„Neteisėtas liepos 10 d. riboženklių pastatymas, dar labiau artėjant Tbilisio kontroliuojamos teritorijos link, ypač arti Tbilisio – Gorio centrinio greitkelio ir Baku – Supsos naftotiekio, yra dar vienas šiurkštus Rusijos Federacijos vykdomas Gruzijos suvereniteto ir teritorinio vientisumo pažeidimas“, - antradienį pareiškė URM.

Išplatintame pareiškime pažymima, kad šie veiksmai pažeidžia tarptautinę teisę, sukelia didžiules kliūtis gyventojams abiejose administracinės linijos pusėse, kenkia tarptautinėms pastangoms taikiai spręsti konfliktą ir daro neigiamą įtaką viso regiono saugumui. URM taip pat taip pat nurodo remianti Gruzijos suverenitetą ir teritorinį vientisumą tarptautinės bendruomenės pripažįstamų sienų ribose.

„Mes raginame Rusijos Federaciją nedelsiant nutraukti spaudimą ir agresyvią politiką, vykdomą prieš savo kaimynines valstybes, gerbti tarptautinės teisės principus ir normas ir įgyvendinti prisiimtus tarptautinius įsipareigojimus pagal 2008 m. rugpjūčio 12 d. paliaubų susitarimą ir tolesnes 2008 m. rugsėjo 8 d. įgyvendinimo priemones. Šie Rusijos Federacijos neteisėti veiksmai nepadeda atkurti pasitikėjimo ir dar labiau komplikuoja visaverčio dialogo tarp tarptautinės bendruomenės ir Rusijos Federacijos atnaujinimo galimybes“, - dėstoma ministerijos pranešime.

Dešimtajame paskutinio amžiaus dešimtmetyje apie atsiskyrimą paskelbusią Abchaziją ir kitą atskilusį regioną - Pietų Osetiją - po 2008 metų karo Rusija pripažino nepriklausomomis valstybėmis. Rusija nuolat laiko tūkstančius savo karių šio regiono karinėse bazėse. Tarptautinė bendruomenė regionus laiko okupuotomis Gruzijos teritorijomis.

Rusų kariai naujus riboženklius įrengė liepos 10 dieną. Gruzijos užsienio reikalų ministerija pabrėžia, kad besitęsiantis „borderizacijos“ procesas pažeidžia 2010 metų rugpjūčio paliaubas ir fundamentalius tarptautinės teisės principus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (147)