Vasarai, o kartu ir vestuvių sezonui, einant į pabaigą, viešoje erdvėje lietuviai ėmė dalytis savo potyriais šios srities šventėse. Daugelis internautų žodžių į vatą nevynioja – juos atvirai vadina košmariškais.

DELFI siūlo susipažinti su pasakojimais, ką teko patirti dalyvaujant lietuviškose vestuvėse.

Matyti vaizdai įsirėš ilgam

„Baisiausia, ką kaip tik praėjusį šeštadienį teko matyti, tai esą vestuves klube. Jaunoji – kažkas baisaus. Su pabroliu pasibučiuoja, tada su jaunikiu, po to pajodo ją ten abu apsižergę... Nors mes šventėme mano mergvakarį, buvome ganėtinai įsilinksminę, bet likome pakraupę nuo jų linksmybių. Reziumė – apsauginis išnešė ir išmetė jaunąją lauk, į automobilį ją kišo jaunikis su apsauginiais. Girdėjosi riksmai, kad jos daugiau niekas neįleis. Na, tiesiog, va taip žmonės tuokiasi“, – stebėjosi viena internautė.

Savo ruožtu kita tikino kartą mačiusi, kaip prie civilinės metrikacijos skyriaus susimušė dviejų vestuvių fotografai. Šis konfliktas baigėsi tuo, kad galiausiai „ir jaunosios pasitūsė už plaukų“.

„Kai mes tuokėmės, pamatėme vaizdelį, kuris, bent jau man, atėmė žadą. Santuokų rūmų laiptais lipo jaunutė pora. Nuotaka viena ranka buvo pasikaišiusi pūstą, tortinę vestuvinę suknelę aukščiau kelių, jaunikio viena ranka – kišenėje, o kitose abiejų jaunavedžių rankose – cigaretės. Jau, manau, galėjo palaukti, kol susituoks ar bent prieš tai sustoti ir sutraukti tas savo cigaretes, tada eiti tuoktis. Jei pati savo akimis nebūčiau mačiusi, turbūt nepatikėčiau. Jau nekalbant, kad visas jų svečių pulkelis skambėjo keliaaukščiais keiksmažodžiais“, – stebėjosi kita mergina.

Tiesa, panašu, kad kur kas labiau šokiruotas gali likti ne stebėdamas, o dalyvaudamas tokiose vestuvėse. Pavyzdžiui, internete gausu pasakojimų, kokią gėdą jaunosioms padaro alkoholio padauginę jų mylimieji.

Viena mergina tikino neseniai dalyvavusi vestuvėse, kur jaunikis kumščiu sulaužė jaunosios sesers kadrui nosį. Įdomu tai, kad kumščius tuomet į darbą paleido ne jaunuoliai, o gyvenimą jau įpusėję asmenys.

Nėščia jaunoji buvo tokia girta, kad nesulaukė vidurnakčio

Pasirodo, alkoholis problemų kelia ir nuotakoms.

„Aš buvau pusbrolio vestuvėse. Vestuvės buvo iš reikalo, viskas vyko vienkiemyje. Sėdime, blusos šokinėja ant rankų, kojų. Baisu, kad namo neparsivestum. Beeinant į sodybą reikėjo praeiti pastatą, kuriame buvo sukrauti šiaudai. Žiūrime, ant šieno vyriausioji pamergė mylisi. Jaunoji iš viso dingo. Galiausiai prieš vidurnaktį radome, buvo smigus. Aišku, prikėlėme ją, vos ne vos ant kojų pastovėjo, o juk vaiko laukėsi. Žodžiu, sulaukėme to vidurnakčio ir važiavome namo. Visi buvo apšalę“, – pasakojo viena internautė.

„Vienose vestuvėse buvo labai gėda už nuotaką, kuri su visais šventė iki 6 ryto. Nusitašė... Fui. Batai jos ten skraidė“, – antrino jai kita.

Neišlaikė ir trečioji mergina, kuriai, pasirodo, teko stebėti tikrą neblaivios jaunosios šou.

