Šešios laukimo valandos sunkiai įsivaizduojamomis sąlygomis

„Su sūnumi keliamės 6 ryto, nes septintą operacija, tad skubame į klinikas. Negėrėme ir nevalgėme, kaip liepė daktarė. Kaip ir žadėjo, 7 val. mus visus surinko, nuvedė į rūsį ir liepė persirengti. Man davė didelį juodą šiukšlių maišą susidėti daiktus, nes mano kuprinė turbūt gali užnešti kokią bakteriją. Tada veda mus į palatą, kur turėsime laukti operacijos. Pakilome į penktą aukštą, LOR skyrius.

Jaučiuosi grįžęs į gūdžius tarybinius laikus, kada nutrupėjusios sienos ir klaikiai atrodantys koridoriai buvo norma. Džiaugiuosi, kad daiktai mano šiukšlių maiše, nes bijau bakteriją parsinešti į namus.

Vaikas jaudinasi, vis dėlto operacija. Tada mus nuveda į palatą, kurioje turėsime laukti operacijos ir ilsėtis po jos. Palata aštuonvietė, kartu guli ir laukiantys operacijos vaikai, ir tie, kurie jau po operacijos. Mano vaikas, įėjęs į palatą netenka žado: kai kurie vaikai pajungti prie kateterių, leisgyviai suguldyti vienas šalia kito, nes vietos mažai, o reikia sutalpinti aštuonias lovas. Vienas vaikas po operacijos vemia, dar kitas subintuotas.

Iki pat operacijos stengiausi visais įmanomais būdais nukreipti savo vaiko dėmesį nuo operacijos, kad jis apie ją net negalvotų, ir štai jis pamatė kas jo laukia.

Palata nevėdinama, tad vien jau nuo kvapo darosi bloga. Vienas mažesnis „leliukas“ gamtinius reikalus daro ant puodelio palatoje, seselė pamačiusi pabara, kad negalima turėti puodelių. Gelbėtis bandome palikdami atviras palatos duris, pro kurias matosi tarsi zombiai vienas po kito lėtai pro šalį slenkantys subintuoti suaugę vyrai, kurie kartu gyvena tame pačiame aukšte, naudojasi tuo pačiu tualetu. Toje pačioje palatoje guli ir nėščia moteris su savo vaikeliu“, - teigė jaunas tėvas.

Dar labiau jį pribloškė, kad žadėtos operacijos medikai daryti neskubėjo: praėjo viena valanda, antra, trečia, ketvirta, o tėvas su vaiku vis dar sėdėjo ant lovos, kadangi taisyklės esą griežtai draudžia gultis.

„Pastebiu, kad mano vaikas žaidžia su nusilupusių dažų gabaliukais, pabaru – esą negalime lupti ir taip nusilupusių dažų.. Nuvalau tinko gabaliukus nuo pagalvės... Kada mus operuos, niekas nežino, reikia laukti stebuklingojo skambučio: kai telefonas nuskambės, vadinasi, operacinė laisva. Vaikas nevalgęs ir negėręs, o jau pietūs. Paklausiu seselės, kodėl negalėjo pasakyti, kad ateitume vėliau, juk yra žinoma iš anksto, kiek vaikų bus operuojama, tačiau seselė tik „pabėdavoja“ suprantanti, kad sistema atsilikusi ir niekas nesikeičia jau 20 metų, nuo tada, kai ji pradėjo dirbti.

Taigi laukiame toliau. Vieni vaikai, kurie po operacijos, godžiai kemša ledus, o tie, kurie laukia operacijos, godžiai žiūri į bevalgančiuosius ir prisideda prie valgymo akimis. 6 valandos be vandens ir maisto... Tuo tarpu greta gulintis vaikas prasiskėlė lūpą, besivartydamas nesaugioje išklibusioje metalinėje lovoje. Ir štai pagaliau skambutis. Pasak vyro, naktis nebuvo ypatinga. Miegoti teko visiems kartu – moterys, vyrai, vaikai, kaip barakuose. Lovos vienvietės, tad gulėti tėvams ir vaikams tenka šonu. Oro nėra, vieni vaikai vemia, glaudžiasi prie mamyčių, kiti tyliai verkia. Verkiu ir aš... Kodėl vaikai turi visa tai kentėti?“ - piktinosi kaunietis.

Situacija gerės nuo rudens

Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos vadovė Milda Dambrauskienė patvirtino, kad sąlygos Ausų, nosies ir gerklės ligų klinikoje iš tiesų yra tokios, kaip papasakojo mažojo paciento tėvelis. Kadangi skyrius seniai neatnaujintas, čia iš sovietmečio laikų vis dar likusios daugiavietės palatos. Nepaisant baisaus patalpų vaizdo, pacientų yra gausu, todėl palatos iš tiesų perpildytos. Mat klinikoje dirba geri gydytojai, pas kuriuos visi suvažiuoja.

„Tačiau noriu pabrėžti, kad greitai situacija pagerės. Kadangi Ortopedijos klinika iškelta į naujas patalpas, buvusiose jos patalpose šiuo metu atliekamas kosmetinis remontas ir rudenį į jas bus perkelta Ausų, nosies ir gerklės ligų klinika. Tuomet sąlygos tikrai bus geros – vienvietės-dvivietės palatos, suremontuotos patalpos, švaru, gražu. O kad reikia laukti operacijos nevalgius ir negėrus – taip jau yra. Bent jau šiuo metu galioja tokia tvarka: visi pacientai, kuriems tą dieną numatyta atlikti operaciją, turi suvažiuoti ryte ir pagal nustatytą eilę operuojami“, - aiškino Kauno klinikų atstovė.