Pasak politikos apžvalgininko V. Savukyno, pasirengimas Seimo rinkimams kol kas aktyvesnis užkulisiuose, mat Seimas ir aukščiausieji šalies vadovai atostogauja.

„Skirstomasi apygardose, sudaromi sąrašai – partijų nariai labai kovoja, kad užimtų aukštesnę vietą. Žinoma, tie sąrašai dar ne galutiniai, tačiau visi supranta, kad, jei šiandien neparodys aktyvumo, rytoj gali būti nustumti į sąrašo apačią“, – portalui LRT.lt teigė V. Savukynas.

Be to, pasak apžvalgininko, partijos mąsto apie galimas koalicijas po Seimo rinkimų. „Jei galvojama, kad, pavyzdžiui, socialdemokratai ir liberalai gali sudaryti koaliciją, akivaizdu, kad rinkiminėje kovoje jie negali vienas kito ypač aštriai kritikuoti, nes po rinkimų rinkėjams gali būti sunku įrodyti, kad jie gali dirbti kartu“, – sako V. Savukynas.

Jo teigimu, taip pat deramasi su įvairiomis viešųjų ryšių ir reklamos agentūromis: „Dabar yra tokia veikla, o rudenį susirinks Seimas, ir politinės batalijos bus aštresnės. Tuomet galės daugiau pasireikšti ir politikai. Jie norės vis dažniau pasisakyti ir būti matomi žiniasklaidoje, viešumoje.“

Kaip teigia dienraščio „Lietuvos rytas“ apžvalgininkas V. Bruveris, dauguma partijų ir politikų viešojo elgesio ir užkulisinių dėlionių yra susijusios būtent su Seimo rinkimais. „Iš valdančiųjų partijų galima išskirti Darbo partiją, kuri rūpinasi Seimo rinkimais. Jos padėtis dabar yra ganėtinai kritiška ir rizikinga, turint omenyje praėjusius Europos Parlamento ir savivaldos rinkimus. Šiai partijai tikrai reikia susirūpinti savo politiniu likimu. Jos visa vieša veikla, politika yra susijusi su Seimo rinkimais“, – portalui LRT.lt kalbėjo V. Bruveris.

Socialdemokratų partija taip pat, anot V. Bruverio, vis daugiau dėmesio skiria tam, kaip atrodys prieš Seimo rinkimus. „Iš opozicinių partijų galbūt Liberalų sąjūdis matomas ryškiau, nes liberalai turi svajonę po Seimo rinkimų galbūt būti net ir nugalėtojais bei Vyriausybės formuotojais. Matoma nemažai jų žingsnių, pavyzdžiui, dėl referendumo dėl dvigubos pilietybės ir pan. Konservatoriai pakeitė lyderį – jo įsukimas neatsiejamas nuo būsimų Seimo rinkimų“, – portalui LRT.lt kalbėjo dienraščio „Lietuvos rytas“ apžvalgininkas.

Įvykiai Ukrainoje reitingų nepakeitė

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys sako, kad pastarojo meto užsienio politikos aktualija – Rusijos agresija Ukrainoje neturėjo reikšmingesnės įtakos parlamentinių partijų reitingams. Dėl šios aktualijos, pasak sociologo, nepasikeitė ir aukščiausiųjų šalies vadovų reitingai.

„Duomenys atnaujinami kiekvieną mėnesį. Visuomet galvoju, kodėl yra būtent taip, kas galėjo lemti pokyčius. Taigi tie įvykiai [Ukrainoje] kažkodėl ypatingos įtakos neturėjo. Į tai reagavo tik vartotojų pasitikėjimo rodiklis, kuris kas mėnesį matuojamas visose ES šalyse“, – portalui LRT.lt kalbėjo V. Gaidys.
Vladas Gaidys

Nemažai dėmesio įvykiams Ukrainoje ir agresyviam Rusijos elgesiui tradiciškai skyrė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), tačiau jų reitingas dėl to neišaugo.

„Kodėl konservatoriams nepavyko užsiauginti reitingų, nors, atrodo, būtent jiems buvo palanki situacija? Manau, kad čia kaip su ta pasaka apie piemenį ir vilką. Piemenukas gainiojo avis, jam nusibodo ir pradėjo šaukti, kad puola vilkas. Atbėjo vyrai, bet vilko nėra. Šaukė vieną kartą, antrą, trečią. Kai iš tiesų atbėgo vilkas, kaimo vyrai galvojo, kad piemenukas ir vėl meluoja, todėl nebėgo gelbėti. Vilkas suėdė ir avis, ir piemenuką. Panašiai yra ir su konservatoriais – man atrodo, kad jie vis šaukia, kad Rusija puola, ir visiems tai nusibodo. Kai iš tiesų Rusija pradėjo pulti, tai, ką konservatoriai sako, nelabai kam yra įdomu“, – palygino V. Savukynas.

Politikos apžvalgininko teigimu, šioje situacijoje puikiai sužaidė Liberalų sąjūdis, parodęs, kad jiems yra svarbus tautiškumas ir patriotizmas. „Daugelis iš jų įstojo į Lietuvos šaulių sąjungą, ir tai pasiuntė žinią Lietuvos gyventojams, kad jie nėra kažkokie kosmopolitai, kurie gali gyventi šiandien Vilniuje, o rytoj – Paryžiuje ar Londone. Tai, manau, tikrai patiko rinkėjams, ir tai liudija jų kylantys reitingai“, – aiškina V. Savukynas.

Seimo rinkimai numatomi 2016-ųjų spalį.