„Mes esame tikrai kantrūs žmonės, dėl menkniekių nezyziame. Tačiau tai, ką tenka patirti pastaruoju metu, jau išvedė iš kantrybės. Todėl viešai ir kreipiausi į Palangos merą Šarūną Vaitkų, kodėl mes turime kentėti, kiek ilgai“, – teigė Girkaliuose, kurie yra maždaug už 8 kilometrų nuo Palangos Klaipėdos link, gyvenanti Eugenija Odebrecht.

Jos teigimu, sraigtasparniai zuja kiekvieną vakarą ir taip visą vasarą. Skrydžiai kiekvieną vakarą buvo organizuojami ir šią savaitę.

„Iš pradžių nekreipėme dėmesio, nes manėme, kad taip NATO saugo mūsų oro erdvę. Tačiau kelios kaimynės, kurios augina mažus vaikus, ir jie, kai praskrenda lėktuvas, pradeda klykti, ėmė aiškintis situaciją. Pasirodo, virš mūsų vakarais ir naktimis skraido ne kariškiai, o pramoginis sraigtasparnis. Taip esą didesnė atrakcija, nes pajūrį iš viršaus galima apžiūrėti saulei leidžiantis, paskui jau užsidega gyvenviečių šviesos. Vaizdas, matyt, įspūdingas, pramogautojai moka pinigus, o gyventojai kenčia“, – dėstė E. Odebrecht.

„Kreipiuosi į Palangos merą Šarūną Vaitkų ir norėčiau sužinoti tiesą, nes jie atskrenda nuo Palangos ir vėl triukšmingai grįžta atgal. Kas tai ir kiek ilgai mums čia reikės kentėti? Ar tai legalus pasilinksminimas ir kas davė leidimus tokioms pramogoms?“ – socialiniame tinkle į Palangos vadovą kreipėsi E. Odebrecht.

Ji tikino, jog tikrai supranta smulkiuosius verslininkus, kurie nori užsidirbti, džiaugiasi, jog pajūryje yra pramogų, tačiau esą viskam turi būti ribos.

„Tas sraigtasparnis, nors, tiesą sakant, net nežinau, koks lėktuvas, nes tamsu ir mes neįžiūrime, tik pagal garsą sprendžiame, jog tai sraigtasparnis, virš mūsų kiekvieną vakarą praskrenda apie 21 val., o atgal grįžta apie vidurnaktį. Garsas klaikus, o ir skrenda tas daiktas taip žemai, jog sienos dreba ir atrodo, kad jis tuoj namo stogą užkabins. Nemanau, jog tai turėtų būti leidžiama, todėl ir norime sužinoti, ar tokios pramogos yra legalios, ar taip galima drumsti žmonėms ramybę“, – kalbėjo pašnekovė.

Palangos savivaldybės atstovai patikino, jog ne jų kompetencija suteikti leidimą pramoginiams skrydžiams, derinti jų maršrutus.

Palangos skrydžių valdymo centro, kuris teikia oro navigacijos paslaugas vakarinėje Lietuvos oro erdvės dalyje, direktorius Albinas Balčiūnas gyventojams pasiūlė parašyti oficialų skundą Civilinės aviacijos administracijai ir jis bus išnagrinėtas.

„Dabar juk nežinau, ar ten kariškiai skraido, ar mokomieji, ar pramoginiai lėktuvai, o visiems yra atskiros taisyklės. Kai aviacijos tarnyba iš žmonių gaus raštą su visomis datomis, kada skrydžiai užfiksuoti, tada ir bus galima aiškintis“, – teigė A. Balčiūnas.

Paklaustas, ar, pavyzdžiui, sraigtasparnis gyvenvietėse naktį gali skristi 50 metrų aukštyje, A. Balčiūnas nebuvo linkęs kalbėti: „Atsisakau komentuoti“.