Rodos, turėtų būti aišku: Palanga ir Šventoji yra Lietuvoje, ir čia turėtų galioti visi šalies įstatymai. Deja, kurortas yra kurortas ir kai kuriais atvejais čia taikomos išimtys. Bent jau taip galvoja poilsiautojai, o iš jų elgesio galima spręsti, kad tam pritaria ir vietos valdžios struktūros.

Atvyksta atsipalaiduoti

Šalies įstatymas (Administracinių teisės pažeidimų kodeksas) skelbia, kad viešai alkoholio vartoti arba jo padauginus viešoje vietoje pasirodyti – draudžiama ir už tai baudžiama. Tačiau vaizdas, kai su skardinėmis alaus rankose braidoma po jūrą, kai iš rankinių kyšo vyno ar šampano butelis – sezono metu nieko nestebina.

Pasitaiko ir „humaniškų“ alkoholio mėgėjų: alkoholinio gėrimo butelius jie suvynioja į laikraščius, įkiša į spalvingus maišelius: esą šitaip niekas nepastebės, jog jie išgėrinėja viešoje vietoje ir nenubaus. Turistai dažniausiai galvoja, jog įstatymai reikalingi jų sergėtojams, kad nelaimė tyko kitų, ir nė nesusimąsto, kad tokiu elgesiu jie patys save baudžia, stumia giltinei į nagus.

Palangos paplūdimiuose zujantys gelbėtojai jau daug metų vaiko apgirtusius kurorto svečius ir nuolat aiškina, kad maudytis apsvaigus nuo alkoholio – pavojinga pačių gyvybei. Tačiau tuo pat metu alkoholis yra pardavinėjamas paplūdimiuose stovinčiose palapinėse, svaiginamasi ir atsineštais gėrimais, o turistus kontroliuoti turintys pareigūnai skėsčioja rankomis. Policijos pareigūnai aiškina, kad paplūdimiuose tvarką turėtų prižiūrėti Savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus specialistai, pastarieji atkerta, jog tai – policijos reikalas.

Pagrindinė problema - alkoholis

Palangos gelbėjimo tarnybos vadovas Jonas Pirožnikas sako, kad beveik visi skęstantieji būna ragavę alkoholinių gėrimų.

„Per praėjusį Žolinių savaitgalį mūsų paplūdimiuose ilsėjosi mažiausiai 300 tūkstančių žmonių. Darbo turėjome tikrai daug. Pagrindinės bėdos: pasiklydę, nuo tėvų ar senelių pasimetę, vaikai ir apgirtę skęstantieji. Jų šįkart buvo nemažai. Gana keista, bangų savaitgalį jūroje nebuvo, o žmonės vis tiek skendo. Laimei, visus spėjome laiku ištraukti, - kalbėdamas, kad pagrindinė skendimo priežastis - apsvaigimas nuo alkoholinių gėrimų, pasakoja J.Pirožnikas. - Negaliu pasakyti, kodėl tėvai neprižiūri savo atžalų. Vien per šį savaitgalį gelbėtojams buvo pristatyti 24 mažamečiai. Dažniausiai juos atveda pašaliniai žmonės, o mes jų tėvų ar senelių ieškome“.

Tiek vaikų, esant gausiam poilsiautojų būriui paplūdimiuose, gelbėtojų vadovo teigimu, pasiklysta nuolat.

Paklaustas, kaip vertina tai, jog paplūdimio palapinėse pardavinėjamas alkoholis, pašnekovas sako, jog yra už tai, kad alkoholinių gėrimų čia nebūtų.

„Kol kas džiaugiuosi bent tuo, kad Savivaldybė ryžosi priimti sprendimą – uždraudė paplūdimių kavinėms alkoholiu prekiauti po vidurnakčio. Iki tol turėjome rūpesčių ne tik dieną, bet ir naktį“, - sako J.Pirožnikas.

Baudžia kasdien

Palangos policijos atstovė Jurgita Rinkevičienė paaiškino, kad pareigūnai paplūdimio iš kitų viešųjų vietų neišskiria.

„Policija dirba kiekvieną dieną, apgirtusius poilsiautojus taip pat tenka drausminti kasdien. Atskiros statistikos, kiek žmonių yra nubausta paplūdimiuose, nėra. Tačiau galiu užtikrinti, kad vyksta nuolatiniai patikrinimai, jie pasiekia ir paplūdimius. Rengiame akcijas ir su Palangos miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojais“, - tikindama, kad kurorte galioja tie patys šalies įstatymai, sako J.Rinkevičienė.

Jei gerti, tai tik kavinėje

Policijos atstovė priminė, kad paplūdimio kavinės turi licencijas prekiauti alkoholiu, bet tai nereiškia, jog čia jį nusipirkus galima neštis prie jūros ar į kopas.

