, kad jis bent į namus grįžta, nors nesijaučiu nei mylima, nei geidžiama. Kita vertus, kai į save pasižiūriu, suprantu, kad nebeesu jauna, grožis vysta. Vyras taip pat nebe jauniklis, tik tiek, kad Lietuvoje moterims keliami didžiausi reikalavimai, o vyrai, nors ir plinkantys, pradėję augintis pilvukus, graibstomi“, – konstatavo vilnietė.

Jei galėtų pakartoti gyvenimą, ji abejoja, ar tekėtų už jaunesnio. „Kita vertus, santykiuose apskritai jokių garantijų nėra. Aš su savo vyru pragyvenau 20 metų ir didžiąją dalį jų buvau labai laiminga. Gal tiek ir gana?“ – svarstė 50-metė, kurios bendraamžės, ištekėjusios už panašaus amžiaus vyrų, sprendžia panašias dilemas.

Santuoka su 10 metų jaunesniu nepriimtina 37 proc. Lietuvos gyventojų

Kaip parodė DELFI užsakymu bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta apklausa, santuokai su 10 metų jaunesniu žmogumi nepritartų 37 proc. Lietuvos gyventojų. 10 metų vyresnis sutuoktinis vertinamas kiek liberaliau. Santuokai su 10-mečiu vyresniu vyru ar moterimi nepritarė 32 proc. respondentų. Penktadaliui apklaustųjų kliūtis vedyboms – ankstesniuose santykiuose užgyventi vaikai, per 18 proc. nepritartų vedyboms su išsiskyrusiu, per 15 proc. su našliu.

„Spinter tyrimų“ pastebėjimu, vidutinio ir vyresnio amžiaus (per 45 metų) gyventojai palankiau vertina santuokas su našliu, turinčiu vaikų, daugiau nei 10 metų vyresniu asmeniu. Jaunesnio ir vidutinio amžiaus (25-55 metų) laisviau žiūri į santuokas su išsiskyrusiais, kitos tautybės asmenimis. Jauniausi respondentai (18-25 metų) liberaliausiai vertina visas santuokos formas.

Turimus vaikus dažniau santuokos kliūtimi įvardija rajonų centrų atstovai.

Kartas skirianti riba – 10 metų

Komentuodamas požiūrį į sutuoktinių amžiaus skirtumus, Mykolo Romerio universiteto profesorius Gediminas Navaitis akcentavo, kad šiuolaikinė santuoka suvokiama kaip homogeniška. Tai lygių partnerių santuoka, kurių socialinė padėtis, išsilavinimas, tautybė, profesija, amžius yra daugmaž tapatūs.
Gediminas Navaitis

„Pripažįstama, kad vyras galėtų būti 2-3 metais vyresnis, tačiau tai sietina su skirtingu berniukų ir mergaičių brendimo tempu“, – komentavo psichoterapeutas, pridurdamas, jog apklausa tai ir parodo: orientuojamasi į homogenišką santuoką, o tuo pačiu atmetinėjami įvairūs neatitikimai – ne tik tautybės, konfesijos, išsilavinimo, bet ir amžiaus.

Profesorius atkreipė dėmesį, jog dešimties metų skirtumas kartais naudojamas demografijoje, socialinėje psichologijoje kaip riba, rodanti, jog tai – kitos kartos žmogus.

Nepanašaus amžiaus žmonių santuokos šiandien – dažnesnės?

„Žiniasklaida daugiau dėmesio skiria išskirtiniams atvejams, todėl skaitome apie turtingą verslininką, vedantį vargšę studentę, pasiturinčią verslininkę, ištekėjusią už mažiau pasiturinčio jaunesnio verslininko ir atrodo, kad amžiaus skirtumai yra gana dideli. Tačiau rekomendacija tuoktis panašaus amžiaus jaunikiui ir nuotakai galiojo daugelį amžių, tik tiek, kad išskirtiniams jos buvo galima nesilaikyti. Jei prisimintume viduramžius, valstiečiai dažniausiai taip ir tuokdavosi, tačiau nieko nestebindavo, jei koks nors aristokratas vesdavo 20 metų jaunesnę merginą“, – pastebėjo prof. G. Navaitis.

DELFI pašnekovo nuomone, šiandien kalbėdami apie labai nevienodo amžiaus žmonių santuokas, turėtume atkreipti dėmesį, kad paprastai jie iš šou pasaulio, verslininkai, tačiau tai netiktų kalbant apie bendrą visumą.

„Kažkada žiūrėjau statistiką ir paaiškėjo, kad šešiasdešimtmečių, vedusių moteris iki 30 metų amžiaus, Lietuvoje buvo mažiau nei dvi dešimtys. Todėl galima sakyti, jog nepanašaus amžiaus žmonių santuokos kaip buvo taip ir yra išimtys“, – apibendrino šeimos psichologas psichiatras.

Paaiškino, kodėl daugiau šansų turi bevaikiai

Paprašytas pakomentuoti, kaip vertina tai, kad penktadalis apklausos dalyvių nepatartų artimam žmogui tuoktis su jau auginančiu vaikus, profesorius G. Navaitis pabrėžė, jog tai gana optimistinis skaičius, nes „noras turėti bendrų vaikų – vienas iš rimčiausių santuokos motyvų, o dažnai tas žmogus, kur jau turi vaikų, daugiau nebenori“.

„Net jeigu žmonės naujoje santuokoje ir norėtų daugiau vaikų, pakliūtų į daugiavaikės šeimos situaciją, o šiandien ne tiek daug norinčių daugiavaikės šeimos“, – pastebi psichologas. Be to, tokioje šeimoje susiduriama su skirtingo amžiaus vaikų problema, nebiologiniais vaikais paaugliais. Pasak G. Navaičio, su jais ir biologiniams tėvams nelengva gyventi, o į šeimą atėjusiam naujam žmogui dar sunkiau.

„Dėl minėtų priežasčių nepritariančiųjų santuokai su žmogumi, kuris jau turi vaikų, procentą pavadinčiau net labiau korektišku, nei realūs pasirinkimai. Statistika rodo, jog apytikriai kas penkta santuoka Lietuvoje sudaroma su žmogumi, kuris jau buvo sukūręs šeimą“, – apibendrino M. Romerio universiteto profesorius.