„Dalyvavau draugų vestuvėse, tai jaunoji antrą dieną prisilakė iki žemės graibymo ir pradėjo svečiams priekaištauti, kad per mažai pinigų į vokelius įdėjo. Nuėjo į salę, paėmė sumerktas gėles ir su visomis vazomis šveitė per duris rėkdama, kad „Nereikia man Jūsų gėlių, reikia pinigų!“ Jaunikis pradėjo ją raminti, tai ji sviedė jam į veidą vestuvinį žiedą. Bet skyrybos neįvyko, gyvena jau penkti metai susituokę ir vis dar už paskolą, paimtą vestuvėms, bando išsimokėti“, – šyptelėjo ji.

Jaunosios tėtis už naktį siūlė 100 tūkst. litų, su anyta nebendrauja iki šiol

Nors kartais jaunavedžiai tikrai stengiasi sukurti tobulą šventę ir patys alkoholiu nepiktnaudžiauja, viską gali sugadinti jų tėvai. Internautai pasakojosi, su kokiais atvejais jiems teko susidurti:

„Man tai patiko tetos dukters vestuvės, kai paradui vadovavo jos motinėlė. Sugebėjo apkalbėti keletą svečių, pasigirti, kaip brangiai tortas kainavo, papeikti, kodėl kukli mano dovana. Praėjo gal 5 metai, o ji prie mūsų tebekalba, kokios brangios ir gražios jų vestuvės buvo ir sako, kad mums nepavyks jų aplenkti“,

„Praėjusią vasarą buvo mano brolio vestuves. Viskas buvo labai smagu ir super, bet jaunosios tėvas nusigėrė ir pradėjo visas kibinti, o ypač mane ir mano mamą. Nors aš buvau su pora, jam tai buvo nesvarbu. Kur beėjome, sekė iš paskos, šnekėjo visokias nesąmones, bandė paliesti mane, o galiausiai sako: „Oi, kad aš tokią gražuolę turėčiau, tai sumokėčiau ir 100 tūkstančių litų“. Žodžiu, buvo taip bjauru dėl šito žmogaus, o dar su žmona buvo, tai visą vakarą ir jai sugadino“,

„Buvo pokštas, kai jaunosios tėvas tiek prisigėrė, kad nešdamas šeimos židinį vos jo nesudaužė, o vakare priėjo prie manęs ir sako: „Klausyk, gražuole, kiek man sumokėti tau, kad su manimi vienoje lovoje miegotum? Tuo metu vestuvėse buvau su vyru, tai galiausiai antrą ryto išsikvietėme taksi automobilį ir pabėgome“,

„Vestuvėse visu balsu užraudojo jaunikio motina. Buvo labai nesmagu, visi svečiai nutilo ir pasimetė, nes ji per ašaras pradėjo pasakoti, kad jaunikis išsirinko prasčiausią variantą iš to, ką galėjo. Pikta pasidarė, nes nuotaka tiesiog nuostabi visomis prasmėmis. Dabar jie susituokę jau 13 metų, gyvena labai gražiai, bet su anyta beveik nebendrauja, nes ji ir dabar tokios pat nuomonės“.

Jaunąją sumaišė su purvais

Tiesa, panašu, kad užsipulti jaunavedžius ar bent vieną iš jų linkę ne tik artimi, bet ir tolimi giminaičiai.

Pavyzdžiui, viena mergina pasakojo, kad kai buvo dar paauglė, dalyvavo tokiose vestuvėse, kurių negali užmiršti iki šiol.

„Vestuvių balius buvo košmaras jaunajai. Kai kurie giminės (iš jos pusės) yra mėgėjai išgerti, na ir ką, kaip reikiant padaugino ir prasidėjo. Iš pradžių ėmė šlykščius komentarus jai mėtyt, maždaug „Tai, ko gero, savaitę laiko nevalgei, kad į suknelę įlindai“, „Tavo vyras, va, ūbags, gėrimų mažai“, „Kas tave imtų tokią raganą“. Ta visa išraudusi sėdėjo, ašaras tramdė, kol galiausiai jaunikis su piršliu neiškentė ir jėga ištempė juos, o tie dar spėjo jaunuosius pasiųsti „ant trijų raidžių“. Vakaras baigėsi tuo, kad visą laiką jaunoji su vyru kambary prasėdėjo užsidarę. Nei torto nepjovė, nieko. Gaila buvo nuoširdžiai“, – prisiminė ji.

