„Šią dieną mes dėkojame Jums visiems - kad gyvenime tiek Jūsų, tiek Jūsų šeimose Lietuvos vardas yra svarbus kasdien. Kad kasdien praktiškai galvojate apie tai, ką darote Lietuvai ir ką jai darysite ateity. Todėl norėčiau tik paprasčiausiai padėkoti ir visų Lietuvos žmonių vardu įteikti Jums didžiausią padėką, kokią mes galime suteikti - tai atmintį, palinkėjimą ir valstybinį apdovanojimą“, - renginyje sakė D.Grybauskaitė.

Aukščiausias liepos 6-ąją teikiamas apdovanojimas Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didysis kryžius įteiktas kalbininkui, Rytų Lietuvos kultūros tyrinėtojui Zigmui Zinkevičiui.

„Aš kaip iki šiol dirbau, taip ir toliau tą patį darbą dirbsiu, pažadu, kad ne mažiau kaip iki šiol, nors man jau sukako 90 metų, bet dar pakankamai esu stiprus ir toliau dirbsiu. Esu dėkingas, žinoma, prezidentei už darbo įvertinimą“, - atsiėmęs apdovanojimą žurnalistams sakė Z.Zinkevičius.

Aukšti apdovanojimai taip pat įteikti buvusiam ilgamečiam Viešojo saugumo tarnybos vadovui Sergejui Madalovui, filosofui Leonidui Donskiui, teisininkui Vytautui Mizarui. Po mirties apdovanoti 1946 metais žuvęs partizanas Martynas Kliausius - Tautvydas ir buvęs politinis kalinys Algimantas Andreika. Apdovanojimas skirtas ir JAV Sausumos pajėgų štabo viršininkui generolui Raymondui T.Odierno, tačiau pirmadienio ceremonijoje jis nedalyvavo ir ordinas jam bus įteiktas vėliau.

D.Grybauskaitė Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžių skyrė Krymo totorių lyderiui, buvusiam politiniam kaliniui, Ukrainos parlamentarui Mustafai Džemilevui, kuriam po Rusijos įvykdytos aneksijos neleista grįžti į Krymą.

„Tai mes turėtume įteikti ordiną Lietuvai, bet išėjo atvirkščiai. Žinoma, tai mums didelė laimė ir didelis moralinis palaikymas“, - žurnalistams sakė M.Džemilevas.

Šis apdovanojimas taip pat skirtas aktorei Ilonai Balsytei, rašytojams Sigitui Parulskiui ir Kęstučiui Valentinui Nastopkai, šv. Pranciškaus onkologijos centro direktorei Aldonai Kerpytei, Karaliaučiaus srityje dirbančiai lietuvių kalbos mokytojai, poetei Rūtai Marijonai Leonovai.

Valstybės apdovanojimai liepos 6-osios proga iš viso skirti beveik trims dešimtims asmenų. Dar keturiems asmenims už drąsą, sumanumą ir ryžtą gelbstint žūvančiuosius įteikti Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiai.

Lietuvoje pirmadienį švenčiama Mindaugo vainikavimas Lietuvos karaliumi 1253 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (213)