Vertindamas ketvirtadienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Artūro Paulausko išsakytas mintis apie būtinybę reglamentuoti musulmoniškų galvos apdangalų dėvėjimą Lietuvoje, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Regionistikos katedros vedėjas E. Račius teigė, kad valstybė ir visuomenė iš esmės turėtų ruoštis ne tik kelių šimtų pabėgėlių atvykimui iš Sirijos ir Eritrėjos, bet imigrantams apskritai, kurių srautai į Lietuvą per artimiausius dešimtmečius tik didės.

"Tai yra savalaikis susirūpinimas parengti valstybę būsimiems iššūkiams, kad nebūtų susidurta su tais pačiais iššūkiais ar net grėsmėmis, su kuriomis dabar susiduria Vakarų Europos valstybės. Šia prasme tai yra sveikintina", - Eltai telefonu sakė E. Račius.

Anot E. Račiaus, Lietuvoje iš dalies jau yra saugikliai dėl veido slėpimo viešoje vietoje, nes sunitų islamas šalyje yra pripažįstamas kaip tradicinė krašto religija, o islamo dvasininkas - muftijus - savo potvarkiais gali reguliuoti musulmonų aprangą.

"Muftijus galėtų reglamentuoti - ne teisiniu, o religiniu lygmeniu - kaip turėtų rengtis Lietuvos sunitai. Muftijus gali išleisti nurodymą, kad, pavyzdžiui, nikabas Lietuvoje nėra priimtinas religine prasme, o kartu ir teisine", - aiškino E. Račius, pridurdamas, kad religinės prievolės dengti veidą islamo religijoje apskritai nėra - tam tikros musulmonų grupės tą daro socialiniais ir teisiniais sumetimais.

E. Račiaus teigimu, į Lietuvą iš Sirijos atvyksiantys pabėgėliai nebus tokie konservatyvūs, todėl kaip viena grupė greičiausiai nekels galvos apdangalų dėvėjimo arba nedėvėjimo klausimo.

"Iš Sirijos atvyksiančių dauguma neabejotinai nėra tokie konservatyvūs ta prasme, kad neišvengiamai norėtų dėvėti nikabą. Jie suvokia, kad atsiradę Europoje turės kažkiek adaptuotis, ir visai tikėtina, kad absoliuti dauguma neturės jokių problemų nedėvint veidą dengiančių drabužių", - kalbėjo VDU profesorius.

E. Račius taip pat pastebi, kad musulmoniški galvos apdangalai Europoje ir Lietuvoje yra dažnai painiojami: burka dažniausiai yra itin uždaras ir ilgas apdangalas, kuriame paliktos tik skylės akims ir nosiai, tuo tarpu nikabas gali dengti nosį ir burną, bet ne akis, arba būti tiesiog šydu iš permatomos medžiagos.

"Burką dėvi išimtinai puštūnų moterys ir tai daugiausiai Pakistano-Afganistano pasienyje. Labai retai Europoje galima pamatyti moterį su burka. Aš prisipažinsiu - niekur dar nesu matęs (...) Europoje moters su burka, - Eltai sakė E. Račius. - Kalbant apie nikabą - tai nėra tautinis drabužis, o tam tikros religinės tapatybės demonstravimas".

Seimo išplatintame pranešime cituojamas A. Paulauskas teigia, kad Lietuva turi paruošti saugiklius ir papildyti teisinę bazę naujomis normomis, kurios reglamentuotų pabėgėlių buvimą viešose vietose, konkrečiai - musulmoniškų galvos apdangalų dėvėjimą.