"Tie, kurie balsavo už euro įvedimą, turi prisiimti politinę atsakomybę. Kitais metais bus rinkimai, aš manau, kad rinkėjai atitinkamai įvertins jų poziciją, kadangi dabartiniu metu ši pozicija Lietuvai yra pražūtinga. Mes tapome įkaitais eurozonos .(...) Vieni dirba gerai, kiti nenori dirbti, vieni taupo, kiti išlaidauja, taigi mes dabar esame euro zonos rėmėjai, nors mūsų pragyvenimo lygis praktiškai yra vienas prasčiausių", - trečiadienį spaudos konferencijoje Seime sakė V. Tomaševskis.

Jo nuomone, Lietuva turėjo palaukti ir neskubėti įstoti į euro zoną. Politikas priminė, kad LLRA atstovaujantys Seimo nariai dėl euro įvedimo balsavo arba prieš arba susilaikė.

"Šiandien yra toks paradoksas, kad mes, mūsų gyventojai turi būti sponsoriais graikų ekonomikai, o graikai, kaip žinome, gyvena žymiai geriau negu mes, turi didesnes pensijas ir pajamas",- akcentavo V. Tomaševskis.

Jo teigimu, maža Lietuvėlė jau dabar turi mokėti didžiulius pinigus į Europos stabilumo mechanizmo (ESM) fondą, o ateityje ši suma dar gali išaugti.

Seimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė, kalbėdama apie Lietuvos kaip euro zonos šalies narės įsipareigojimus sprendžiant Graikijos krizę, sakė, kad tai piktina daugelį mūsų gyventojų, kadangi Vyriausybė skolinga savo piliečiams, kurie krizės metu neteko dalies savo pajamų, jiems buvo sumažintos pensijos, socialinė parama, atlyginimai.

Kaip ELTA jau skelbė, Lietuvos Vyriausybė pritarė EK sprendimui kartu su Europos centriniu banku ir Tarptautiniu valiutos fondu pradėti derybas su Graikija dėl paramos iš ESM fondo.

ESM teikia finansinę pagalbą euro zonos šalims, kurios patiria finansinių sunkumų. ESM skolinimo pajėgumas yra 500 mlrd. eurų.

Pagal ESM sutartį, visos euro zonos šalys privalo prisijungti prie ESM. Lietuva prisijungė prie euro zonos 2015 metų sausio 1 d., o ESM fondo nare tapo vasario 3 d. Lietuva turi įmokėti 327,2 milijono eurų įmoką į ESM įmokėtiną kapitalą, suteikiantį garantiją ESM išleidžiamiems vekseliams ir obligacijoms. Ši suma bus sumokėta dalimis per penkerius metus, t.y. 65,4 milijono eurų pamečiui. Pirmoji įmoka buvo pervesta š. m. vasario 11 d.