Į kurortą poilsiauti atvykstantys žmonės tikisi ramaus poilsio. Tuo metu statybos darbai Palangoje verda – verslininkai, kaip ir atostogaujantieji, graibsto kiekvieną saulėto oro minutę.

Taisyklėse žioji spraga

Palangos savivaldybės taryba 2014 metų sausį patvirtino naujas triukšmo prevencijos taisykles. Jose numatoma, kad žmonių poilsį trikdantis statybų, remonto, rekonstrukcijos triukšmas gali sklisti nuo rugsėjo 1 d. iki gegužės 31 d., darbo dienomis nuo 9 iki 17 valandos. Tos pačios taisyklės numato, kad savaitgaliais ar švenčių dienomis toks triukšmas apskritai yra draudžiamas.

Tačiau Tarybos patvirtintos taisyklės nenumato, kaip šie darbai turėtų vykti vasaros sezono metu, tai yra nuo birželio 1 d. iki rugpjūčio 31 d. Tokiomis miesto taisyklėmis nepatenkinti palangiškiai sako, kad ankstesnės sudėties Taryba buvo priėmusi kitokias taisykles, jose buvo numatyta ir statybos darbų tvarka kurortinio sezono metu.

Palangos savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Petras Keinys patvirtino – dabartinėse taisyklėse atsirado spraga.

“Triukšmo prevencijos taisyklėse, statybos ar rekonstrukcijos darbus reglamentuojančiuose punktuose, vasaros laikas nėra išskirtas. Dėl to mūsų skyrius gauna daug skundų, - neslepia P.Keinys. - Poilsiautojai skundžiasi, kad atostogų metu tikėjosi ramybės, o atsidūrė statybų pašonėje, pasitaiko, kad vieni kitus skundžia konkuruojantys verslininkai, dėl apgyvendintų poilsiautojų gerovės nerimauja ir privačiame sektoriuje žmones priimantys palangiškiai”.
Poilsiautojai skundžia šeimininkus

“Gaunasi užburtas ratas. Visi nepatenkinti. Tačiau šioje situacijoje, kaip ir visur, reikia žmogiškumo, supratingumo. Būtent juo mes ir vadovaujamės, - aiškina situaciją Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotoja Danutė Mikienė. - Ką tik kalbėjau su nepatenkinta poilsiautoja. Moteris skundėsi, kad būsto šeimininkai jos neinformavo apie namo, kuriame yra nuomojamas būstas poilsiautojams, renovaciją. Tikino, kad Savivaldybė turi bausti tokius šeimininkus. Tačiau mes vadovaujamės tik galiojančia tvarka, savaip situacijos neinterpretuojame. Kadangi Triukšmo prevencijos taisyklės nepasisako apie darbų draudimą vasaros laiku, laikomės bendros tvarkos reikalavimo – leidžiame statybininkams dirbti darbo dienomis darbo valandomis, t.y. nuo 8 iki 17 val.”.

Ankstesnės taisyklės - aiškesnės

Besiskundžiantieji, pašnekovės teigimu, dažnai prisimena anksčiau galiojusias taisykles, kuriose buvo numatytas darbo režimas ir vasaros sezono metu. Tačiau specialistė abejoja, ar bambekliai būtų patenkinti, jeigu tokia tvarka galiotų. D.Mikienės nuomone, ankstesnė tvarka buvo palankesnė ne poilsiautojams, o statybininkams.

“Nuo 2009-ųjų iki 2014-ųjų galiojusios Triukšmo prevencijos taisyklėse buvo numatyta, kad statybų, remonto, rekonstrukcijos triukšmą keliantys ir poilsį trikdantys darbai rugsėjo-gegužės mėnesiai gali vykti darbo dienomis nuo 9 iki 19 val., o birželio-rugpjūčio mėnesiais – nuo 9 iki 17 val. Savaitgaliais bei švenčių dienomis tokie darbai, kaip ir šiuo metu galiojančiose taisyklėse, buvo draudžiami.”, - cituoja ankstesnę mieste galiojusią tvarką D.Mikienė.

“Grožis reikalauja aukų”?

Tad išeitų, kad konkrečiai įvardijus statybininkų darbo laiką daugumos dabartinių skundų paprasčiausiai nebūtų. Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas P.Keinys pritaria ir pastebi, kad tokia tvarka mieste ir vėl turėtų atsirasti.

“Pasibaigus vasaros sezonui, siūlysime Tarybai pakeitimus. Buvome parengę juos ir anksčiau, bet Tarybos komitetai, svarstę mūsų siūlomas pataisas, kažkodėl apsisprendė reglamentuoti tik nekurortinio sezono darbo laiką, - primena Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas. - Laikas parodė, kad palikta spraga – ydinga. Poilsiautojų ir statybininkų pageidavimai nesutampa: vieni nori dirbti, kiti ilsėtis. Darbininkams, kaip ir poilsiautojams, tinkamas yra tik trumpas vasaros laikotarpis. Todėl visi teisūs: ir dirbantieji, ir atostogaujantieji. Stengiamės išklausyti ir suprasti abi konfliktuojančias puses: kai statybininkai pažeidžia nustatytą tvarką, juos baudžiame, o kol jie laikosi taisyklių tikimės poilsiautojų supratingumo. Juk visi džiaugiamės, jog Palangos kurortas kasmet gražėja, auga, kad mažėja apleistų, apgriuvusių pastatų, kad atsiranda vis daugiau vietų patogiai poilsiauti. O atlikti visus šiuos darbus statybininkai gali tik šiltuoju metų laiku”.

