Tuo metu Slovakijos užsienio reikalų ministras Miroslavas Laičakas pareiškė, jog Europoje galiojanti laisvojo judėjimo Šengeno zona jau subyrėjo.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius Ramūnas Vilpišauskas „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ sakė, kad jeigu pabėgėlių ir ekonominių migrantų srautai ir toliau bus iš esmės nevaldomi, kaip yra dabar, kalbos apie Šengeno erdvės funkcionavimo nutraukimą, iš tiesų gali pavirsti realybe.

„Šiuo metu tai daugiau įtikinėjimo priemonė, nukreipta pirmiausia į Vidurio ir Rytų Europos šalis. Siunčiamas signalas Vengrijos, Slovakijos, Čekijos politikams ir vadovams, kurie iki šiol labai atsargiai žiūrėjo tiek į Europos Komisijos pasiūlytą privaloma pabėgėlių kvotų pasidalinimą tarp ES valstybių, tiek apskritai į pabėgėlių priėmimą.

Višegrado šalių atstovai praėjusią savaitę svarstė ir derino savo poziciją dėl imigrantų, pabėgėlių priėmimo.

Kadangi Šengeno erdvės – erdvės be tarpusavio senų kontrolės – privalumai yra labai svarbūs Vidurio bei Rytų Europos šalių gyventojams, ypač tiems, kurie dar prisimena sovietinio bloko egzistavimo laikus ir buvusius apribojimus.

Dabar, kai yra didžiulis išorinis spaudimas, kurį kelia iš trečiųjų šalių atvykstantys žmonės, tiek pabėgėliai, tiek ekonominiai migrantai, Šengeno erdvės funkcionavimas patiria daug įtampų. Jeigu tie srautai ir toliau bus iš esmės nevaldomi, kaip yra dabar, kalbos apie Šengeno erdvės funkcionavimo nutraukimą iš tiesų gali pavirsti realybe. o ne vien perspėjimais“, – mano R. Vilpišauskas.

Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis nuo 6.05 val. iki 9.00 val.