"Tikrai aš nematau kitų alternatyvų ir tikrai esu įsitikinusi, kad privalome pabaigti įvykdyti programą, kurią esame patvirtinę, ir tikiu, kad Lietuvos žmonės, matydami nuveiktus darbus, patikės šiai koalicijai ir dar ketverius metus į priekį", - pirmadienį interviu LRT laidai "Laba diena, Lietuva" sakė Seimo vadovė.

Pagrindiniais šios Seimo rudens sesijos darbais L. Graužinienė įvardino 2016 m. valstybės biudžeto priėmimą, naująjį socialinį modelį. Šiais metais, pasak Seimo Pirmininkės, biudžetas bus šiek tiek skirtingas, nes iki spalio 15 d. jis turi būti pateiktas Europos Komisijai, ir tai bus daroma pirmą kartą. Tikimasi sugrįžti prie minimalios mėnesinės algos, pensijų padidinimo. Vyriausybė Seimui jau yra pateikusi socialinio modelio paketą, - Seimo vadovės teigimu, pirmą kartą per 25-erius šalies nepriklausomybės metus taip kompleksiškai pateikti teisės aktai sprendžiant darbo santykių reguliavimą. Iki ketvirtadienio tikimasi turėti Seimo teisininkų išvadas dėl planuojamo socialinio modelio ir bus sudaryta galimybė daryti pateikimą.

Politikė taip pat nemano, kad kitąmet vyksiantys rinkimai paveiks Seimo darbą.

"Manau, kad tikrai bus nelengva ir rudens sesija, ir pavasario. Taip, tai yra dvi pagrindinės sesijos prieš artėjančius Seimo rinkimus, kiekvienas Seimo narys norės parodyti, ką jis jau yra nuveikęs, ką užregistravęs, tikrai bus aktyvesnės diskusijos ir svarstymo stadijose. Ir, kaip visada, Seime yra įvairių nuomonių (...), bet tai yra demokratinis parlamentas, ir tuo aš džiaugiuosi. Kiekvienas turi teisę pasakyti savo nuomonę. Aš manau, kad bus įdomu. Ir mums dirbant man gal bus nelengva, bet ir stebint mūsų darbą tikrai nebus nuobodu", - tikino Seimo pirmininkė.

ELTA primena, kad valdančiąją centro kairės koaliciją sudaro Socialdemokratų partija, Darbo partija bei partija Tvarka ir teisingumas. Ji parlamente turi 78 vietas. Praėjusių metų rugpjūtį iš koalicijos pasitraukė Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Naujausios sociologinės apklausos rodo, kad populiariausių partijų reitinge pirmos vietos neužleidžia valdančioji Lietuvos socialdemokratų partija, stiprias pozicija užima Liberalų sąjūdis.

Jei artimiausiu metu vyktų Seimo rinkimai, ketvirtadalis (24 proc.) 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų balsuotų už Lietuvos socialdemokratų partiją, o antroje vietoje pagal gyventojų palaikymą šiuo metu yra Liberalų sąjūdis (14 proc.).

Kiek mažesnį Lietuvos gyventojų palaikymą turi šios dvi partijos: Darbo partija (11 proc.) ir Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (11 proc.), penkta būtų partija Tvarka ir teisingumas (7 proc.).

5 proc. visų apklaustų gyventojų per Seimo rinkimus palaikytų Lietuvos lenkų rinkimų akciją, 4 proc. ketino balsuoti už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą. Beveik 2 proc. ketino balsuoti už Lietuvos laisvės sąjungą (liberalus), o už Lietuvos žaliųjų partiją - 1 proc. apklaustų suaugusių šalies gyventojų.

Seimo rudens sesija prasideda rugsėjo 10 d.