„Ir štai pristatau jums šviežiausią savo visuomeninį padėjėją – gėrio riterį ir šviesos karį Daniel Lupshitz. Kartu dirbsime, taisysime klaidas ir vietoj sienų statysime tiltus (be balvonų)“, – praėjusią savaitę feisbuke paskelbė R. Šimašius.

Iškart po to feisbuke pasipylė komentarai, kritikuojantys tokį mero sprendimą, o pirmadienį ėmė plisti režisieriaus, žurnalisto, paramos Ukrainai organizacijos „Blue/Yellow“ pirmininko Jono Ohmano inicijuota peticija.

Joje įrodinėjama, kad Vilniui nereikia „ginkluoto mero patarėjo“ D. Lupshitzo. Esą R. Šimašiaus „gėrio riteriu“ ir „šviesos kariu“ išvadintas padėjėjas nėra toks, nes vadovaujasi ginklu ir atmeta tarptautinės teisės principus.

„Akivaizdu, jog D. Lupshitzas, atvirai demonstruojantis agresiją, polinkį į smurtą ir pomėgį šaunamiesiems ginklams, netinka eiti mūsų miesto mero patarėjo pareigų. Taip pat nėra paaiškinta, kokios šio asmens kvalifikacijos (išsilavinimas, darbo patirtis, interesai) eiti tokias pareigas; nors meras turi teisę paskirti visuomeninius patarėjus savo nuožiūra ir pagal politinį pasitikėjimą, tačiau gerbiantis save ir savo miesto gyventojus meras turėtų matyti poreikį viešai ir aiškiai išdėstyti savo pasirinkimo priežastis. Be to, pagal Konstituciją sekuliariai valstybei nedera į politinių sprendimų priėmimo lygį kelti asmenų, kurie pasaulio tvarką grindžia ginklu bei ypatingomis neva Dievo suteiktomis teisėmis vienai tautai ar vienai teritorijai“, – rašoma peticijoje.

Peticijoje taip pat raginama atsižvelgti į D. Lupshitzo pasisakymus socialiniuose tinkluose, viešose erdvėse. Pasak peticijos autorių, minėti pasisakymai akivaizdžiai kursto neapykantą, įžeidžia asmenų orumą, absoliučiai nesitaiksto su jokia kritika ar net išsakytų „tiesų“ kvestionavimu. Esą D. Lupshitzas nesidrovi naudoti necenzūrinę kalbą bei grasinti visiems nepatikusiems.

Peticijoje taip pat aiškinama, kad D. Lupshitzas gyvena nelegalioje (pagal Tarptautinio Kriminalinio Teismo 2004 m. išaiškinimą bei Jungtinių Tautų rezoliucijas ir ES poziciją) Izraelio kolonijoje, įsikūrusioje okupuotame Vakarų Krante. „Šis asmuo savo laisvu pasirinkimu pažeidinėja tarptautinės teisės normas ir kartu skleidžia faktų neatitinkančią asmeninę nuomonę, esą jokios okupacijos nėra. Tai yra akivaizdus, lengvai įrodomas melas. Ar gali Vilniaus mero patarėjas tikėti esantis teisesnis už pasaulines tarptautines ir žmogaus teisių organizacijas?“, – klausiama peticijoje.

R. Šimašius raginamas pakilti aukščiau asmeninių bei finansinių interesų ir suvokti, kad toks patarėjas yra netinkamas nei jam, nei miestui.

Per mažiau nei valandą po peticija pasirašė daugiau nei pusšimtis žmonių. Idėjos autorius J. Ohmanas DELFI sakė gerbiantis R. Šimašių, tačiau negalintis suprasti jo sprendimo motyvų.

Vilniaus mero patarėjas Aleksandras Zubriakovas DELFI aiškino situacijos nekomentuosiantis – jo teigimu, visi turi teisę į nuomonę.