DELFI pakartojo eksperimentą, kurį liepą Maskvos centre surengė projekto „ChebuRussia TV“ pokštininkai. Rusijos sostinės gatvėmis rankomis susikibę žingsniavę jaunuoliai buvo išvadinti „pederastais“ ir „žydriais“, apstumdyti, juos bandyta sumušti. Analogiško eksperimento Kijeve dalyviams baigėsi dar liūdniau: šie buvo sumušti.

Iš reakcijų Vilniaus gatvėse atrodo, kad esame išsivadavę iš sovietinio jungo ir mums kur kas artimesnės Vakarų vertybės.

Eksperimente pasiryžo dalyvauti Tolerantiško jaunimo asociacijos (TJA) valdybos pirmininkas Artūras Rudomanskis ir vilnietis Donatas.

Homoseksualūs vaikinai pasivaikščiojimą pradėjo sostinės Katedros aikštėje. Susikibę už rankų, besišypsantys vaikinai žygiavo Pilies ir Vokiečių gatvėmis. Aplinkiniai ketvirtadienio popietę į juos nekreipė daug dėmesio: dažniausiai palydėdavo smalsiais žvilgsniais.

Iš miesto centro jaunuoliai patraukė į Stoties rajoną. Net ir čia, nekokį vardą turinčiame rajone, savo meilę demonstruojantys vyrai aplinkiniams nekėlė aistrų. Vienas priėjęs vyras angliškai paprašė išmaldos – matyt, manė, kad Vilniaus Stoties rajone susikibę rankomis gali vaikščioti tik užsieniečiai.

Matė rūsčių veidų, tačiau niekas neužgauliojo

„Tikėjausi baisesnių reakcijų. Daugiausia mačiau tik sumišimą, dienos sutrikdymą pastebėjus kažką neįprasto. Kai kuriems tai sukėlė šypsenas, kai kuriems galbūt pasipiktinimą, bet tie, kurie pamatė, tikrai atkreipė dėmesį. Bet tam tikrų reakcijų tikrai buvo, mačiau ir rūsčių veidų, ypač kai mūsų žvilgsniai susitikdavo“, – po eksperimento DELFI kalbėjo A. Rudomanskis.

A. Rudomanskis pasakojo tikėjęsis labiau neigiamų reakcijų, tačiau jų nebuvo. Vis dėlto, prisipažino jis, adrenalino būta. Išvada – du rankomis susikibę vyrai vis dar atkreipia visuomenės dėmesį, tai žmonėms dar nėra įprasta.

A. Rudomanskis sakė dar prieš eksperimentą nesitikėjęs nieko panašaus į įvykius Maskvoje ar Kijeve. „Maniau, gal išvadins kokiais necenzūriniais žodžiais, bet tikrai nesitikėjau fizinio kontakto. Tikrai jaučiasi, kad ilgiau gyvename demokratinėje valstybėje nei žmonės Maskvoje ar Kijeve“, – aiškina žmogaus teisų aktyvistas.

Tačiau pašnekovas pripažįsta, kad viešai vaikščioti susikibęs rankomis su partneriu nedrįstų: per daug rizikos, gali atsidurti netinkamoje vietoje ir netinkamu metu.

„Man visai patiko. Kažko panašaus ir tikėjausi, buvo įvairiausių žvilgsnių, bet džiaugiuosi, kad Lietuva vis dėlto žengia tolerancijos link“, – Artūrui antrino Donatas. Vis dėlto Donatas su partneriu susikibęs vaikščioti Vilniaus gatvėmis dar nelabai drįstų.