To klausia laišką DELFI parašęs buvęs Vilijampolės socialinės globos namų socialinio darbuotojo padėjėjas ir sielovados darbuotojas Sigitas Jurkštas. DELFI skaitytojams pateikiame S. Jurkšto laišką, kuriame jis atskleidžia darbo su likimo nuskriaustais vaikais užkulisius.

Antradienį pro pradarytą langą Vilijampolės socialinės globos namuose iškritęs vienuolikmetis Augustas patraukė net prezidentės dėmesį. Džiugu, kad mūsų prezidentei rūpi šių tėvų paliktų vaikų problemos. Tačiau kaip jas spręsti?

Ar užtenka surasti „atpirkimo ožį“ ir atleisti iš darbo, tarsi tuo pusė problemos jau būtų išspręsta? Tuomet būtų nuoseklu pasiūlyti atsistatydinti ir susisiekimo ministrui dėl kiekvienos keliuose vykstančios avarijos, ir ligoninių direktoriams dėl kiekvieno mirusio paciento...

O ir kas iš mūsų sėdi namuose ar darbe su uždarytais langais per tokius vasaros karščius?

Augustas buvo judrus vaikas

Pro langą iškritęs ir žuvęs Augustas, prisimenu, labai mėgdavo atidarinėti spinteles, visur landžioti, viską imti. Už tai jam kartais kliūdavo nuo kitų globotinių. Jis buvo labai judrus vaikas. Prisimenu vieną linksmą nutikimą: kai vedžiau užsiėmimą grupelei paauglių, Augustas staiga pradarė balkono duris ir išbėgo. Puoliau jį vytis, o iš paskos ir kiti vaikai. Tuomet jis staigiai sugrįžo į kambarį ir uždarė mus visus balkone. Jis tik šypsojosi, matydamas mus visus uždarytus balkone, ir nė nesiruošė atidaryti. Visa laimė, kad tai buvo pirmas aukštas.

Darbo įspūdžiai šiuose globos namuose

Dvejus metus man teko dirbti šiuose globos namuose. Pats tokio darbo norėjau, tačiau vėliau pamačiau, kad tai pats sunkiausias darbas, kokį man teko kada nors dirbti.

Viena vertus, tarp 200 globotinių yra labai daug tokių, kurie visada su džiaugsmu pasitinka, apkabina, rodo daug dėmesio ir su jais labai gera būti. Kita nemaža dalis turi sunkesnę proto negalią ir yra užslopinti vaistais, tad nelabai reaguoja į kitus asmenis. Dar kita - mažiausia dalis - tai globotiniai, pasirinkę smurto ir savanaudiškumo kelią. Nors jų mažuma, bet jie yra tarsi tas deguto šaukštas, pagadinantis visą statinę. Jie nepatyrė tėvų meilės, todėl ir kitiems šios meilės neturi iš ko duoti...

Smurtaujantys globotiniai

Dažniausiai antrinė jų agresyvaus elgesio priežastis yra jų priklausomybės nuo cigarečių, kartais ir nuo alkoholio, nuo kavos. Tarp sunkiausių ir agresyvių globotinių tik vienas kitas neturi šių priklausomybių.

Vienas globotinis, kuris buvo atvežtas ir čia paliktas iš kitų globos namų, nes ten su juo niekas nebesusitvarkė, būdamas 12 metų jau turėjo stiprią priklausomybę nuo cigarečių. Nors ir jauno amžiaus, jis buvo fiziškai stiprus, stipresnis už savo grupės auklėtojas, ir, negaudamas cigarečių, pradėjo jas terorizuoti.

Su juo dirbančios darbuotojos dar ir dabar kasdien po daug kartų išgirsta keiksmažodžių ir grasinimų, kad bus ne tik sumuštos, bet ir užmuštos. Jis jų nė kiek neklauso ir yra nevaldomas. Per mėnesį dėl šio globotinio daug kartų iškviečiama policija, tačiau tai jo elgesio nekeičia. Keista, kodėl šių darbuotojų teisėmis niekas nesirūpina? Minėtas globotinis dažnai muša silpnesnius savo grupės vaikus ir darbuotojos praktiškai neturi priemonių jų apginti...

Fiksacinės lovos globos namuose

Viena tokia priemonė buvo fiksacinė lova, kuri skirta užtikrinti globotinių ir aplinkinių saugumui, kuomet globotinis yra afekto būsenoje ir gali sužaloti save bei kitus. Psichiatras turi išduoti leidimą guldyti tam tikrus globotinius į šias lovas, prie kurių jie pririšami, tik ribotam laikui, kol nurims. Žinoma, pasitaiko darbuotojų piktnaudžiavimo šia priemone, kai globotiniai laikomi joje ilgiau negu leista. Visgi tai išprovokuoja visiškas drausminimo priemonių trūkumas.

Nevaldomi agresyvūs globotiniai kelia grėsmę sau ir aplinkiniams

Globos namuose netgi nėra apsaugos darbuotojų, nes trūksta etatų patiems būtiniausiems darbuotojams. 95 proc. darbuotojų - moterys, kadangi jos - ištvermingiausios. Ironiška, tačiau vyrai dažniausiai neištveria darbo globos grupėse ir labai greitai išeina.

