Panevėžio teritorinės ligonių kasos (TLK) Kontrolės skyriaus darbuotojai pastebi, kad įtikinti gyventojus pradėti kovoti su neteisėtomis priemokomis, nebijoti klausti nėra lengva, tačiau tie, kurie randa drąsos tai padaryti, gali džiaugtis teigiamais rezultatais. 

52 metų amžiaus Aukštaičių šeimos klinikos pacientė panevėžietė Brigita K. (visų pranešime minimų pacientų tikrieji vardai ir pavardės Panevėžio TLK yra žinomi) į šeimos kliniką atvyko norėdama pasitikrinti sveikatą pagal širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programą.

Šeimos gydytojui paskyrus kraujo tyrimą, pacientė nuėjo prie procedūrinio kabineto. Išgirdusi, kad už tyrimą reikia primokėti šiek tiek mažiau nei 1 eurą, pacientė pasiteiravo, už ką reikia mokėti. Klinikos darbuotojai paaiškinus, kad priemoka imama už tyrimo paėmimą, t. y. už dūrį, pacientė nesutriko. 

„Tuomet paimkite man kraujo neįdūrę. Tyrimas reikalingas šeimos gydytojui, ne man, tad kodėl mokėti turiu aš?“ – klausė ponia Brigita. 

Moteris buvo išsiaiškinusi, kad į Šeimos gydytojo normą įrašyti tyrimai yra apmokami Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis, todėl už dūrį nemokėjo. Situacija baigėsi tuo, kad tyrimas buvo atliktas nemokamai, o įstaigos vadovas atsiprašė moters už nesusipratimą.

Dar viena sėkmės istorija galima laikyti panevėžietės 45 metų Audronės V. patirtį. Moteris su šeimos gydytojo siuntimu registravosi į echoskopijų kabinetą, esantį Respublikos g. Registratūroje pacientė buvo įspėta, kad atvykus dėl pilvo organų echoskopijos, gydytojo kabinete reikės primokėti 3 eurus. 

Kai sutartu laiku buvo atlikta echoskopija ir slaugytoja paprašė primokėti, Audronė V. mokėjo, tačiau vis tiek pasiteiravo, už ką iš jos paprašyta priemokos. Slaugytojai negalėjus atsakyti į klausimą, į jį atsakė echoskopiją atlikęs gydytojas: priemoka neva imama už tyrimą. Ant pinigų paėmimo dokumento pasirašiusi, kad sumokėjo už tyrimo atlikimą, Audronė V. nė nepastebėjo, kad kartu su atsakymu ji negavo nei šio dokumento, nei jo kopijos. Kilus įtarimų dėl pinigų paėmimo teisėtumo, panevėžietė kreipėsi į Panevėžio TLK ir paprašė situaciją ištirti. 

Panevėžio TLK Kontrolės skyriui ištyrus Audronės V. prašymą, paaiškėjo, kad gydymo įstaigoje primokėti prašyta neteisėtai, pacientei turėjo būti pasiūlyta ir nemokama echoskopijos paslauga įstaigoje, į kurią ji kreipėsi, nes ši yra sudariusi sutartį su Panevėžio TLK dėl paslaugos teikimo PSDF biudžeto lėšomis. Istorija baigėsi tuo, kad gydymo įstaiga pinigus moteriai grąžino.

Audronė V. prisimena dar vieną atvejį, kai maždaug prieš metus Respublikos g. šeimos klinikoje buvo paprašyta primokėti už jos dukters kraujo paėmimą, nors tyrimą paskyrė šeimos gydytojas. Moteris dėl prašymo teisėtumo žodžiu kreipėsi į Panevėžio TLK ir išsiaiškino, kad už tai pacientams mokėti nereikia. Panevėžio TLK pasidomėjo paslaugų teikimo tvarka šioje klinikoje, o vėliau joje nebeliko priemokos už kraujo paėmimą tirti. 

Panevėžio TLK Kontrolės skyriaus vedėjas Edgaras Voras teigia: kai pacientai dėl mokėjimų teisėtumo išdrįsta kreiptis į gydymo įstaigos administraciją arba į TLK, dažniausiai gydymo įstaiga grąžina pinigus, tad tiesos ieškantys asmenys paprastai laimi. Kartu jie prisideda prie skaidresnio sveikatos priežiūros paslaugų teikimo. Ligonių kasos atstovas priduria: aiškintis dėl to, kas neaišku, tikrai verta ir džiaugiasi, kad bent jau panevėžiečiai darosi vis sąmoningesni. Jie kreipiasi į Panevėžio TLK ne tik dėl mokėjimų, bet ir dėl paslaugų teikimo. Štai neseniai buvo atvejis, kai Kontrolės skyriaus specialistė padėjo insultą patyrusiai moteriai iš Respublikinės Panevėžio ligoninės laiku patekti į palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninę, nes giminaičiams buvo pasakyta, kad slaugos įstaigoje vietų nėra, o kol jų atsiras, neįgalią moterį teks vežti namo. 

Panevėžio TLK siekia, kad pacientai būtų daug drąsesni tais atvejais, kai kyla neaiškumų, todėl ragina visus domėtis, už ką yra imamos priemokos ir reikalauti kokybiškų sveikatos priežiūros paslaugų, kai jos apmokamos PSDF biudžeto lėšomis.