„Tai yra optimalus skaičius, kurį Lietuva per dvejus metus yra pajėgi priimti“, - žurnalistams Seime sakė prezidentė.

Tai šalies vadovė sakė komentuodama Briuselio siūlymą Lietuvai per dvejus metus priimti 1105 prieglobsčio prašytojus iš tokių šalių kaip Sirija, Irakas ir Eritrėja.

Europos Komisija trečiadienį pasiūlė Lietuvai priimti papildomai priimti 780 pabėgėlių, kurie šiuo metu yra Vengrijoje, Graikijoje ir Italijoje. Anksčiau Lietuva jau įsipareigojo priimti 325 pabėgėlius.

ES šalims Briuselis siūlo pasidalyti 160 tūkst. prieglobsčio prašytojų. Šį klausimą vidaus reikalų ministrai svarstys kitą pirmadienį.

Pasak D.Grybauskaitės, naujasis skaičius „grįstas visiškai objektyviais kriterijais“, pirmiausia atsižvelgiant į šalies gyventojų skaičių ir ekonomikos dydį.

Ji pabrėžė, kad Lietuva turi parodyti ir solidarumą Europai, ir atjautą nuo karo bėgantiems žmonėms. D.Grybauskaitė priminė, kad Lietuva iš Europos Sąjungos ne kartą yra sulaukusi ir finansinės, ir karinės pagalbos.

Prezidentė tvirtino, kad dabar Vyriausybės užduotis - rengtis pabėgėlius integruoti į Lietuvos visuomenę. Tam tikimasi nevyriausybininkų, Bažnyčios pagalbos.

„Kalbėjausi ir su arkivyskupu, bažnyčia yra pasirengusi dalyvauti šitoje programoje taip pat aktyviai“, - teigė prezidentė.

„Negalima iš pabėgėlių daryti getų. Jie turi būti integruojami į šalies regionus, jiems tikrai reikia padėti ne tik išmokti kalbą, bet ir rasti darbą, kad jie norėtų čia likti. Ir sutikti juos geranoriškai, nes tai, žmonės, kuriems reikia pagalbos“, - sakė D.Grybauskaitė.

Anot jos, ateityje Europos Sąjunga turės patvirtinti planą, kaip spręsti pabėgėlių klausimą, kol dar jie neatvyko į Europą. Prezidentės teigimu, bus diskutuojama ir dėl krizių sprendimo, ir išorinių sienų apsaugos, ir specialaus pagalbos fondo sukūrimo, turės būti patvirtintos taisyklės, kas gali tikėtis pabėgėlio statuso, kas ne. Pasak D.Grybauskaitės, gali būti sudarytas valstybių, iš kurių bus nerekomenduojama priimti migrantų, sąrašas.

L. Graužinienė: rengiantis priimti daugiau pabėgėlių negalima naikinti Migracijos departamento

Lietuvai rengiantis priimti per tūkstantį pabėgėlių, negalima naikinti Migracijos departamento, jis turėtų viena iš pagrindinių migrantų priėmimą koordinuojančių institucijų, sako Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė.

„Manau, kad visiškai ne laikas yra naikinti Migracijos departamentą. Gal jį reikia reorganizuoti, bet kaip tik reikėtų išplėsti funkcijas, kad jis galėtų būti vienas iš tų, kurie būtų tuo koordinatoriumi, nes turi patirties“, - trečiadienį Seime žurnalistams sakė parlamento vadovė, komentuodama Briuselio pasiūlymą Lietuvai per dvejus metus priimti nebe 325, o 1105 pabėgėlius.

Pasak L.Graužinienės, šis skaičius palankus Lietuvai. Tuo pačiu ji akcentavo, kad dabar svarbiausias darbas - pasirūpinti atvykėlių integracija. Viena valstybės institucija turėtų būti paskirta šio darbo koordinatore.

„Rytoj, kada grįš ministras pirmininkas, bus kalbama ne tik apie skaičiaus mandatavimą, bet ir apie institucijos, kuri būtų sistemiškai atsakinga ir koordinuotų visų (integracijos) programų įgyvendinimą, sukoncentruotų visą dėmesį ir jėgas“, - teigė L.Graužinienė.

Anot jos, reikės sistemiškai apjungti švietimo, sveikatos, socialinės srities ir kitas pabėgėlių integravimo programas.

„Tai tikrai yra didelis darbas, todėl reikia vienos atsakingos institucijos, kuri visa koordinuotų, kad nebūtų, jog kiekvienas dirba sau, arba būtų palikta savivaldybėms, kurios galbūt neturės tokių pajėgumų plačiai apimti ir pačios susikoordinuoti“, - kalbėjo Seimo pirmininkė.

Vyriausybė kovo pabaigoje priėmė protokolinį nutarimą dėl Migracijos departamento likvidavimo - tuomet apsispręsta, kad departamentas turėtų būti likviduojamas, jo funkcijas nuo sausio 1-osios perimtų Policijos departamentas, Valstybės sienos apsaugos tarnyba ir Vidaus reikalų ministerija.

Vyriausybė aptars ketvirtadienį

Naują Europos Komisijos siūlymą Vyriausybė svarstys ketvirtadienį, sako premjeras Algirdas Butkevičius.

„Nelegalios migracijos iššūkius Vyriausybė vertina labai rimtai, suprantame šios problemos mastą, todėl solidarizuojamės su Europos Sąjungos narėmis. Jau rytoj Vyriausybė pasitarime apsvarstys Lietuvos poziciją dėl rekomenduojamų papildomų 780 asmenų perkėlimo į Lietuvą“, - sakė A.Butkevičius.

Jo komentarą telefonu iš Izraelio BNS perdavė atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė.
Europos Komisija trečiadienį pasiūlė Lietuvai priimti papildomai priimti 780 pabėgėlių, kurie šiuo metu yra Vengrijoje, Graikijoje ir Italijoje. Anksčiau Lietuva jau įsipareigojo priimti 325 pabėgėlius.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį tvirtino, jog 1105 pabėgėliai yra „optimalus skaičius, kurį Lietuva per dvejus metus yra pajėgi priimti“.

Vyriausybė ketvirtadienį planuoja patvirtinti skaičių pabėgėlių, kiek yra pasirengusi priimti, penktadienį mandatą šiuo klausimu turėtų suteikti Seimo Europos reikalų komitetas. Pirmadienį vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis dalyvaus ES ministrų taryboje, kurioje tikimasi priimti sprendimą dėl pabėgėlių pasiskirstymo.