„Aš manau, kad tai tikrai svarstytinas klausimas ir pakankamai racionalus (...). Bet kokiu atveju ir šiandien Seimas nustato tam mandatą arba poziciją - Seimo komitetai, bet yra tokia galimybė, kad tą galėtų išreikšti ir visas Seimas. Tai jeigu toks sprendimas bus, bus tiktai nuo to geriau“, - žurnalistams antradienį sakė vidaus reikalų ministras.

S.Skvernelis taip pat teigė, kad klausimas dėl to, kokį skaičių pabėgėlių galėtų priimti Lietuva, turėtų būtų adresuojamas ne jam - Vidaus reikalų ministerijos kompetencija šiuo atveju esą yra užtikrinti saugumą ir sutvarkyti teisines procedūras, o dėl to, kiek pabėgėlių galima priimti ir integruoti, turi pasisakyti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Seimo pirmininkė L.Graužinienė pirmadienį BNS sakė, jog Vyriausybės poziciją dėl pabėgėlių vertinantis Seimo Europos reikalų komitetas galėtų siūlyti, kad klausimą svarstytų visas Seimas, nes priimant didesnį pabėgėlių skaičių augtų valstybės išlaidos, o lemiamą žodį sprendžiant dėl biudžeto turi Seimas.

„Manau, kada ministrai ir vadovai važiuos į pasitarimus ir bus priimami sprendimai dėl skaičiaus, turėtų apsispręsti Seimas, Europos reikalų komiteto mandato nepakanka. Tikiuosi, kad komitetas kreipsis į Seimą ir klausimas bus sprendžiamas plenariniame posėdyje“, - sakė L.Graužinienė.

„Tai susiję ir su ekonominiais, ir su integraciniais, ir su socialiniais, ir su psichologiniais dalykais, ir mūsų visuomenė turi būti paruošta, todėl Seimas turi balsuoti ir prisiimti atsakomybę už šitą klausimą“, - pažymėjo Seimo pirmininkė.

Šiuo metu Europa susiduria su didžiausia pabėgėlių krize nuo Antrojo pasaulinio karo. Nuo sausio iki rugpjūčio į ES atvyko apie 350 tūkst. migrantų. Siekdamas palengvinti Pietų Europai tenkančią naštą, Briuselis šią savaitę oficialiai pasiūlys po skirtingas šalis nares perkelti 120 tūkst. pabėgėlių iš Italijos, Graikijos ir Vengrijos.

Vasarą šalys narės susitarė dėl 32 tūkst. pabėgėlių paskirstymo savanorišku pagrindu. Lietuvos Vyriausybė anksčiau įsipareigojo per dvejus metus priimti 325 pabėgėlius, bet praėjusią savaitę pripažino, kad šis skaičius turbūt augs. Lietuva, kaip ir kitos Vidurio bei Rytų Europos šalys, iki šiol nepritarė pasiūlymams numatyti privalomas pabėgėlių kvotas.