Rusijos Federacijos laivai pastebėti apie 30 jūrmylių (apie 55 km) nuo kranto. Šie Rusijos Federacijos laivai dėl jūroje Rusijos išskirtinėje ekonominėje zonoje vykdomų raketinių šaudymų nurodė keisti kursą Lietuvos Respublikos išskirtinėje ekonominėje zonoje esantiems civiliniams laivams.

Kaip praneša Kraštos apsaugos ministerija, stebėti tolesnių Rusijos Federacijos karinių laivų veiksmų buvo nusiųstas Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų laivas N42 „Jotvingis“. Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje identifikuoti trys Rusijos Federacijos Baltijos karinio laivyno laivai – „Kalmykiya“, (korvetė, „Parchim“ klasė), „Aleksandr Shabalin“ (desanto išsilaipinimo laivas, „Ropusha“ klasė) klasė, „Stoikij“ (korvetė, „Steregushij“ klasė).

Dėl Rusijos Federacijos karinių laivų nurodymų numatytą kursą Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje buvo priversti keisti linijinis keltas „Corona Seaways“, transportiniai laivai „Nordica“, „Poseidon“, „Frisian Lady“, „Fliterbothnia“. Laivas N42 „Jotvingis užmezgė ryšį su tiesiamos elektros jungties tarp Lietuvos ir Švedijos kabelį saugančiais laivais ir gavo patvirtinimą, kad jų veiklos Rusijos Federacijos kariniai laivai netrikdė.

Rusijos Federacijos laivams pasitraukus iš Lietuvos išskirtinės ekonominės zonos, rugsėjo 4 d. po pietų Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivas „Jotvingis“ grįžo į nuolatinę savo dislokacijos vietą Klaipėdos jūrų uoste.

Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje leidžiama plaukti užsienio šalių laivams, taip pat ir kariniams, tačiau jie privalo deramai atsižvelgti į pakrantės valstybės teises ir pareigas ir nevaržyti išimtinės pakrantės valstybės teisių išskirtinėje ekonominėje zonoje. Todėl tokia Rusijos Federacijos veikla, kai yra trikdoma ūkinei veiklai Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje, neatitinka tarptautinės jūrų teisės konvencijos nuostatų ir geros kaimynystės principų.

Lietuva apie šias Rusijos Federacijos pratybas Baltijos jūroje buvo iš anksto informuota.