Sukilo prieš tabako mėgėjus

Projektą įregistravusių parlamentarų bandymus išvėdinti balkonuose tabako tvaiką daugiabučius vienijančios organizacijos „Būsto rūmai“ prezidentas Juozas Antanaitis vadina elementariu populizmu.

Kol Seimas imsis rūkalių klausimo, vieno seniausių Panevėžyje – Tulpių gatvės mikrorajono gyventoja pensininkė Rozalija pati ryžosi žygiui prieš rūkančius kaimynus. Ji, surinkusi daugiabučio gyventojų parašus, kreipėsi į Panevėžio savivaldybės vadovus prašydama uždrausti rūkyti balkonuose.

Panevėžietė guodėsi su kaimynėmis nebegalinti kentėti iš gretimo balkono sklindančių dūmų tvaiko. Esą užtraukti dūmo į balkoną kone kas 15 minučių einantys nuomininkai kaimynus pavertė savotiškais įkaitais.

„Rūkalų dūmai driekiasi per visus aukštus. Jie pavertė mūsų balkonus dūmų kameromis – nė langų nebegalime atidaryti. Ką daryti astma sergančiam žmogui?“ – išeities nebemato senjorė.

Anot jos, į geranoriškus prašymus rūkyti kambariuose, kur įrengta vėdinimo anga, kaimynai nereaguoja.

„Savivaldybė uždraudusi rūkyti Laisvės aikštėje, bet ten galima nuo rūkančiojo į šalį paeiti. O ką daryti, kai smarvė į butą veržiasi?“ – klausia ponia Rozalija.

Namo bendrijos pirmininkė Laimutė Šarkanienė prisipažįsta nebeišmananti, kaip rasti kompromisą tarp rūkančių ir tabako dūmų nepakenčiančių kaimynų.

„Mano šeimoje irgi niekas nerūko, bet kur rūkyti tokį poreikį turintiems kaimynams? Ką bendrijos pirmininkas gali padaryti, jei įstatymas nedraudžia? Džiaugiamės bent jau pasiekę, kad nuorūkų iš balkonų nebemėto“, – svarsto pirmininkė.

Sučiupo per pusę šimto

Nerūkantiems daugiabučių gyventojams Panevėžio valdininkai teisinasi negalintys pagelbėti. Administracijos direktoriaus Tomo Juknos teigimu, Savivaldybės galioje daryti tvarką viešosiose vietose – drausti rūkyti parkuose, skveruose. Bet kištis į privačias erdves įstatymas jai neleidžia.
„Mane irgi erzina iš balkonų sklindantis dūmų kvapas. Nerūkantiems žmonėms tai tikra problema, bet balkonai – privati nuosavybė“, – pripažįsta T. Jukna.

Panevėžyje prieš metus įsigaliojo draudimas užtraukti dūmą Laisvės aikštėje, bauda iki 14 eurų gresia ir užsirūkiusiesiems autobusų stotelių paviljonuose. Kol kas nė vieno nubausto rūkaliaus nėra.

„Situaciją stebime, bet neužkliuvo rūkantieji draudžiamose vietose“, – patvirtino Viešosios tvarkos ir kontrolės skyriaus specialistas Tomas Jaseliūnas.

Panevėžio policija rūkaliams griežtesnė nei Savivaldybė. Pareigūnai šiais metais surašė 51 protokolą užsirūkiusiesiems draudžiamose vietose.

Bandys dar kartą

Ar uždrausti rūkyti daugiabučių balkonuose, Seimas, kaip minėta, planuoja svarstyti susirinkęs į rudens sesiją. Tabako dūmų mėgėjams nepalankų projektą įregistravęs parlamentaras Antanas Matulas tikisi šį kartą sulaukti didesnio kolegų palaikymo nei pavasarį. Tąkart jo siūlomą Tabako kontrolės pataisą, turėjusią įtvirtinti balkonus, vaikų žaidimo aikštelių ir gyvenamųjų namų prieigas zonomis be tabako dūmų, Seimas balsų dauguma atmetė.

„Daug balsavusiųjų prieš motyvavo, kad projektą palaikytų, jei draudimas rūkyti galiotų tik balkonuose. Argumentas, kad negalima žmogui drausti savo patalpose daryti ką nori, yra nelogiškas. Triukšmauti po 17 valandos irgi draudžiama, taip pat yra ribojama gamybinė veikla privačiose patalpose. Jei kenčiama dėl rūkančių kaimynų, reikia tą problemą spręsti“, – tvirtina A. Matulas. Jis šįkart įregistravo įstatymo pataisą, apribojančią galimybę rūkyti tik balkonuose.
Anot seimūno, parlamentarų išbrokuotas įstatymo projektas buvo sulaukęs didelio visuomenės palaikymo. A. Matulas sako gavęs per 800 laiškų iš gyventojų, apgailestavusių, kad draudimas nebuvo priimtas.