Dvi ponios susikibo dėl požiūrio į pramogas

Pasirodo, nesutarimai tarp svečių – dažnas vestuvių skaudulys.

„Manikiūrininkė pasakojo, kad į savo vestuves kvietė draugę. Ji dieną prieš vestuves pasakė, kad neatvažiuos. Esą nėra, kur vaiko palikt, o viskas jau buvo užsakyta: maistas, kortelės su vardu. Vis dėlto vestuvių vakarą, kai jau šventė prasidėjo, pokšt, atvyko ir draugė. Maža to, visa girta. Vakaro vedėjas buvo nustumtas į pavėsį, ji ėmė vadovauti paradui. Pavyzdžiui, pastvėrusi bokalą į jį pripylė visų įmanomų alkoholinių gėrimų ir iš jaunųjų paėmusi žiedus juos paskandino tame marmale. Tuomet pasiuntė bokalą svečiams ir liepė visiems gerti prieš tai pasakant po tostą. Kai viena iš svečių, moteris, atšovė, kad tikrai to negers, ta draugė pradėjo banguoti, kad ši negadintų šventės. Žodis po žodžio, abi ledi susikibo, pradėjo laistytis šampanu, vos išskyrėm jas“, – pasakojo viena mergina.

Savo ruožtu kita pasidalijo itin skaudžiu prisiminimu, kokio nedėkingumo jos draugai susilaukė iš vieno šventės svečio.

„Gavo visas dovanas tik vokeliuose, viską sudėjo į krepšį ir išnešė į kitą pastatą, į miegamąjį, kurį užrakino. Na ir ką, vakare ateina, kambario spyna nulaužta, vokeliai tušti. Galiausiai išaiškėjo, kad apvogė jaunojo pusbrolis antros eilės. Bet greit parišo, nes viena iš dovanų buvo kelialapis į kažkokią egzotišką šalį, tai pagavo po poros dienų bandant prastumti internetu“, – pasakojo ji.

Į vestuves atvyko ne tik su pusamžiu vaikinu, bet ir su jo vaikais ir anūkais

Tiesa, pasirodo, lietuviai vestuvių metu gali pavogti ne tik giminaičių pinigus, bet ir maistą.

„Pamenu, pusbrolio vestuvėse jaunikio mamos sesė paryčiais vaikščiojo ir rinko maistą nuo stalo sau“, – rašė viena internautė.

O kai kurie svečiai visiškai nėra linkę laikyti etiketo ar tartis su jaunavedžiais:

„Brolis su žmona rengė kuklias vestuves, kuriuose turėjo dalyvauti tik artimiausi žmonės (tėvai, seneliai, broliai, sesės ir pora geriausių draugų, maždaug 20 žmonių). Į tas vestuves brolienės močiutė atvyko su kažkokiu diedu (niekas net nežinojo iki tol, jog ji vaikiną turi) ir su to diedo vaikais bei anūkais“, – pasakojo kita mergina.

Dar viena, savo ruožtu, pasidalijo kitokiu pasakojimu. Didžiausiu vestuvių košmaru ji įvardijo ne papildomai atvykusius svečius, o neatvykusį kunigą.

„Tikras košmaras buvo, kai į sesers vestuves neatvyko kunigas (jaunojo brolis, tik tarp kitko). Dabar juokinga (ar bent jau ne taip pikta) , o tada pamenu, kaip su 16 cm aukščio kulniukais kaip beprotė laksčiau po bažnyčią, kol suradau senutėlį, nelabai jau aplinkoje besigaudantį, bet sutuokti galintį, kunigą“, – dabar juokėsi ji.

Prikibę muzikantai išjuokė Žydrūną

Planuojantys vestuves turėtų atkreipti dėmesį ir į jų metu aptarnaujantį personalą. Gausu skundų dėl netinkamo vedėjų, muzikantų, padavėjų darbo.

