Vos už kilometro nuo jūros esantis didingas pastatas milžiniškoje teritorijoje stovi visiškai apleistas. Iš vos prieš septynerius metus uždarytos gydyklos šiuo metu liko tik sienos. Pastatas atrodo itin šiurpiai. Daugelis langų – išdaužti, durys – išlaužtos, aplink – kalnai šiukšlių.

Sovietmečiu žavėjo paslaugų kokybė

Vis dėlto pasakojama, kad anuomet šis centras buvo labai populiarus. Palangos jūrininkų reabilitacijos centras sovietmečiu buvo vadinamas vienu moderniausių gydyklų šalyje.

Esą anksčiau žmonės čia dirbo net trimis pamainomis, ligonių atvykdavo iš įvairių SSRS kampelių. Galima rasti patvirtinimų, kad anksčiau čia buvo teikiamos reabilitacijos paslaugos visoms Palangos kurortinėms įstaigoms. Labai vertinami buvo ir šalia centro esantys unikalūs mineralinio vandens gręžiniai.

Nors centre kasmet lankydavosi mažiausiai po 2 tūkst. ligonių per metus, 2008 m. gydyklą buvo nuspręsta uždaryti dėl to, kad pastatas nebebuvo tinkamas teikti sveikatinamojo pobūdžio paslaugas. Ligoninės vadovai pasakojo, kad jis – morališkai pasenęs, skundėsi jo dydžiu – brangiai atsieidavo šildymas.

Matė seselę juodais plaukais, girdėjo šiurpius garsus

Šiuo metu apsilankius greta gydyklos pastato buvusios šlovės nematyti nė kvapo. Iki žemės nulinkusi tvora – puikus masalas smalsuoliams, kurie patekę į vidų viešoje erdvėje dalijasi savo įspūdžiais. Anot jų, pastate šiuo metu nepatartina lankytis ne tik dėl kabančių draudimų, itin pavojingų sąlygų – visur pilna duženų ir plytgalių, benamių, bet ir dėl to, kad ten vaidenasi.

„Po ligoninės uždarymo daug žmonių pastebėjo ten moterį, žiūrinčią ar pro langus, ar tiesiog į ligoninę. Ją apibūdino kaip apie 50 metų amžiaus, juodais garbanotais plaukais, apranga panaši į seselės. Iš pastato nuolat girdisi garsūs bildesiai, kurių žmogus tikrai negalėtų sukelti. Net visi langai ligoninės suvirpa”, – pasakojo vienas asmuo.

Savo ruožtu šešiolikmečiu palangiškiu prisistatęs vaikinas pripažino, kad su draugais dieną išvaikščiojo visą ligoninę, tačiau po vienos ten praleistos nakties daugiau į ją nekels kojos.

„Patikėkite, naktį nepatariu ten eit. Su draugais savo akimis matėme, kas ten vyksta, kai jau temsta. O ir ligonines istorija, ir veikla buvo tikrai įdomi, nes dar iš žmonių pasakojimų žinau, kad ten yra morgas, bet jį užmūrijo. Ir ten daug savižudybių įvyko. Bet kai jau uždarė ligoninę, aišku. Visą mes ten ją išvaikščiojome, bet po vienos nakties aš ten kojos nebedėsiu“, – rašė jis.

Sako, kad po centru plyti požemiai

Tiesa, kiti tikėti tokiais pasakojimais nebuvo linkę. Esą tikrai aišku, kad šiame pastate yra apsistoję benamiai. Žmonių teigimu, būtent jie ir skleidžia triukšmą.

„Be kelių benamių, prisiglaudusių bei įsikūrusių vienoje antro aušto palatoje, ten nieko nėra. Ėjome mes ten kartą vakarėjant, tai girdėjosi balsai. Nors, žinoma, tai buvo tik benamiai, bet tai tikrai ne juokais išgąsdino“, – pripažino kitas internautas.

Jo teigimu, po reabilitacijos centru yra ir požeminiai tuneliai, kurių bendras ilgis – 150 metrų.

„Bet juose pilna asbesto, tad kas ryžis į juos lyst, patariu turėt respiratorių, prožektorių bei palydą užnugary“, – perspėjo jis.

Planuojamas atgimimas

Tiesa, viešumoje jau pasigirdo kalbų, kad šis baugiai atrodantis centras turėtų atgimti. Teigiama, kad daugiau kaip 6 hektarų plote bus statoma moderni sanatorija, kurioje bus teikiamos apgyvendinimo, gydymo mineraliniu vandeniu ir purvu paslaugos.

Visą kompleksą ketinama pastatyti vos už septynerių metų – iki 2022-ųjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (150)