Miegojo sporto salėje

Antradienį batalione lankėsi krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, kuris įvertino atnaujintą infrastruktūrą.

„Lankiausi čia prieš tris mėnesius ir tai, ką matau dabar, progresas yra labai ryškus. Kariai, kurie kitą savaitę batalione pradės tarnybą, ras normalias kareiviškas sąlygas. Tikiu, kad jie supranta, jog kareivinės yra ne geras salonas, o vieta, kur yra kareiviškos sąlygos“, – kalbėjo J. Olekas.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione Klaipėdoje vienu metu gali tarnauti 700 žmonių. Apie 200 karių batalione atlieka profesionalią karo tarnybą, po kelių dienų jame įsikurs ir beveik 500 naujokų, todėl kareivinės bus visiškai užpildytos.

Batalione atnaujintos poilsio patalpos, sanitariniai mazgais, įrengtos mokomosios klasės, kur veiks ir bevielis internetas, tad savanoriai laisvalaikiu galės juo naudotis, jei turės išmaniuosius telefonus.

„Kai pats tam tikrą laiką praleidau sovietinėje armijoje, kad gaučiau leitenanto laipsnį, prisimenu, jog gyvenome tokioje didžiulėje sporto salėje, miegojome ant grindų, daiktus po galva pasidėję. Čia sąlygos yra visai kitos – modernios, visko, ko reikia karinei tarnybai“, – pabrėžė krašto apsaugos ministras.

Pinigų ir gaus, ir juos kaups

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono Klaipėdoje vadas majoras Viktoras Bagdonas skaičiavo, jog kol kas kareivinių atnaujinimui išleista apie 90 tūkst. eurų. Iki metų pabaigos dar norima rekonstruoti sporto salę.

„Kai tvarkėmės laukdami pradinę karo tarnybą atliksiančių žmonių, pagalvojome apie viską. Esame numatę, kad pastatysime ir kavos aparatus, kur kariai galės nusipirkti kavos, šokoladukų aparatus, kad jaunuoliai galėtų pasisaldinti gyvenimą“, – teigė V. Bagdonas.

Pinigų tarnaujantieji turės, nes jiems kas mėnesį bus išmokama šiek tiek daugiau nei 130 eurų dydžio savotiška alga. Dar tokia pati suma kaupsis ir ji kariui bus išmokėta, kai jis baigs tarnybą. „Jei karys tarnaus pavyzdingai, kiekvieną mėnesį sukaups dar po maždaug 130 eurų, jei šiaip sau – tada mažiau“, – aiškino J. Olekas.

Privalomos tarnybos kariai tarnaus 19-oje Lietuvos kariuomenės padalinių. Pirmieji susirinks būtent Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione.

Klaipėda buvo labai populiari, tie, kurie savanoriškai pareiškė norą tarnauti, rinkosi Klaipėdą, todėl taip greitai čia vietų nebeliko Bet kituose padaliniuose jų dar yra, todėl kviečiu žmones registruotis, ateiti tarnauti, Ypač kreipiuosi į tuos, kurie neįstojo mokytis. Jau geriau ne į užsienį važiuoti sunkių darbų dirbti, o ateiti savanoriškai tarnauti devynis mėnesius, taip ir pinigų bus galima užsidirbti, o kitais metais stojant į aukštąsias mokyklas bus pridedamas ir papildomas balas“, – kvietė J. Olekas.

Tarnauti – iš emigracijos

Paklaustas, kokie žmonės kitą savaitę susirinks į batalioną Klaipėdoje, ministras pasakojo, kad tai – 20-30 metų amžiaus vyrai ir merginos, kurių bus apie 20.

„Žmonių bus visokių. Ir tokių, kurie turėjo gerus darbus, bet jų atsisakė, kad paragautų gyvenimo druskos. Bus ir jaunuolių kurie buvo šauliai, o dabar nori tapti profesionalais kariais. Bus ir tokių, kurie grįžo iš užsienio, iš emigracijos ir tarnaus savo šaliai“, – vardijo J. Olekas.

Anot V. Bagdono, po devynių mėnesių tarnybos savo noru tarnauti atėję žmonės bus parengti kaip kariai pėstininkai.

Seimui priėmus sprendimą atnaujinti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą šiemet ją atliks 3 tūkst. jaunuolių. Rugpjūčio 10 d. duomenis, savanoriškai privalomąją pradinę karo tarnybą norą pareiškė 2461 jaunuolis.

Rugpjūčio 17 d. Klaipėdos regione (Klaipėdos miesto ir rajono, Kretingos, Skuodo, Plungės, Rietavo, Palangos, Neringos, Tauragės, Šilalės, Šilutės ir Pagėgių savivaldybėse) sustabdytas šių metų privalomas šaukimas į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą. Sprendimas priimtas surinkus šiems metams nustatytą tinkamų atlikti karo prievolininkų skaičių šiame regione. Rugpjūčio 10 d. privalomas šaukimas buvo sustabdytas Šiaulių regione.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (408)