Tokį radinį Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijos ir bendrijos „Lemtis“ atstovai aptiko visai šalia Čeremchovo miesto esančiose Griševo kapinėse, kuriose palaidota apie 40 lietuvių, o šiandien išlikę 28 kapai.

„Dabar jau neaišku, ar čia lietuvių, ar kitų vietinių kaulai“, – pastebėjo ilgametis ekspedicijų į Sibirą dalyvis Gintautas Alekna.

Dar prieš atvykdami į Čeremchovą septyni ekspedicijos dalyviai iš Lietuvos sutvarkė maždaug 40 tremtinių kapų Talnikų kapinėse ir pastatė jose medinį kryžių. Taip pat apsilankė ir pagal savo plotą maždaug 60 lietuviškų kapaviečių turinčiose Kurtujaus kapinėse.

Liepos 26-ąją skyrėme Griševui, o jau kitą dieną keliavome į Novostroiką.

Šis kaimas – vienas didesnių mūsų kelyje – turi ir biblioteką ir net naktinį klubą. O ir jo kapinės buvo bene įspūdingiausios.

Atskirtose nuo vietinių kapinaitėse yra net 43 lietuviški pakankamai gerai išlikę kapai, nemaža dalis jų – su kryžiais. Ypač sukrečianti ant vieno medžio prikabinta lentelė su užrašu apie tremtyje žuvusį dviejų mėnesių kūdikį.

Vėliau sekė Zima. Čia per vieną dieną spėjome aplankyti net trejas kapines: didžiules 110 kapų centrinio Chazano, 41 kapo Zimos ir 4 kapų Uchtujaus.

Kartu su kelionės draugais G. Alekna, Gražina Žukauskiene, Stasiu Dambrausku, Ingrida Jazbutyte, Vytautu Kekiu ir Martynu Klemeniu toliau nepailstančiai pjovėme ne vietoje išdygusius medžius ir kitokias žoles, į vietą statėme kryžius ir tvarkėme kapinių aplinką.