„Nusipirktą alkoholį būtina suvartoti neišėjus už paplūdimio kavinės ribų“, - patikino ir Palangos savivaldybės Rinkliavų skyriaus vyresnioji specialistė Aušra Dangėlaitienė. Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vyriausioji specialistė Inga Šileikienė, paklausta apie poilsiautojų viešoje vietoje vartojamą alkoholį, atsakė, jog tokia kontrolė yra policijos pareigūnų reikalas.

„Mes dirbame daugiau prevencinį darbą. Žinoma, jeigu pastebime asmenis, viešoje vietoje vartojančius alkoholį, prieiname, įspėjame apie galimą atsakomybę bei pasekmes. Mūsų skyriaus specialistai dirba kiekvieną savaitgalį, ir galima pasidžiaugti – šią vasarą paplūdimiuose apgirtusių žmonių yra kur kas mažiau nei ankstesniais metais“, - aiškina I.Šileikienė.

Prekiauti alkoholiu neuždrausi

Palangos miesto savivaldybės meras Šarūnas Vaitkus pastebi, kad šiemet išgėrinėjimų paplūdimiuose – itin daug, tad ieškoma priemonių, kaip tai pažaboti.

„Šiuo klausimu ne kartą kalbėjausi su Palangos miesto policijos komisariato vadovybe, aptariau problemą ir su vidaus reikalų ministru Sauliumi Skverneliu. Mano galva, kai į kurortą suguža šimtatūkstantinės minios žmonių, policija paprasčiausiai nebeįstengia visko sužiūrėti. Todėl siūlau, kad kitais metais į Palangą vasaros sezonu būtų atsiųstas gausesnis būrys policijos pareigūnų, - tikina meras. - Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai šioje situacijoje išties mažai ką gali nuveikti. Juk jie yra tik septyni, o funkcijų – labai daug: apleistos teritorijos, nelegali prekyba ir kita“.

Š.Vaitkaus teigimu, poilsiautojus nebūtina bausti, pakanka ir prevenciškai įspėti. Anot mero, labai veiksmingos Palangos gelbėtojų priemonės: pamatę paplūdimyje išgėrinėjančius žmones, prieina ar privažiuoja ir garsiai (per garsiakalbį) praneša, jog alkoholį vartoti draudžiama, o nesiliovus to daryti turistai būsią iš paplūdimio išvesdinti. Alkoholis paplūdimio kavinėse, kurorto vadovo manymu, jokios žalos nedaro. Š.Vaitkus taip pat pastebėjęs, jog poilsiautojai į paplūdimį jo atsineša iš miesto parduotuvių.

„Prekiauti alkoholiu prekybininkams juk neuždrausi. Tad kito kelio, kaip gausesnės policijos pareigūnų pajėgos, galinčios dirbti paplūdimiuose, nėra“, - tikėdamasis, jog kita vasara Palangoje bus blaivesnė bei saugesnė, sako meras Š.Vaitkus.

Policija nubaudė 640 asmenis

Alkoholio vartojimą viešosios vietose ribojantis įstatymas numato administracinę atsakomybę nuo įspėjimo žodžiu iki 14 eurų baudos.

Tiesa, tokia bausmė taikoma tik pirmąjį kartą per vienerius metus įkliuvusiems.

Už gėrimą arba pasirodymą neblaiviam viešose vietose - gatvėse, skveruose, stadionuose, visuomeninio transporto priemonėse ir kt. - antrąjį kartą skiriama piniginė 14-28 eurų bauda, jeigu išgėrinėjantysis per metus pareigūnams įkliūva daugiau nei du kartus, jam gali būti skirta 43-86 eurų bauda arba administracinio arešto (iki 30 parų) bausmė.

Už savo atžalų lėbavimą atsakyti turi tėvai arba globėjai. Nepilnamečių iki 16 metų girtavimas tėvams kainuoja 14-28 Eur, nuo 16 iki 18 metų – 8-14 Eur baudos.

Pakartotinai girtaujantys nepilnamečiai (tiksliau, jų tėvai) taip pat yra baudžiami vis didėjančiomis sumomis. Didžiausia skirtina bauda – 86 Eur, ji taikoma tuomet, kai girtas arba alkoholį vartojantis paauglys įkliūva daugiau nei du kartus per metus.

Palangos policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininkas Gintautas Pocevičius informavo, kad šią vasarą už alkoholinių gėrimų vartojimą viešosiose vietose policija nubaudė 640 asmenis.

Pareigūnas akcentuoja, kad dėl šio netinkamo elgesio poilsiautojai dažniausiai įspėjami žodžiu. Tokių atvejų šio kurortinio sezono metu buvo keliolika kartų daugiau nei nubaustųjų.