Tikriausiai tik tokiame kurorte kaip Palanga sutikti visiškai nuogą savo mokytoją arba viršininkę yra normalus dalykas. Galbūt dėl tos pačios priežasties daugelis palangiškių į moterų pliažą kojos nekelia.

Temą rašiniui padiktavo atsitiktinai užfiksuotas moterų susitikimas pliaže. Nuogalės - mokytoja ir jos ugdytinio ar ugdytinės mama - aptarinėjo mokyklos reikalus, kalbėjo apie vaikų pasiekimus, o greta šmirinėjo 7-8 metų berniukas. Vaikas įdėmiai apžiūrinėjo su mama kalbančią nuogą tetą, tai yra galbūt būsimą savo mokytoją...

Toks požiūris

Palangos senosios gimnazijos vadovė Zinaida Bružienė sakė į šį pliažą nevaikštanti, bet į situaciją žvelgia pozityviai.

„Žinau, kad kolektyvo moterys ten kaitinasi. Niekada nekilo klausimo, kad tai gali būti negerai ar kad mokinės galėtų paviešinti nuogos mokytojos atvaizdą internete. To per 25 mano darbo metus mokykloje nėra buvę, - tikino Z.Bružienė. - Atvirkščiai, mokytojos viešai džiaugiasi, kad pavyko lygiai, „be juostelių“ įdegti. Manau, kad eiti ar neiti į nuogalių pliažą, turi spręsti pats žmogus, viskas priklauso nuo jo poreikio, kultūros. Bet juk Palangoje tai – įprastas dalykas, sakyčiau, tokia kurortinė kultūra“.

Pati direktorė į moterų pliažą sakė kojos nekelianti nuo vaikystės: ėjo ten tik tada, kai buvo priklausoma nuo mamos. Mokyklos vadovė priminė, kad egzistuoja ir nudistų pliažas.

„Tai būtų visiškai nesuvokiama, tarkim, XX amžiaus pradžioje gyvenusiems lietuviams. Juk jie tais laikais viešai nesimaudydavo – į vandenį įriedėdavo su būdele, - tikina Z.Bružienė. - Tačiau berniukus auginančios mamos turėtų laikytis elementaraus padorumo ir nesivesti į moterų pliažą vaikų, kurie pradeda lankyti mokyklą. Tai nerašyta taisyklė, bet, atrodo, savaime suprantama“.

Estetinis vaizdas - nekoks

Buvusi tikybos mokytoja Aldona Šeduikienė, išgirdusi klausimą, atsakė trumpai:

„Tai – asmenybės degradacija. Šitai atsispindi daugelyje dalykų, ir tikrai ne žurnalistai turi tokią problemą spręsti. Manau, čia – psichologų darbas“.

Moterų pliaže tikino nesilankanti ir muzikos mokytoja Diana Beržanskienė.

„Man visame kame yra labai svarbu estetika. Netgi valgis, jeigu negražiai patiektas, nevalgau. Man – geriau neskaniai, bet gražiai, - apie estetinę vaizdo pusę kalbėjo palangiškė. - Nesilankau šiame pliaže nuo 12-13 metų. Nuo vaikystės atmintin įsirėžė vaizdai, kurių nenoriu prisiminti. Kokie tie vaizdai? Tarkime, būdavo užsnūsti, o atsibundi tarp kažkieno kojų. Žinau, kad idealių žmonių yra vienas kitas. Be to, esu vienatvę mėgstantis žmogus – ieškau ramaus poilsio“.

D.Beržanskienė sakė, suprantanti drauges, pažįstamas mokytojas, kurios lankosi moterų pliaže – tokių, jos žiniomis, esama dauguma – apie 80 procentų. Pasislėpti moterų pliaže, pašnekovės teigimu, neįmanoma – visada sutiksi pažįstamų.

Kyla klausimų? Esi kompleksuota

Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjos pavaduotoja Nijolė Vargonienė, išgirdusi klausimą, atsakė klausimu: „O kas čia tokio? Tam ir yra moterų pliažas. Ko daugiau galima tikėtis, jeigu ten eini?“

Pati pašnekovė tikino bent pastaruosius trejetą metų į šį pliažą neinanti – renkasi poilsį atokiau žmonių. Viena priežasčių – šuniukas, su kuriuo moteris ir leidžia savo laisvalaikį.

Savivaldybės administracijos direktorės pavaduotoja Violeta Staskonienė įsitikinusi, kad šioje situacijoje viskas priklauso nuo asmens psichologijos.

„Jeigu pats žmogus yra kompleksuotas, tai jam problemos ir kyla. Tokiu atveju patarčiau arba degintis apsirengus arba rinktis kitą pliažą, - sakydama, kad lankosi šiame pliaže ir jokios problemos čia neįžvelgia, kalbėjo administracijos direktorės pavaduotoja. - Nereikia daryti problemos ten, kur jos nėra. Tai – visiškai normalus dalykas“.

Nuo poilsio iki konsultacijų

Moterų pliaže mėgsta lankytis ir Darbo biržos vadovė Rita Kivytaitė. Moteris sakė neturinti jokių kompleksų ir nuogalių pliaže netgi dalinanti patarimus.

