Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis „Žinių radijo“ laidoje „Verslo pozicija“ tikino, kad mes visiškai nepasiruošę integruoti atvyksiančių pabėgėlių. Dažniausiai „suprimityvinam“ kalbėjimą apie imigrantus iki darbo vietų problematikos. Be didelio vargo esą galėtume adaptuoti kokius 50 tūkstančių atvykėlių:

„Ne kartą klausiau regioninių verslo organizacijų atstovų, kaip jie pasiruošę integruoti tuos žmones ir sumodeliavau tokią hipotetinę situaciją, kaip į Lietuvos miestą, kuriame gyvena 100 tūkst. žmonių,atvažiuoja 5 tūkstančiai kitataučių. Kaip juos integruosim, kaip jie ateis į darbą, mokyklą ar darželį? Kaip jie ateis į kultūrines erdves? Apie tai Lietuvoje visiškai nediskutuota. Nėra jokių adaptavimo programų. Neturim parengę net paprastų žodynų kasdienei kalbai išmokti. Galų gale dar yra ir religiniai skirtumai“.

Anot R. Dargio, mūsų šalis nėra ekonomiškai patraukli imigrantams. Tikriausiai, jie čia ir nepasiliks, ieškos, kur galės daugiau uždirbti:

„Štai iš Ukrainos atvykstantys žmonės Lietuvoje taip pat neužsibūna. Jie „nusėda“ Čekijoje, o iš ten traukia į Vokietiją. Tačiau nereikia galvoti, kad ta banga apskritai pro mus praeis. Be abejo, bus ir tokių žmonių, kurie čia „nusės“. Jie tikrai gali surasti sau nišą, sakykim, mūsų paslaugų sektoriuje. Ir tam reikia ruoštis. Lietuva tuštėja, ateis toks metas, kai mūsų mažesniuose miesteliuose ir būsto bus labai daug. Jį reikės kažkokiu būdu išlaikyti. Apskritai, Lietuva galėtų priimti dešimtis tūkstančių imigrantų, žinoma, ne vienu metu ar per vienus metus. Ir to ypatingai nepajaustume. Be didelio vargo galėtume adaptuoti kokius 50 tūkstančių žmonių. Žinoma, ne viename mieste, ne vienoje vietoje. Ta energija, kuri ateina kartu su jais, Lietuvai būtų reikalinga“, - kalbėjo R. Dargis.

Laida „Verslo pozicija“ transliuojama pirmadieniais 8.05 val.