„Po nežinau kiek metų su vyru į Palangą atvykome dviese. Jis nelabai norėjo, bet aš vyliausi, kad pabuvę romantiškai dviese, atgaivinsime priblėsusius jausmus. Tačiau vos tik nuėjome prie jūros, šalia išsirietė gražuolė su draugu. Kai nusisegė liemenėlę, maniškis nebegalėjo atplėšti nuo jos akių“, – pasakojo Ramunė.

Dviejų paauglių mama pasijuto nė iš tolo negalinti prilygti „undinei“. Ir nors ji nė akis krašteliu nepažiūrėjo į pradėjusį plikti, apvalėjantį jos vyrą, „buvo matyti, kad jam jauno kūno vaizdas nebeišeis iš galvos“.

Ramunė tokiu merginos elgesiu labai pasipiktino. „Tegu eina iš bendrojo pliažo ir nudistams savo papus demonstruoja. Ne tik apie save, bet ir apie kitus žmones reikia pagalvoti!“ - širdo pašnekovė.

Tačiau, kaip išsiaiškino DELFI, nudistams Palangoje ir Šventojoje eiti nėra kur. Aplinkos ministras dar kovo mėnesį išleido įsakymą dėl Pajūrio juostos žemyninės dalies paplūdimių rekreacijos plano tvirtinimo, kuriame buvo nurodoma Palangoje įrengti nudistų, o Šventojoje – nudistų ir vyrų pliažus. Taigi, kur jie?

Nemėgstančioms liemenėlių siūlo eiti į paplūdimio dalį, kurios nėra

Palangos savivaldybės patvirtintose maudyklų įrengimo ir ekspoatavimo bei saugaus elgesio vandenyje taisyklėse teigiama, jog nuogiems asmenims lankytis bendruose paplūdimiuose draudžiama, kaip ir vyrams lankytis moterų, o meterims – vyrų paplūdimiuose.

Nudistų paplūdimys (kurio nėra – DELFI) atitinkamais ženklais pažymėta paplūdimio dalis, skirta abiejų lyčių žmonėms, nedėvintiems maudymosi kostiumų ar dėvintiems tik jo dalį“, – rašoma taisyklėse. Taigi, vilnietę Ramunę papiktinusi mergina pagal taisykles turėjo kaitintis būtent jame. Problema, kad tokios vietos Palangoje nėra.

Pareigūnai liepia apsirengti

Palangos mero patarėjos Jurgitos Vanagės teigimu, Pajūrio juostos žemyninės dalies paplūdimių rekreacijos planas yra rekomendacinio pobūdžio.

„Artimiausiuose Palangos miesto planuose – įrengti kurorto paplūdimių infrastruktūrą taip, kad čia būtų patogu ilsėtis tiek aktyvaus poilsio mėgėjams, tiek šeimoms su vaikais, tiek neįgaliesiems. Atsižvelgiant į tai, planuojama suzonuoti paplūdimius, tam tikrose pajūrio atkarpose įrengiant vaikų žaidimo aikšteles, sporto įrenginius, taip pat – neįgaliesiems būtiną infrastruktūrą, kad negalią turintys poilsiautojai Palangoje galėtų ne tik grožėtis jūra, bet ir patogiai maudytis joje", - DELFI sakė patarėja.

Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamento vyr. specialistė Justina Čunderova atkreipė dėmesį, kad Pajūrio juostos žemyninės dalies paplūdimių rekreacijos planas buvo suderintas su Palangos miesto savivaldybe ir jo nuostatos yra privalomos.

Neoficialūs nudistų pliažai Palangoje ir Šventojoje veikia jau daugiau nei 30 metų, tačiau kurorto valdžia nėra linkusi jų įteisinti, tad nuogaliai negali jaustis visiškai saugiai.

Kaip DELFI sakė Palangos miesto policijos komisariato organizacinio poskyrio specialistė Jurgita Rinkevičienė, į pareigūnus dėl nudistų poilsiautojai kreipiasi, tačiau nedažnai. Paprastai žmonės, kuriuos trikdo nuogumas, taikiai susitaria su nuogaliais, kad pasiieškotų nuošalesnės vietos.

„Atvykus policijos pareigūnams, nudistai į įspėjimus reaguoja – apsirengia ir išeina iš bendrojo paplūdimio, kad nepiktintų žmonių“, – sakė specialistė.

Ekshibicionistai – atskira kategorija

Pasak J. Rinkevičienės, piktybiškai nudistai paprastai nesielgia. Kas kita – savo lytinius organus demonstruojantys ir taip pasitenkinimą patiriantys ekshibicionistai. „Tai visai kita kategorija žmonių, kurių veiksmus traktuojame kaip viešosios tvarkos pažeidimą“, – sakė pareigūnė.

Pasiūlyti, kur eiti nudistams, patruliai negali, nes vyrų ir bendrųjų paplūdimių, kur galėtų kaitintis ir maudytis nuogi vyrai moterys ir vaikai Palangoje bei Šventojoje nėra.

Moterų paplūdimių, kuriuose jos galėtų kaitintis ir maudytis nuogos ar vien mūvėdamos kelnaites, netrūksta. Tačiau ir į juos kartais tenka vykti pareigūnams, kai nuogalės neapsikenčia piktybiško nužiūrinėjimo ir komentarų.

„Vis dėlto, tai vienetiniai atvejai. Per vasarą dėl to į moterų pliažus policija vyksta kur kas rečiau, nei reaguodama į kitus iškvietimus“, – pabrėžė Palangos miesto policijos komisariato organizacinio poskyrio specialistė.

Šiuo metu legalūs nudistų pliažai veikia Klaipėdoje, Smiltynėje, Juodkrantėje ir Nidoje. Neoficialiai nuogaliai renkasi atokesnėse Baltijos pajūrio vietose, taip pat prie Nemuno Kaune ir Trakuose prie Akmenos ežero.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (587)