„Žmonės skundėsi tapę rūkančių kaimynų įkaitais. Sulaukiau net filmuotos medžiagos, kaip kaimynams rūkant balkone dūmai veržiasi į gretimus butus. Ką daryti šeimai su mažamečiais vaikais, kai rūko trys kaimynai iš visų pusių?“ – nerūkančius užjaučia gydytojo specialybę turintis politikas.

Pasak A. Matulo, jei būtų uždrausta rūkyti balkonuose, nemaža dalis vyrų per metus ar porą atsisakytų žalingo įpročio. Esą tokią išvadą leidžia daryti ankstesnė patirtis. Kai Seimas 2007-aisiais uždraudė rūkyti viešosiose maitinimo įstaigose, per metus rūkančių vyrų Lietuvoje sumažėjo maždaug 5 procentais Tačiau tokią priklausomybę turinčių moterų skaičius išliko stabilus.

„Vyrai yra užsigimę tinginiai. Po kelių mėnesių vaikštynių į lauką rūkyti jie tiesiog mestų. Jiems geriau likti ant sofos prieš televizorių, nei leistis laiptais parūkyti daugiabučio kieme“, – ieško paaiškinimo A. Matulas.

Šiauliečius pamokė gudrybės

Nors Seimas nėra priėmęs įstatymo, aiškiai ir konkrečiai draudžiančio rūkyti balkonuose, A. Matulo nuomone, savivaldybės turi svertų riboti rūkalių teises.

Šiaulių savivaldybė bene vienintelė Lietuvoje surado būdą, kaip rūkalius išginti iš balkonų. Tenykščio Viešosios kontrolės ir civilinės saugos skyriaus vedėja Vitalija Pelenienė patikina, kad dar prieš metus gaudavo nemažai skundų dėl rūkančiųjų balkonuose. Dabar jie liovęsi. V. Pelenienė svarsto, kad veikiausiai tam turėjo įtakos išaiškinimas gyventojams, kad balkonai vis dėlto nėra jų privati erdvė, kurioje galėtų daryti, ką panorėję. Anot jos, Savivaldybė bendrijas skatina gyventojų visuotiniuose susirinkimuose patvirtinti namo vidaus tvarkos taisykles ir jose aiškiai įvardyti nerūkymo vietas.

„Tabako kontrolės įstatyme parašyta, kad draudžiama rūkyti bendrose gyvenamosiose bei kitose bendro naudojimo patalpose, kuriose nerūkantieji gali būti priversti kvėpuoti tabako dūmais užterštu oru. Balkonai yra bendros viso namo konstrukcijos, dažniausiai jų net nėra nurodyta namų bylose. Niekas dar į teismą nesikreipė dėl kaimynų rūkymo balkone, bet jei namo bendrija visuotiniame susirinkime įtvirtins, kad balkonuose nerūkoma, manau, teismas atsižvelgtų į daugumos, o ne į rūkaliaus interesus. Kai tą išaiškiname rūkaliams raštu, skundai dėl jų liaunasi. Matyt, nenori pyktis su nerūkančiais kaimynais, nes teisme toks ginčas neduotų naudos“, – mano V. Pelenienė.

Seimas viršijo įgaliojimus

Draudimas rūkyti balkonuose prasilenktų su protingumo kriterijais. Tuo įsitikinęs daugiabučių namų bendrijas, juos telkiančias asociacijas vienijančių Respublikinių būsto valdymo ir priežiūros rūmų prezidentas J. Antanaitis.

„Uždrausti galima viską, net ir rankas laikyti kišenėje. O jei uždraudus rūkyti balkonuose bus rūkoma atidarius duris svetainėje? Šiuo atveju nėra protingumo ribų, todėl geriausia išeitis draugiškai susitarti kaimynams, vienas kitą gerbti“, – įsitikinęs J. Antanaitis.

Anot jo, Lietuvoje populiari nuostata: kas nedraudžiama, vadinasi, leidžiama.

„Bet, be draudimų, dar yra kultūringas elgesys, galioja ir nerašytos taisyklės, kaip, tarkim, pasisveikinti. Todėl ir rūkyti negalima drausti“, – daro išvadą.

Jo nuomone, Seimas savo įgaliojimus jau viršijo Tabako kontrolės įstatymu įtvirtinęs draudimą rūkyti daugiabučių laiptinėse. Pasak J. Antanaičio, laiptinės, taip pat ir balkonai, yra namo gyventojų bendra nuosavybė, todėl jie, o ne politikai, turi ir spręsti, kaip su savo turtu elgtis.

„Gali politikai pasirodyti prieš žmones, kokie jie geri, nes kasdien verkia matydami, kaip rūkantieji gadina nerūkantiems kaimynams sveikatą. Bet tai tėra populizmas, nes tokie draudimai praktinės reikšmės neturi. Negi žmonės ir be draudimų nežino, kad nerūkoma, jei šalia stovi moteris ar vaikas, jei šalia yra kitų asmenų? Auklėti reikia, ne drausti“, – mano J. Antanaitis.