Sumnerio Welleso deklaracijos paskelbimo 75-mečio proga išplatintame pranešime J. Kerry priminė, kad šiuo dokumentu smerkiama prievartinė drąsių Latvijos, Lietuvos ir Estijos tautų aneksija.

„Prisimename šią deklaraciją, kurią 1940 m. liepos 23 d. paskelbė valstybės sekretoriaus pareigas ėjęs Sumneris Wellesas, kaip mūsų bendros nepajudinamos ištikimybės laisvei, suverenumui ir valstybiniam vientisumui įrodymą“, - pareiškė J. Kerry.

Jo teigimu, kaip praneša UNIAN, šis dokumentas nėra vien simbolinis gestas, jis reiškia daugiau. „Nuo 1940 m. iki visiško Baltijos valstybių nepriklausomybės atkūrimo, praėjus pusei amžiaus, Estijos, Latvijos ir Lietuvos vėliavos buvo iškeltos Vašingtone“, - sakė jis.

Minėdamas sovietinę okupaciją J. Kerry patikino, kad JAV ir Baltijos valstybės naujajame amžiuje laikosi bendrų demokratiškų vertybių ir rūpinasi sienų saugumu. Jo teigimu, teritorinis suverenių valstybių vientisumas yra neliečiamas. „Amerikiečių tauta sveikina mūsų draugus iš Baltijos šalių kaip NATO sąjungininkus, Europos Sąjungos (ES) narius ir partnerius, kurie laikosi tų pačių pažiūrų dėl taikios, vieningos ir laisvos Europos“, - kalbėjo jis.

Anksčiau buvo pranešta, kad vienas iš Rusijos Dūmos deputatų generalinei prokuratūrai pateikė užklausą prašydamas patikrinti Baltijos valstybių nepriklausomybės paskelbimo teisėtumą.