Uždarydama šiuos globos namus valstybės vadovė pabrėžė, kad tai – pirmas žingsnis siekiant, kad Lietuvos vaikai augtų šeimose.

19 vaikų iš reorganizuotų vaikų globos namų „Putinas“ persikėlė gyventi į tris bendruomenės namukus. Jie gyvens šeimai artimoje aplinkoje, kur galės geriau integruotis į visuomenę ir pasirengti savarankiškam gyvenimui.

Pasak D.Grybauskaitės, tai pirmas mažas žingsnis pertvarkant visą vaikų globos sistemą.

„Devyniolika vaikų, kurie tikrai jaučiasi gerai, patenkinti, kuriasi (...). Labai džiaugiuosi, kad galime pradėti civilizuotai, atsakingai ardyti sovietinį palikimą ir suteikti mūsų visiems Lietuvos vaikams tai, ką galime ir privalome suteikti, - tai šeimos aplinką ir tą globą, kurią privalo atlikti valstybė“, - kalbėjo prezidentė.

Pasak jos, vaikų globos sistemos pertvarka yra visos valstybės prioritetas. Kad kiekvienas Lietuvos vaikas augtų šeimoje ar šeimai artimoje aplinkoje, yra atsakinga ne tik Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, bet ir savivaldybės.

„Nepaisant didelio pasipriešinimo, ilgai laukta vaikų globos sistemos pertvarka pagaliau prasidėjo. Šie uždaryti vaikų namai yra pavyzdys, kad viską įmanoma padaryti, kai pirmiausia galvojama apie vaikų, o ne biurokratinio aparato interesus. Tačiau ryžtingų sprendimų vis dar laukia daugiau nei 3 tūkstančiai Lietuvos vaikų, gyvenančių globos namuose. Jie turi gyventi saugioje, šeimai artimoje aplinkoje“, – pranešime spaudai teigė D.Grybauskaitė.

Prezidentė pabrėžė, kad svarbu ir toliau ieškoti sprendimų, kurie padėtų paskatinti supaprastinti įsivaikinimą.

Šiuo metu Lietuvoje daugiau nei 3 tūkst. vaikų gyvena vaikų globos įstaigose. Visų globos namų išlaikymas valstybei kainuoja apie 40 mln. eurų per metus.