Kaip BNS sakė komisijos pirmininkė, opozicinių Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovė Aldona Šventickienė, tyrimas dėl R.Šimašiaus pradėtas gavus skundą, jog šis balandžio mėnesį vykusio posėdžio metu esą viršijo įgaliojimus, nes į darbotvarkę neįtraukė dviejų klausimų, kuriuos ir teikė buvusio mero Artūro Zuoko, LLS (liberalų) frakcija.

„Balandžio 29 dieną antrajame tarybos posėdyje pirmininkaujantis meras pasiūlė nesvarstyti klausimų, kuriuos pateikė darbotvarkei LLS (liberalai). Klausimai buvo dėl mero algos nustatymo ir dėl savivaldybės įmonių ir bendrovių stebėtojų tarybų tvirtinimo“, - BNS paaiškino ji.

Vilniaus politikai tame pačiame posėdyje patvirtino mero algą, taip pat priėmė sprendimą dėl stebėtojų tarybų opozicijai priekaištaujant, kad jos atstovai į tarybas nėra deleguojami.

R.Šimašiaus atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas BNS nurodė, kad dėl visų klausimų įtraukimo sprendžia taryba, ir būtent taryba, o ne meras atsisakė šiuos klausimus įtraukti į darbotvarkę.

„Visos procedūros buvo išlaikytos, o opozicija tiesiog bando politikuoti. Tuo tarpu Etikos komisijos pirmininkė apskritai dar neturėjo teisės vienašališkai pradėti kokio nors tyrimo mero atžvilgiu, mat dar nebaigtas Etikos komisijos formavimas“, - tvirtino A.Zubriakovas.

A.Vaitkunskienei, A.Šventickienės teigimu, balandį taryba pavedė deleguoti į Etikos komisiją bendruomenių atstovus, t.y. seniūnaičius. Tačiau administracijos direktorė esą tuo nepasirūpino net ir praėjus trims mėnesiams ir komisija visą šį laiką negalėjo pradėti darbo. Pirmasis komisijos posėdis įvyko liepos 7-ąją, tačiau be seniūnaičių.

„Personalo departamentas mums pateikė argumentus, kad baigiasi liepą seniūnaičių kadencija ir jie bus perrinkti liepos mėnesį. Bet jie, pavyzdžiui, galėjo laikinai dirbti iki liepos mėnesio, o po to juos pakeistų nuolatiniai. Antras argumentas buvo, kad atstovų reikia ir į Antikorupcijos komisiją, bet įstatymiškai jos viena kitos nedengia“, - sakė A.Šventickienė.

Pati A.Vaitkunskienė BNS patikino, kad seniūnaičiai į komisija bus paskirti artimiausiu metu, nes rinkimai jau įvyko, o bendruomenių atstovų nedelegavimas sutrukdė tik vieninteliam planuotam komisijos posėdžiui.

„Tai daroma dabar, jau dalyvaujant išrinktiems naujiems atstovams. Labai gerbiu jos (A.Šventickienės) nuomonę, bet tai buvo su vadovybe derinta, tartasi, ar racionalu dėl vieno komisijos posėdžio per tą laikotarpį tai daryti, kai buvo aišku, kad bus nauji seniūnaičių rinkimai, bus suformuota pastovi komisija su nuolatiniais nariais“, - sakė A.Vaitkunskienė.

Komisija, gavusi Darbo partijos frakcijos skundą, taip pat pradėjo tyrimą dėl buvusio Liberalų sąjūdžio frakcijos nario Marko Adamo Haroldo necenzūrinių pasisakymų socialiniame tinkle „Facebook“ apie Lietuvą, kur jis, ragindamas įteisinti gėjų santuokas ir priimti pabėgėlius, pareiškė „F...k you Lithuania“. Jį liepos 2 dieną Vilniaus liberalai pašalino iš frakcijos.