Pagal Vyriausybės nutarimą, šie pabėgėliai į Lietuvą turėtų būti perkeliami iki 2017 metų gruodžio 31 dienos.

Premjeras posėdyje sakė, kad toliau šį klausimą svarstys Seimo Europos reikalų komitetas.

„Rytoj jau turi Europos reikalų komitetas šitą klausimą svarstyti, vidaus reikalų ministrui turi suteikti mandatą ir dabar persikelia šito klausimo svarstymas į Seimą (...). Dabar komiteto, aš manau, užteks“, - teigė premjeras Algirdas Butkevičius.

Vidaus reikalų viceministras: atsirinkti pabėgėlius padės VSD, JT

Lietuva tikrins į šalį priimamus pabėgėlius, žada Vidaus reikalų ministerija. Viceministro Elvino Jankevičiau teigimu, šiai atrankai migracijos pareigūnus rengia Jungtinių Tautų (JT) atstovai, taip pat bus pasitelkiami Valstybės saugumo departamento (VSD) specialistai.

„Pasaulis aplink yra grėsmingas, tas grėsmes žinome, vertiname ir jaučiame, todėl tikrai tą atranką darysime daugiapakopę, pro ją tikrai nebus lengva prasibrauti tiems žmonėms, kurie galvoje turi kažkokį kitą tikslą“, - BNS ketvirtadienį sakė E.Jankevičius.

Anot viceministro, JT ir VSD padės parengti klausimynus pabėgėliams, be to, VSD vykdys pabėgėlių tikrinimą per duomenų bazes.

„Labai stipriai šiuo klausimu dirbsime su Jungtinėmis Tautomis. Prieš kelias dienas buvo atvažiavę jų atstovai, jie tikrai turi didžiulę perkėlimo patirtį, buvo vakar mokymai, jie irgi pateiks savo klausimynus, dalinasi patirtimi su mūsų migracijos pareigūnais“, - teigė E.Jankevičius.

„Mums pagelbės ir Valstybės saugumo departamentas šiuo klausimu, mes šnekamės su juo, gausime išsamias konsultacijas, bus vykdomos tų žmonių patikros per mūsų duomenų bazes, per tarptautines duomenų bazes“, - sakė viceministras.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad į Lietuvą negalėtų patekti asmenys, kurie neturi asmens dokumentų, jis aiškino, jog „mes bandysime nustatyti tapatybę, tapatybė nustatoma įvairiais būdais, pavyzdžiui, pirštų antspaudais“.

„Mes pasitelksime ekspertus, jei reikės, o manau, kad reikės, pasitelksime ir vertėjus, nesinori čia visko išduoti, bet kiekvienas regionas turi tam tikrą dialektą, ir pagal tai irgi galima patikrinti. Yra tikrai aibės būdų, kaip patikrinti žmogaus sakomą informaciją, ir jeigu jinai kažkur nesutaps, arba jeigu mes dvejosime, mes atitinkamai reaguosime“, - aiškino E.Jankevičius.

Jis teigė, kad Lietuva preliminariai žino, kaip vykdys atrankos mechanizmą, tačiau pirmiausia reikia sulaukti Europos Sąjungos vidaus reikalų ministrų tarybos sprendimų.

„Sprendimas dėl skaičių, dėl laikotarpio, dėl to, ar bus nuolatinis mechanizmas, ar nebus nuolatinio mechanizmo, bus pirmadienį Vidaus reikalų ministrų taryboje. Gali atsitikti ir taip, kad nebūtinai pirmadienį bus priimami sprendimai, bet mes turime su visa atsakomybe palaukti pirmadienio, visus neaiškius klausimus išsiaiškinti ir tuomet kalbėtis apie labai tikslų atrankos mechanizmą. Galiu pasakyti, kad vienas iš svarbiausių mūsų prioritetų derybose ir yra atrankos mechanizmas, kadangi pasaulyje vyrauja įvairios grėsmės, mes turime turėti galimybę atsirinkti. Jeigu asmuo sukels mums nors mažiausią įtarimą, nors menkiausią, jisai nebus į Lietuvą įleidžiamas“, - tikino viceministras.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2417)