Atvažiuoja trečioji siunta

Produktai bus vežami visą savaitę – jų kiekis turi būti sukauptas didžiulis. Juk parama skirta dešimčiai tūkstančių paramos gavėjų – miesto bei rajono gyventojų.

Kitą savaitę , nuo liepos 20 dienos, maisto produktai bus pradėti dalyti sunkiai besiverčiantiems žmonėms. Kranto gatvėje esančiuose sandėliuose – miesto bei Panevėžio ir Velžio seniūnijų gyventojams, o kitų rajono seniūnijų vargstantieji produktus gaus savose seniūnijose.

Labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ Panevėžio regiono vadovė Asta Čeponienė primena paramos gavėjams, kad atsiimti produktus bus galima visą savaitę. Tačiau tikėtina, kad pirmosiomis maisto dalijimo dienomis į sandėlį suplūs minios žmonių. Taip būna visada: stovima ilgose eilėse, gaištamas laikas, nervinamasi, o po poros dienų eilių nebelieka – maisto produktus galima atsiimti laisvai.

Pasiima ne visi

Kitą pirmadienį Panevėžyje pradedamas šiųmetis dalijimas bus jau trečias – maisto produktais žmonės buvo aprūpinti ir kovo, ir gegužės mėnesiais. Metų pradžioje, sausio mėnesį, išdalytas maistas buvo dar praėjusių, 2014 metų, laiku neatiduota dalis.

Tuomet nuo pat ankstaus ryto prie Kranto gatvėje esančio „Maisto banko“ sandėlio pradėjo rinktis žmonės, o netrukus per kiemą nuvingiavo ilgiausia eilė. Paramos maistu žmonės nebuvo gavę nuo rugsėjo mėnesio.

Tąsyk buvo pasibaigęs vienas Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo veiklos etapas, o kitas dar nebuvo prasidėjęs. Tad parama ir buvo sustabdyta.

Priežastis – užsitęsusios už projektą atsakingos Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros vykdomos viešųjų pirkimų maisto produktams tiekti procedūros.

Metų sandūra neturtingoms šeimoms buvo gana liūdna. Labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ Panevėžio regiono vadovė A. Čeponienė sako, kad produktai, kurie turėjo būti išdalyti praėjusių metų lapkričio 24 – gruodžio 5 dienomis, buvo atiduoti šių metų sausį. Kiekvienam gavėjui buvo skirta po kilogramą cukraus, litrą rapsų aliejaus, indelį sutirštinto pieno, greitai paruošiamų makaronų.

Maisto produktai per savaitę bus išdalyti beveik dvylikai tūkstančių miesto ir rajono gyventojų.
Šių metų liepą paramos gavėjų bus kiek mažiau – dešimt tūkstančių. Šiek tiek didesnė gavėjų pusė – 5559 asmenys gyvena Panevėžio rajone.

Per kiekvieną dalijimą tam tikras produktų kiekis lieka neatsiimtas. Kaip teigia A. Čeponienė, gegužę dalijant maisto produktus 5 procentai gautos siuntos nebuvo atsiimta. Kartais neatsiimtų produktų lieka net 10 procentų. Žmonės galbūt pamiršta, gal gyvenimo sąlygos pasikeičia ar išvykstama.

Neatsiimti maisto produktai neišmetami, o atiduodami labdaros valgykloms.

Gavėjų mažiau

Šių metų maisto produktų dalijimas vyksta sklandžiai, didelių pertraukų nebūta.

Labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ laikinojo direktoriaus Vaidoto Ilgiaus teigimu, iki metų pabaigos permainų ir trukdžių neturėtų būti. Nesklandumų neturėtų kilti ir kitiems metams prasidėjus – mažas pajamas gaunantys žmonės maisto produktais dar žadami aprūpinti.
Šių metų liepą panevėžiečiai, kaip ir kiti šalies neturtingieji, gaus makaronų „Spageti“, viso grūdo bei greitai paruošiamų makaronų, kvietinių miltų, greitai paruošiamos avižų košės, sausųjų pusryčių, ryžių ir trijų grūdų kruopų. Kiekvienam asmeniui – vienuolikos pavadinimų beveik 4 kilogramus sveriančių produktų.

Direktorius V. Ilgius sako, kad apžvelgus darbo rezultatus matyti, jog pastaruoju metu paramos gavėjų mažėja.

„Tai ir dėl to, kad vis dar dideli emigracijos mastai, sunkiai besiverčiantys žmonės tebevažiuoja geresnio gyvenimo ieškoti kitur. Be to, rajonų savivaldybėms pradėjus atidžiau tikrinti paramos gavėjus, vertinti jų tikrąją finansinę padėtį, paaiškėjo, kad į šią paramą turi teisę ne visi pageidaujantys. Taip pat matyti, kad šiek tiek pagerėjo ir šalies ekonominė būklė“, – pabrėžia „Maisto banko“ vadovas.

Laukia nauji gavėjai

Norintieji papildyti savo stalą nemokamai skiriamais maisto produktais pirmiausia turėtų kreiptis į Panevėžio socialinių paslaugų centrą.

Kaip teigia centre esančio Socialinės pagalbos skyriaus socialinė darbuotoja Dovilė Bartkutė, liepos 13 dieną skyriuje buvo pradėti dalyti talonai naujiems paramos maisto produktais gavėjams. Su tais talonais žmonės, prašymus pateikę gegužės mėnesį ir iki birželio 12 dienos, pirmadienį maisto produktus jau galės gauti.

Į Socialinių paslaugų centrą su prašymais atėjusieji po birželio 12-osios į paramą galės pretenduoti jau per kitus dalijimus.

Kreipiantis dėl paramos reikia turėti visų šeimos narių asmens tapatybės dokumentus, pensininko ar neįgaliojo pažymėjimą ir kt. Paramą maisto produktais asmenys gali gauti, kai vieno žmogaus pajamos per mėnesį neviršija 153 eurų.

Dabar, pasak D. Bartkutės, dokumentų pateikti reikia mažiau, nes centro darbuotojai turi priėjimą prie duomenų bazių ir patys pasiima reikalingus duomenis.

Mažėjant gyventojų mieste ir rajone, mažėja ir paramos gavėjų. Specialistai atkreipia dėmesį, kad pastaruoju metu paramos maisto produktais dažniausiai ateina tie asmenys, kuriems tokios paramos iš tikrųjų reikia. Pradėjus griežčiau kontroliuoti paramos gavėjus, rečiau pasitaiko ir bandymų apgauti, pateikti netikslius duomenis, nuslėpti tikras pajamas.