„Paprastai einu ten, kur žmonių mažiau, bet kontaktų vis vien neišvengiu. Klientes sutinku retai, o gal jų nepastebiu, gal nenoriu pastebėti. Nuogumas žmogų pakeičia. Be to, kai ko nenoriu matyti ir nematau, - juokiasi Palangos darbo biržos vedėja. - Interesantų pliaže nepriiminėju, bet pasitaiko, kad kas ateina, teiraujasi, kaip vienu ar kitu gyvenimo atveju elgtis, kur kreiptis. Patariu“.

Pašnekovė sakė sykį mačiusi, kaip karštus cepelinus po pliažą nešiojanti moteris „aptiko“ smėlyje gulinėjančią tuomet socialinės apsaugos ir darbo ministrę Viliją Blinkevičiūtę: ėmė garsiai šaukti, primygtini siūlyti savo prekę.

„Vėliau teko su ministre bendrauti, kalbėjomės ir apie šį nutikimą – ji nuo to karto moterų pliaže nebesilanko. Nepatogu buvo ir man, iš šalies stebint šią situaciją, - prisiminė R.Kivytaitė. - Aš pati kompleksų nejaučiu: į artimą bendravimą nesu linkusi, bet, jeigu kas už kojos pajudina, pasilabinu“.

Nuogalių pliaže – tik moteris

V. Jurgučio mokykloje dirbanti Alma Pronckūnienė iš tų mokytojų, kurios saulėtą dieną jaučiasi tiesiog moterimi.

„Taigi čia žmogiškas dalykas. Jeigu eičiau į bendrą pliažą ir ten nuogai išsirengčiau, tąsyk gal ir reikėtų sunerimti, bet ne dabar, - sako mokytoja. - Į moterų pliažą aš ir einu todėl, kad noriu pabūti nuoga. Jeigu ten jausčiausi blogai, neičiau. Žinoma, kad sutinku pažįstamų: ir suaugusių moterų, ir mokinių. Bet tikiu, kad visos moterys, kurios lankosi šiame pliaže, vadovaujasi tokiu pačiu požiūriu“.

Mokytoja A.Pronckūnienė patikino, jog renkasi nuošalesnes vietas, nes nori pailsėti, tačiau susitikimai – neišvengiami. Ji kategoriškai atmetė galimybę, kad kažkas iš mokinių mokytojas fiksuotų vaizdo priemonėmis.

„Tai dabar reikės slapstytis?, - retoriškai klausia mokytoja. - Nėra to buvę ir tikiu, kad nebus. Juk, jeigu mokiniai šito siektų, „puikiausių“ vaizdų galėtų užfiksuoti ir bendrajame pliaže, ir netgi mokykloje“.

Moterų pliažas – gera vieta

• Palangos dienos centro psichologė Jelena Bachlina sako, kad aprašytoji situacija gali būti vertinama skirtingai, priklausomai nuo vertybių bazės.

• „Netgi skirtingi psichologai gali pateikti skirtingus atsakymus. Mano nuomone, moterų pliažas yra gera vieta moteriai pabūti vienai, pasideginti, - sako psichologė. - Į šį pliažą moterys eina iš anksto apsisprendusios degintis nuogos ir žinodamos, kad gali sutikti pažįstamų. Pareigas šiuo atveju siūlyčiau palikti darbe, pliaže būti tik moterimi. Paplūdimys - tokia vieta, kur nėra privatumo ir jis negali būti pažeidžiamas. Visos jo lankytojos jaučiasi vienodos, nepriklausomai nuo amžiaus ar kūno sudėjimo. Jeigu kažkas į besideginančią nuogą moterį kreipiasi darbo reikalais ar replikuoja, siūlyčiau to paprasčiausiai nesureikšminti – tiesiog atsakyti ir parodyti, kad toliau šiuo klausimu bendrauti nenori“.

• Įkyrių prielipų, pasak psichologės J.Bachlinos, gali pasitaikyti visur, ne tik nuogalių pliaže. Į tokius akibrokštus dera reaguoti visada vienodai.

• Moterims, kurios į joms skirtą pliažą vedasi sūnus, psichologės teigimu, derėtų susimąstyti dėl savo moralės.

Nuogumas reiškia laisvę

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos Elgesio medicinos instituto psichologas Julius Burkauskas pastebi, kad nuogumas reiškia savotišką išsilaisvinimą.

"Psichologiškai žmogui nuogumas gali sietis su nesaugumu. Pavyzdžiui, kuomet atliekami kankinimai dažnai auka yra išrengiama ir taip iš jos pasityčiojama. Nudistai yra tie žmonės, kurie savotiškai tam prieštarauja. Neva jokio nesaugumo čia nėra ir buvimas nuogu gali reikšti išsilaisvinimą iš savo paties ar kultūros sukurtų stereotipų ribų, o kartu ir komfortą“, - sako J.Burkauskas. - Iš tikro, jei labai šilta gera nusimesti drabužius, tačiau Lietuvoje tokių dienų mažokai. Kitas variantas - protestas prieš galimai patiriamą nesaugumo jausmą. Kokios bebūtų priežastys, svarbiausias dalykas, kad asmeninis nuogumas neturėtų pažeisti kitų žmonių jausmų ar įsitikinimų. Tai neturėtų būti demonstruojama žmonėms, kurie to nenori. Jei žmonės kompanijoje yra nuogi ir dėl to gerai jaučiasi, iš tiesų galima ir išsilaisvinti."