1940 metų liepos 23 dieną JAV valstybės sekretorius Sumneris Wellesas paskelbė oficialų pareiškimą, kad JAV nepripažįsta Lietuvos, Latvijos ir Estijos aneksijos.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Vašingtono aikštėje teigė, jog Lietuva turi didžiuotis tokiomis valstybėmis, kurioms per 75 metus laisvė, kitų šalių apsisprendimas būti nepriklausomomis išliko vertybe.

„Šiandien, kaip niekada, mūsų draugės pozicija ir vertybės išlieka aktualios ne tik Ukrainai, ne tik Gruzijai, ne tik Moldovai, bet ir visoms mums - Baltijos šalims“, - kalbėjo šalies vadovė.

Pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis teigia, kad Sumnerio Welleso deklaracija yra „daug didesnės“ reikšmės, negu pabrėžia Lietuva.

„Šis dokumentas skirtas pasauliui, jis skirtas ateičiai. Ir tik pagalvokime: kad ir aukšto valdininko paskelbta deklaracija, ji iki šiol yra svarus teisinis ir moralinis dokumentas (...) apie tai, koks turi būti pasaulis, už kokį pasaulį stovi JAV, - sakė V.Landsbergis. - Čia yra kertinis akmuo ne tik mums, bet ir demokratijų pasauliui“.

„Galime pasakyti, kad JAV - mūsų draugė, bet tai mažai. Amerika yra laisvės draugė ir visų laisvės vertų tautų draugė“, - pridūrė jis.

Minėjime Vilniuje taip pat dalyvavo Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, krašto apsaugos, užsienio reikalų ministrai Juozas Olekas ir Linas Linkevičius, Seimo nariai.

Sovietinės okupacijos metu JAV vykdė jos nepripažinimo politiką, Vašingtone veikė Lietuvos ambasada.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (863)