Statytojai: dirbti galime tik vasarą

UAB “Plienas” direktorius Gediminas Bartkevičius, atsakydamas į klausimą, ar gali statybininkai nedirbti kurortinio sezono metu, retoriškai paklausė: “O ar galima blynus kepti ant sniego?”. Jo vadovaujama įmonė statybos rinkoje sukasi jau apie 30 metų. Pastatyta per 100 įvairios paskirties objektų Klaipėdoje, Palangoje, Nidoje, kurortiniuose Kaliningrado srities (Rusija) miestuose.
“Statybos, renovacijos ar remonto darbus atliekame tik šiltojo sezono metu. Per tiek darbo patirties metų patyriau, kad tiek objekto užsakovai, tiek greta gyvenantys ar verslą vystantys žmonės susitaria, susiderina grafikus – jokių problemų dėl statybininkų keliamo triukšmo nėra buvę.

Svarbiausia, jog visi vieni kitus gerbtų, ir joks politikų įsikišimas šiuo atveju nereikalingas. Įsivaizduokite, kas būtų, jei galiotų įstatymas, draudžiantis kurortiniuose miestuose vasaros sezono metu statyti ar remontuoti. Kada reikėtų žmonėms dirbti? Jau didžioji dauguma gerų darbuotojų ir šiaip paliko Lietuvą – išvyko uždarbiauti į užsienį.

Vien iš Palangos pasitraukė koks tūkstantis ar du. Belieka paklausti, ar dirbant tik šaltuoju sezonu surastume darbuotojų, norinčių darbuotis, kai šalta? - argumentavo statybos bendrovės direktorius. - Tegul ateina tie pataisų siūlytojai į statybos objektą žiemą ir patys įsitikina mano žodžių teisingumu. Reikia suprasti, kad šaltu oru mūryti paprasčiausiai negalima, betonas nestingsta. Tad kokios kokybės iš tokios statybos būtų galima tikėtis? Ar norėtų užsakovai, jog naujai pastatytas objektas jau po dvejų metų reikalautų remonto?”.

UAB “Plienas” vadovas patikino, kad niekada nedirba taip, jog kažkam kenktų. Būna, kad kurortiniame mieste užsakovai paprašo pradėti darbą, pavyzdžiui, nuo 10 valandos, kai poilsiautojai išsimiega ir išeina į pliažą. Tad teisinio reguliavo statybininkų versle, G.Bartkevičiaus nuomone, čia tikrai nereikia. Visada galima vadovautis žmogiškumu ir susitarti.

Guostis nėra dėl ko

Savivaldybės tarybos Statybos ir miesto ūkio komitetui vadovaujantis Vaidas Šimaitis nemano, kad poilsiautojai gali iš Palangos bėgti dėl to, kad čia vyksta statybos, renovuojami pastatai.

“Kai yra kas nors blogai, tai ir ieškoma prie ko kabinėtis. Tegul tie bambekliai pasižiūri į dangų ir ras atsakymą, dėl ko šią vasarą nėra poilsiautojų Palangoje, - kategoriškai kalba politikas. - Juk ilsėtis atvykęs žmogus nesėdi ant šaligatvio ir neaimanuoja. Ilsėtis mūsų kurorte yra kur, ten atvykusieji ir leidžia laiką. Turiu galvoje tokias puikias, jau sutvarkytas erdves kaip J.Basanavičiaus gatvė, Meilės alėja, Botanikos parkas ir pagaliau jūra bei jos paplūdimiai. Žinoma, jeigu vyktų intensyvios statybos, būtų garsiai dirbama, mes vasarą jas stabdytume. Palangoje šiuo metu nėra tokių objektų, visi įrankiai naudojami statybose dirba tyliai. Tad stabdyti miesto plėtros dėl to, kad kažkam trukdo netoliese triūsiantys darbininkai, negalime. Kas būtų, jei pradėtume tiesti kelius gruodžio mėnesį? Atsakymas – jų nė nenutiestume. Todėl besiskundžiantiems galiu patarti tik viena – būti tolerantiškais”.

Pasak V.Šimaičio, tuo metu, kai žmonės ilsisi (vakarais ir savaitgaliais), bet kokie darbai kurorte yra draudžiami. Drįstantieji šia tvarka piktnaudžiauti, baudžiami.

Dirba ir naktimis

Palangos savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo P.Keinio duomenimis, statybų mastas kurorto širdyje vasaros metu yra gerokai mažesnis nei ankstesniais metais.
Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai per metus surašo apie 6000 protokolų, didžiąją jų dalį sudaro pažeidimai, susiję su ne vietoje pastatytais automobiliais.

P.Keinys yra šiaulietis ir lygina šio didmiesčio identiško skyriaus darbų apimtis su saviškėmis: Šiaulių mieste per metus surašoma apie 1700 protokolų.

Pasitaiko pažeidėjų, kurie tikisi išvengti atsakomybės: pažeidinėja nustatytą tvarką ne darbo valandomis, nes mano, kad tokiu paros metu jų niekas nepatikrins.

“Mes ir patikriname, ir nubaudžiame, kartais tą patį verslininką tenka bausti net ne vieną kartą, - sako P.Keinys. - Keista yra tai, kad statybų verslo atstovai nesusimąsto, kur dirba. Juk čia – kurortas. Mes reikalaujame, jog iš statybvietės išvažiuojančios mašinos į gatves išriedėtų nuplautomis padangomis, kad vežami kroviniai neskleistų dulkių”.

Pagal Triukšmo prevencijos Palangos miesto savivaldybės viešosios vietose taisykles, pažeidusieji yra baudžiami pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 183 straipsnį už viešosios rimties trikdymą. Įstatymą pažeidusieji pirmąkart gali būti nubausti bauda iki 86 eurų, o jau kartą nubaustiesiems skiriama 86-289 Eur baudomis.