Šiuo metu aiškėja, kodėl toks nesusipratimas galėjo įvykti. Pasirodo, tarybinis himnas gerokai populiaresnis už nepriklausomos Lietuvos įvairiose muzikos transliavimo platformose.

Pavyzdžiui, programėlėje „Spotify“ įvedus „Lithuanian anthem“ arba „anthem of Lithuania“ pirmasis surastas kūrinys yra Lietuvos tarybų socialistinės respublikos himnas.

Vinco Kudirkos „Tautiška giesmė“ atrandama tik žemesniuose pasirinkimuose net ir tokiu atveju, jei į paiešką įvedama „national anthem of Lithuania“. 

Panašiai yra ir su muzikos platforma „Deezer”. Jei paprašai užgroti „Lithuanian anthem“, ji pasiūlo tarybinį himną, tačiau įvedus „anthem of Lithuania“, programėlė pasiūlo tikrą himną.

Naujoji „Apple“ muzikos transliavimo paslauga „Apple Music“ pateikia tuos pačius rezultatus.

Tokį netikėtumą aptiko vilnietis Ernestas Kačerauskas: „Radau atsitiktinai – kai „Apple“ paleido nauja servisą „Apple Music“ ir integruotą SIRI naujoje iOS versijoje, tiesiog bandžiau viską“.

Panaši situacija yra su Latvijos, Estijos ir kitų buvusių sovietinių šalių himnais.

Muzikos atlikėjų ir leidėjų teisėmis besirūpinančios organizacijos AGATA tarybos nario Vytauto Kernagio teigimu, jei jau džiaugiamės Žaliojo tilto skulptūrų nuėmimu, tai iš viešos erdvės reiktų pašalinti ir sovietinį himną.

„Spotify“, „Deezer“ ir „Apple Music“ yra viešos erdvės. Tie žmonės, kurie sudėjo šiuos kūrinius, žaidžia pilkoje zonoje, bet jie puikiai visa tai išmano. Teisiškai tai absoliučiai tvarkinga, nelabai ką galima jiems padaryti. Bet yra ir pilietinė pusė. Iš pilietinės pusės tai absoliučiai nepriimtina. Jeigu mes visi šiomis dienomis plojame rankomis ir Feisbuke dalinamės nuotraukomis, kad nuimamos to laikmečio skulptūros nuo Žaliojo tilto, tai lygiai taip pat ir čia: viešoje erdvėje tokių dalykų neturėtų būti“, - sakė V. Kernagis.

V. Kernagio nuomone, sovietiniai himnai turėtų likti tik bibliotekų archyvuose arba mažų mažiausiai jų bent neturėtų išmesti kaip pirmojo pasirinkimo ieškant Lietuvos himno viešose erdvėse.

Pašnekovas sako susisiekęs su AGATA teisininkais ir jau suplanavęs kreipimąsi į visas tris įmones.

„Paaiškinsiu, kaip veikia šios erdvės: bet kas gali patalpinti bet kokį kūrinį ir pasakyti, kad kūrinio teisės priklauso tam žmogui, kuris patalpino. Taip buvo su Andriumi Mamontovu: buvo asmenys, kurie jo kūrinius sudėjo toje erdvėje, pasakė, kad tai jų kūrinys ir kurį laiką net gaudavo atlygį. Tačiau taisyklės ten tokios, kad kūrinio autorinės teisės priklauso kūrinius sudėjusiam asmeniui iki niekas kitas neįrodo priešingai. Tada neteisėtai kūrinius sudėjusio asmens laukia labai griežtos sankcijos. Tai bet kokiu atveju jie reaguoja į tokius dalykus“, - sakė V. Kernagis.

„Pirmas dalykas, mes kreipsimės į šias organizacijas su nurodymu, kad tai turi būti išimta. Antras dalykas, manau, kad ir kiti Lietuvos piliečiai gali tiesiog nuo savęs rašyti ir sakyti, kad tokių kūrinių neturi būti viešoje erdvėje. Trečia, man keista, kad Lietuvos valstybinės institucijos dar nėra sureagavusios“, - sakė pašnekovas.

V. Kernagis užsimena manantis, kad sovietinių himnų populiarinimas viešose muzikos paieškos platformose yra susijęs su propagandiniu darbu.

„Ten dirba išsilavinę žmonės, jie gi žino, kaip visa tai padaryti – kad atrodytų nieko tokio. Kaip ir nieko tokio, bet jeigu aš kažkur atostogaudamas užsienyje susipažįstu su vietiniais ir pasiūlau paklausyti Lietuvos himno, suvedu Lietuvos himną ir pradeda groti TSRS himną, tai čia baisu“, - sakė AGATA tarybos narys.

„Deezer“ patobulins paieškos parametrus, „Spotify“ sovietinį himną išėmė

„Deezer“ Suomijos ir Baltijos šalių padalinio vadovas Jouni Pesola DELFI atsakė, kad atsižvelgus į tai, jog „Lithuanian anthem“ gali būti populiariausia paieškos frazė, kompanija nežymiai patobulins paieškos parametrus.

„Priežastis, kodėl ieškant „Lithuanian anthem“ surandamas sovietinis himnas, yra ta, kad ši frazė sutampa su albumu „National Anthems of the Soviet Union and Union Republics“ ir daina, pavadinta „Anthem of the Lithuanian Ssr“. Albumo ir kūrinio pavadinimas aiškiai parodo, kad tai sovietinis himnas, ne dabartinis. Taigi kalbant apie patį albumą ar kūrinį nėra nieko nekorektiško. Kitos paieškos kombinacijos kaip „Lithuania anthem“ arba „Anthem of Lithuania“ bei „Tautiška giesmė“ duoda teisingus rezultatus bei daug skirtingų dabartinio himno versijų“, - rašė J. Pesola.

„Tačiau kadangi frazė „Lithuanian anthem“ tikriausiai yra viena dažniausių ieškant dabartinio Lietuvos himno, mes patobulinsime paieškos parametrus taip, kad Tautišką giesmę mestų įvairiuose paieškos variantuose, susijusiuose su Lietuvos nacionaliniu himnu. Kad galėtume išvengti visokių nesusipratimų“, - teigė kompanijos Suomijos ir Baltijos šalių padalinio vadovas.

„Spotify“ viešųjų ryšių atstovas Fredrikas Westiniras informavo, kad tarybinis Lietuvos himnas išimtas iš grojaraščio.  

Su „Apple“ DELFI susisiekti nepavyko.

Tiems, kas nori normaliai susivemti
Posted by Ernestas Kačerauskas on Saturday, July 11, 2015