„Pirmieji nėštumo mėnesiai yra patys pavojingiausi, todėl man tikrai nesuprantama, kaip taip galima elgtis su pacientais. Suprantu, kad atostogų metas, bet vis tiek juk kas nors turi dirbti. Mane taip kankina nerimas, kartais atrodo, kad jau nieko nebejaučiu, kad vaikelis mano įsčiose jau nebegyvas. Paskui suprantu, kad, matyt, tiesiog per jautriai reaguoju. Bet tas laukimas, kol galėsiu patekti pas specialistus, labai išvargino“, – atvirai prisipažino pašnekovė.

Ji apie savo nėštumą sužinojo, kai laukėsi maždaug du mėnesius. Ją labai stipriai pykino, moteris nuolat vėmė, todėl sutuoktinis ją nuvežė į artimiausią nedidelio miestelio, esančio prie Klaipėdos, ligoninę.

„Tada mane iškart paguldė, nes buvau netekusi daug skysčių, mikroelementų. Po kelių dienų, kai padėtis stabilizavosi, iš ligoninės išleido. Nuo tada ir negaliu patekti pas specialistus, nesu net normaliai apžiūrėta, nežinau, ar vaikelis gerai vystosi. Tokia nesibaigianti nežinia, o juk kalbame ne apie mane, o apie būsimą kūdikį“, – kalbėjo moteris.

Kai ją išleido iš ligoninės, moteris telefonu užsiregistravo apsilankymą vienoje Klaipėdos klinikų, kurioje lankosi jau ne vienerius metus.

„Kai laukiesi, tada nori, jog tave prižiūrintis gydytojas būtų nuo pradžios iki galo, nesinori blaškytis. Todėl ir registravausi pas tą ginekologę, pas kurią jau senokai lankausi“, – teigė pašnekovė.

Tačiau nurodytą datą atvykę į kliniką sutuoktiniai sužinojo, kad gydytoja jų nepriims, nes rengiasi atostogauti. Esą taloną pas gydytoją galima pasiimti po mėnesio, bet tada paaiškėjo, kad ginekologė dar negrįžusi iš atostogų.

„Supratau, jog vėl teks kreiptis į savo miestelio ligoninę. Bet ir ten ištiko šokas – ginekologė atostogauja, o jos niekas nepavaduoja“, – stebėjosi Neda.

„Žmona namo grįžo verkdama namo. Ir ji, ir aš negalime suprasti, kaip taip gali būti. Kokia Lietuvoje sveikatos apsaugos sistema, jei net nėščiosios nepatenka pas gydytojus? Mes nežinome, ar vaikelis auga sveikas, ar nėra jokių komplikacijų. Jau ketvirtas nėštumo mėnuo, o žmona nėra įskaitoje, niekas jai nedavė nėščiosios knygelės, vien dėl ginekologų „atostogų“ ir blogai sutvarkytos sistemos. Kas bus kaltas, jei kas nors atsitiks?“ – retoriškai klausė Nedos sutuoktinis.

Jie reziumavo, jog vėl užsiregistravo pas ginekologę ir meldžiasi, kad ši, atėjus priėmimo laikui, neatostogaus.

„Atrodo, kad užtenka šeimos gydytojo siuntimo ir galima patekti pas ginekologą bet kurioje Lietuvos klinikoje. Tačiau akivaizdu, jog realybė yra kitokia. Jei sistema veiktų gerai, tikrai nereikėtų keturis mėnesius laukti, kol pateksi pas specialistą. Labiausiai neramu, ar vaikeliui viskas gerai“, – atsiduso Neda.