Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Vincas Jurgutis po posėdžio sakė, kad kategoriškai nepritaria M. A. Haroldo parodytai nepagarbai Lietuvai ir jos žmonėms, kurią jis pademonstravo pasisakydamas socialiniame tinkle „Facebook“.

Pats M. A. Haroldas frakcijos posėdyje nedalyvavo, o dar prieš jį pranešė, kad pats pasiūlė frakcijai jį pašalinti.

„Noriu nuoširdžiai atsiprašyti Lietuvos, lietuvių, kuriuos įžeidė šis mano pasisakymas. Noriu atsiprašyti ir pasakyti, kad panaudojau netinkamus žodžius, todėl siūlau frakcijai šalinti mane. Aš daug pasimokiau iš šios klaidos, kuri paskatins mane dar sunkiau dirbti Vilniaus miesto taryboje, ir savo darbais, o ne kalbomis, įrodyti tinkamumą eiti šias pareigas“, – socialiniame tinkle rašė jis.

M. A. Haroldo elgesį įvertinti prireikė po praeitą savaitę kilusio skandalo, kai tarybos narys savo „Facebook“ paskyroje apkeikė Lietuvą.

Reaguodamas į JAV Aukščiausiojo teismo sprendimą pripažinti homoseksualių porų santuokas visose valstijose M. A. Haroldas pratrūko: „„F*** you, Lithuania! Legalizuokit gėjų santuokas ir priimkit 1000 pabėgėlių dabar. DABAR. Nes nepaisant, kad nepritariat pačiai idėjai, tai yra teisinga, tai teigiamas viešumas. Norite kitokio viešumo? Jūs jo negalite įpirkti“.

Socialiniame tinkle kilus sujudimui dėl tokių politiko žodžių savo nuomonę išreiškė ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius, kuris paprašė kolegos nesikeikti.

„Love you, Lithuania. Lietuvoje gyventi gera dėl puikių jos žmonių. Esu tikras, ilgainiui bus vis geriau. Ir dėl būsimų teisingų valdančiųjų sprendimų taip pat. Lietuvai taip. Žmogaus teisėms taip. Keiksmažodžiams ne. Pykčiui ne. P. S. Mark Adam Harold, dar kartą prašau nesikeikti. Nei karštas būdas, nei radikalus teisingumo jausmas, nei bet koks teksto turinys ar kontekstas nėra pateisinimas FU žodžiams adresu tų dalykų, kurie yra brangūs geros valios žmonėms“, – išdėstė R. Šimašius.

Atsiprašė, bet ne dėl savo žodžių

Iš pradžių M. A. Haroldas visiškai nekeitė savo pozicijos ir į „Facebook“ toliau pylė tokius pareiškimus, kaip „Šunys loja, karavanas eina“, bet praėjus dienai pabandė paaiškinti, kodėl panaudojo nenorminę leksiką.

Tarybos narys tikino, kad kritikavo Lietuvos valdžią, o ne jos gyventojus, ir dėl to tikrai neatsiprašinės. Toliau jis dėstė, jog jo panaudotas anglų kalbos žodis neturėtų būti į lietuvių kalbą verčiamas tiesiogiai. Politikas taip pat pridūrė, kad moka mokesčius bei kuria darbo vietas ir dėl to jam rūpi Lietuvos politinio vystymosi kryptis.

M. A. Haroldas pareiškė, jog turi keturis atsiprašymus. „Atsiprašau žmonių, kuriems Lietuvos valdžia nepadeda. Tikiuosi, kad pagalbą rasite kitur. Atsiprašau žmonių, kurie nori susituokti, bet vis dar negali. Tikiuosi, kad greitai jau galėsite. Atsiprašau R. Šimašiaus, kuris atlieka puikų darbą ir jam nereikia papildomo vargo iš manęs ar žiniasklaidos. Atsiprašau savo merginos, kuri turi visa tai apie mane skaityti, o tai skauda“, – parašė jis.

Po kurio laiko tarybos narys pridėjo ir penktą atsiprašymą, kuriame atsiprašė Lietuvos žmonių, kurie įsižeidė dėl jo žodžių. „Nesvarbu, ar aš norėjau jus įžeisti, ar ne, jūs įsižeidėte ir tai yra blogai, tai mano kaltė ir aš atsiprašau“, – teigė politikas.

E. Masiulis siūlė šalinti

Liberalų sąjūdžio partijos pirmininkas Eligijus Masiulis taip pat turėjo nuomonę dėl M. A. Haroldo likimo.

„Mano asmenine valia, jeigu aš būčiau Vilniaus miesto tarybos frakcijos narys, aš siūlyčiau atsisveikinti su tokiu kolega, nes nėra jokių garantijų, kad tai yra paskutinis toks jo išsišokimas. Tarp eilučių matosi, kad ne visi tie jo atsiprašymai, kurie po to pasipylė, yra nuoširdūs. Čia nereikėtų bet kokia kaina siekti išsaugoti frakcijos kiekybės, o pasielgti taip, kad būtų tinkamai sureaguota į šitą beprecedentį išsišokimą“, – „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ sakė E. Masiulis.

M. A. Haroldas yra pirmasis Lietuvos istorijoje užsienio pilietis, išrinktas į savivaldybės tarybą. Iš Didžiosios Britanijos kilęs liberalas prisistato elektroninės muzikos vadybininku.

Po to, kai buvo išrinktas, M. A. Haroldas LRT Radijui teigė, kad jo sėkmės paslaptis savivaldybių tarybų rinkimuose buvo kampanija „Facebook“.

Beje, kelios dienos iki to interviu britas savo „Facebook“ paskyroje piktinosi, kad Lietuvos nacionalinis transliuotojas jam nepaskambino iškart po laimėjimo rinkimuose. Šis pasisakymas taip pat sukėlė audrų socialiniame tinkle.

Sostinės Liberalų sąjūdžio frakcija nuo šiol vienija 15 savivaldybės tarybos narių ir išlieka didžiausia politine frakcija Vilniaus miesto savivaldybėje.