Tuo tarpu kaip moterims suvaldyti, pavyzdžiui, 2 metrų ūgio ir 100 kg svorio globotinį, kuris per minutę likęs be priežiūros tualete nulaužo visus kranus ir sudaužo viską, ką tik įmanoma sudaužyti, kuris netgi savo motinai, atėjusiai jį aplankyti, puola kandžioti rankas?

Arba kitą panašaus svorio globotinį, kokių 25 metų amžiaus vyrą, kuriam dažnai užeina pykčio priepuoliai ir kuris kartą iš kažkur radęs peilį (paprastai visi peiliai nuo globotinių būna paslėpti) su juo puolė darbuotojas? Arba tokį globotinį, kuris specialiai aplamdo darbuotojų mašinas ir tuštinasi koridoriuje bei vaišina su savo šlapimu sumaišytomis nuo pietų likusiomis bulvėmis nieko nesuprantantį savo grupės likimo brolį?

Perkrautos globos grupės

Globos grupėje vienu metu dirba viena darbuotoja, turinti prižiūrėti, pamaitinti, nuprausti ir užtikrinti turiningą laiko praleidimą 7-10 globotinių. Kaip viena darbuotoja gali 12 valandų nė minutei nuo jų nenuleisti akių, kai grupėje yra dar 6 ar 9 globotiniai, kuriuos reikia aprengti, nuprausti, o kartais ir užpakalį nušluostyti.

Sunku įsivaizduoti šeimą, kurioje vieniša mama rūpintųsi 10 vaikų ir visi nieko nestokotų, ypač mamos dėmesio. Tiesa, šiai darbuotojai dar padeda socialinė darbuotoja, paprastai atsakinga už 2 grupes, tačiau dažniausiai turinti tiek organizacinio darbo, kad visą laiką turi praleisti savo kabinete prie kompiuterio.

Dėl šios perkrovos nebelieka laiko skatinantiems užsiėmimams, tokiems kaip, pavyzdžiui, išvykos, kurias globotiniai labai mėgsta. Štai vienas globos namų gyventojas, esantis invalido vežimėlyje, ištisus mėnesius nesulaukdavo kokios nors išvykos už globos namų tvoros, nes tam tiesiog pritrūkdavo laiko ir galimybių.

Blogos vadovybės mitas

Pastaruoju metu žiniasklaidoje dažnai eskaluojami įvairūs nelaimingi atsitikimai ir konfliktai Vilijampolės socialinės globos namuose, kaltinant vadovybę, kad ji nesusitvarko su problemomis ir yra nekompetentinga. Tačiau šių pranešimų žiniasklaidoje gausos priežastis labai paprasta: vienas šios vadovybės atleistas darbuotojas, naudodamasis žiniasklaida, tiesiog siekia suvesti su direktoriumi sąskaitas...

Kiek teko asmeniškai pažinoti direktorių Liną Butkų, tai žmogus, nebijantis naujovių, nebijantis rizikuoti ir nuveikęs daugybę darbų tiek globos namų renovacijoje, tiek ir vidinės tvarkos tobulinime. Žinoma, tobulumui ribų nėra ir visi darome klaidas, tačiau jį palaiko dauguma globos namų darbuotojų ir tikrai nelaiko nekompetentingu šioje srityje.

Giluminės priežastys - šeimų krizė ir alkoholizmas

Visgi jei norėtume ieškoti dar giliau, ką daryti, kad tokių apleistų neįgalių vaikų būtų mažiau, prisikastume iki situacijos jų šeimose. Kai kartą metuose Vilijampolės socialinės globos namuose būna tėvų šventė, kviečiami visi tėvai ir globėjai, paprastai iš 200 globotinių tėvai ir giminaičiai atvyksta pas kokius 5... Didelė dalis šių vaikų tėvų - alkoholikai. Mokslininkai jau seniai žino, kad alkoholis yra teratogenas - sukelia apsigimimus, ypač intelekto srityje. Jau nekalbant apie tai, kad tėvai alkoholikai apleidžia savo vaikus, jų nemaitina ir jais nesirūpina.

Dalis globotinių atrodo kaip normalūs paaugliai, su jais gali normaliai pasikalbėti, tačiau mokykloje jiems visai nesiseka: jiems reikia milžiniškų pastangų, kad išmoktų skaityti ir rašyti.

Jei pasak atliktų tyrimų Lietuvoje nesaikingai alkoholį vartoja per 40% jaunų vyrų, taip pat ir nemažai moterų, tai nereikėtų stebėtis, kad įvyksta apsigimimai, o šeimas ištinka krizės, jose padaromi žiaurūs nusikaltimai. Juk gamtos mechanizmai yra tobulai suderinti ir veikia be klaidų, tik žmogaus veikla sukelia šias skaudžias pasekmes.

Ekonomikos elementoriuje parašyta, kad paklausa priklauso nuo kainos: augant kainai paklausa mažėja. Tačiau kai alus kainuoja pigiau negu sultys, kaip tikėtis, kad jo paklausa sumažės? Kuomet alaus butelis pabrangs ne 2 centais, bet 2 eurais, tuomet galėtume tikėtis alkoholizmo sumažėjimo Lietuvoje. Tačiau saujelė turtingųjų neleis, kad jų piniginės suplonėtų, todėl Lietuvoje taip sunkiai skinasi kelią alkoholio ir tabako kontrolės priemonės... Galbūt visokiais populistiniais pasisakymais tyčia ar netyčia nukreipiame dėmesį nuo tikrosios problemos esmės?