Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute (VU TSPMI) rengiamoje konferencijoje "Saugumo architektūra Vidurio ir Rytų Europoje: dabarties grėsmės ir bendradarbiavimo perspektyvos" bus nagrinėjami svarbiausi šių laikų saugumo iššūkiai Vidurio ir Rytų Europoje ir už jos ribų.

Konferencijoje dalyvaus apie 80 mokslininkų iš JAV, Jungtinės Karalystės, Italijos, Čekijos, Lenkijos, Vengrijos, Estijos, Gruzijos, kitų valstybių.

"Tai konferencija apie tuos Vidurio Europoje bei aplink ją vykstančius procesus, kuriuos tiek teoretikai, tiek praktikai neabejodami vadintų iššūkiais. Iššūkiais praktikams, turintiems atrasti būdus, kaip užtikrinti savo valstybių saugumą ir raidą. Iššūkiais teoretikams, mėginantiems atrasti žodyną, kuris leistų aprašyti tai, kas vyksta, atrasti priežastis bei prognozuoti pasekmes", - sakė VU TSPMI direktoriaus pavaduotoja mokslo reikalams doc. Inga Vinogradnaitė.

Konferenciją pradės Davido Kramerio, šiuo metu dirbančio McCain institute, o 2010-2014 m. vadovavusio "Freedom House" organizacijai, veikiančiai demokratijos plėtros srityje visame pasaulyje, paskaita apie Putino Rusiją kaip regioninio saugumo veiksnį.

Konferencijos ašimis bus dvi plenarinės diskusijos, skirtos ES-Rusijos santykiams ir politikos mokslų raidai per dvidešimt metų Vidurio Europoje apžvelgti. Diskusijose bus svarstomi aktualiausi vidaus, išorės ir europinio saugumo klausimai, tokie kaip konfliktas Ukrainoje, energetinis saugumas, politinis populizmas, Europos integracijos iššūkiai, geopolitiniai pokyčiai posovietinėje erdvėje.

Konferenciją rengia Lietuvos politologų asociacija, Vidurio Europos politikos mokslų asociacija ir VU TSPMI.