„Per mano draugės vestuves buvo toks jaunas muzikantas, tai jis tiek prikibo prie mano sesers ir manęs, nes buvome be porų, kad visą vakarą visokias replikas mėtė, bandė kabinti, kažkaip nei šiaip, nei taip. Jaunieji antroje vietoje atsidūrė“, – pasakojo viena mergina.

„Blogas muzikantas labai apsidžiaugia, kai būna iš ko pasityčioti. Pavyzdžiui, per vienas vestuves prikibo prie žmogaus, kurio vardas buvo Žydrūnas. Turbūt įsivaizduojate, kokio lygio buvo tie jo bajeriai“, – jai pritarė kita.

Vestuvės – ištisa nesėkmių virtinė

O štai vienas vestuves būtų galima pavadinti tikrų tikriausia nesėkmių virtine. Taip mano jose dalyvavusi mergina.

„Visų pirma, nuotaka, važiuodama pas kosmetologę, pateko į avariją (laimei, be jokių sužalojimų). Tada kosmetologė makiažo pagrindą parinko per daug šviesų ir nuotaka atrodė labai išblyškusi. Po to, išlydint jaunuosius iš namų, krito ir sudužo tėvų dovanotos taurės. Santuokų rūmuose – tai pat! Nuvykus į bažnyčią užklupo siaubinga liūtis, nepaisant visų skėčių ir pan., jaunosios suknelė su ilgu šleifu visa prisigėrė vandens ir purvo. Liūtis tiesiog nuplovė visus automobilių papuošimus, gėles priplakė prie stiklų. Diena buvo labai karšta, daugiau nei 30 laipsnių ir gal dėl to, o gal dėl parduotuvės broko, subliuško balionai, kuriuos svečiai ir jaunavedžiai turėjo paleisti į dangų.

Į prabangų restoraną, kuriame vyko puota, muzikantai atvyko apsirengę visiškai kasdieniškai, čia smulkmena, bet net restorano personalas apstulbo... Į restoraną atvežamas šakotis sulūžo (laimei, virtuvėje pavyko suklijuoti su konditeriniu glajumi). Pradėjus jaunųjų valsą nutrūko muzika. Kažkas numetė ir sudužo medaliai, kuriuos jaunieji turėjo įteikti svečiams. Gražų, brangų, jauniesiems dovanotą albumą, į kurį visi rašė palinkėjimus, kažkas netyčia apipylė kava ir visiškai sugadino. Dar nuotaka pasipasakojo, kad vestuvių naktį prabangiame viešbutyje sugedo masažinė vonia ir atėjęs santechnikas gerą valandą ją taisė... Aš jos vietoje būčiau dėl to tikrai nebesukus galvos. Na, žodžiu, labai jau daug tų, tegul ir nedidelių nesėkmių, kurios, aišku, pasimiršo, bet nuotakos gaila buvo. Tikrai buvo matyti, kad negali atsipalaiduoti ir džiaugtis savo švente“, – pastebėjo ji.

Lietuviškos vestuvės – baisiau nei baisu?

Tokius pasakojimus išklausę internautai patys pripažino, kad lietuviškos vestuvės – itin savotiškos. Daugelis jų neslėpė, kad dalyvauti jose – tikras košmaras.

„Aš apskritai nekenčiu lietuviškų vestuvių, nes, kiek buvau, teko nusivilti. Man ten vienas stresas, pradedant tragiškomis pamergių suknelėmis, kurias reikėjo rengtis (net nuotaka nepasitarusi parinko kaimų kaimą), vedėjai kamantinėja, reikia žaisti visokius nešvankius žaidimus, išsidirbinėja visi, baigiant klaiki garsiai leidžiama lietuviška Ryčio Cicino ar rusiška muzika, visi verčia gerti, patys smirdi nuo to misto kimšimo ir gėrimo. Žodžiu, esu buvus gal keturiose vestuvėse ir visos buvo vienodos. Buvo baisu“, – atvirai rėžė viena merginų.

Galite papasakoti apie įdomų nutikimą, atsitikusį per jūsų vestuves? Norite pasidalinti patarimais organizuojantiems vestuves ir nenorintiems patirti nemalonių staigmenų? Jūsų minčių laukiame žemiau arba el.paštu pilieciai@delfi.lt!