Ne paslaptis – paprastai į šias šventes susirenka tūkstančiai žmonių, kurie yra nusiteikę ne tik politinėms diskusijoms, bet ir pompastiškoms linksmybėms.

Darbo partijos sąskrydyje neišvengta muštynių

Štai prieš kelias dienas buvo pranešta, kad Darbo partijos sąskrydyje, vykusiame prie Lūksto ežero Telšių rajone, sumušti trys asmenys ir pradėti du ikiteisminiai tyrimai dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Policijos duomenimis, apie 23.30 val. penki jaunuoliai iš chuliganiškų paskatų sumušė 20 metų pilietį, gyvenantį Jurbarko rajone, bei 51 metų kaunietį. Tuo pačiu metu iš matymo pažįstamas asmuo sumušė 62 metų vyrą, gyvenantį Šiaulių rajone.

Tiesa, Darbo partijos atsakingoji sekretorė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė DELFI patikino, kad nors kol kas dar vyksta tyrimas, jau yra žinoma, kad vienas iš šių asmenų tikrai nėra darbietis.

„Kiek mums žinoma, jis su nukentėjusiais susisiekė, jų buvo atsiprašyta, todėl ikiteisminis tyrimas gali būti nutrauktas. Mūsų žiniomis, muštynes provokavę asmenys nėra Darbo partijos nariai, tai buvo svečiai, poilsiautojai“, – sakė ji.

Liberalų sąskrydyje – siautėjantys tauragiškiai ir vagys

Prastų žinių buvo sulaukta ir iš liberalų sąskrydžio. Štai feisbuke išplito partijos nario įspūdžiai, kad kitą kartą vykstant į Liberalų sąskrydį reiktų pasiimti ne vaikus, o beisbolo lazdą. Ypač buvo išskirtas Tauragės skyrius, kuris esą turi teisę rengti diskotekas per visą naktį prie svetimų palapinių, garsiai leisti muziką, grasinti aplinkiniams. Teigiama, ir kad įsismaginę tauragiškiai spardė savo bendraminčių palapines.

Savo ruožtu Tauragės skyriaus pirmininkė Iveta Skurvydienė DELFI sakė tiksliai nežinanti, ar iš tiesų buvo kokių nesklandumų. Politikė svarstė, kad galėjo užtrukti žmonių bendravimas bendroje palapinėje.

„Poilsiavietėje buvo didelė palapinė, turėjome lauke gražius sėdmaišius, atėjo daug žmonių, bendravo. Galbūt ten ilgiau kas ir užtruko? Ramybės metas buvo paskelbtas 3 val. nakties, gal jie ten daugiau užtruko? Bet nei policija buvo iškviesta, nei ikiteisminiai tyrimai – ten nieko nebuvo“, – sakė I. Skurvydienė.

Kelmės rajone policijos komisariate DELFI informavo, kad policija buvo nuvykusi į Liberalų sąjūdžio sąskrydį Tytuvėnuose, bet pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl vagystės iš palapinės.

Vis dėlto DELFI Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio Viešųjų ryšių koordinatorė Giedrė Paunksnienė sakė, kad, pasak partijos atsakingojo sekretoriaus Raimondo Imbraso, sąskrydis vyko sklandžiai be jokių nusiskundimų.

„Skundų dėl spaudoje plačiai minimų vieno iš galimų renginio dalyvių pasisakymų nei renginio metu, nei vėliau organizatoriai negavo. Bet, deja, šiemet sąskrydžio dalyviai nukentėjo nuo vagių, kurie sugebėjo prasmukti į renginį, nors dalyvių saugumu rūpinosi privati saugos kompanija. Dingo vieno iš dalyvių kuprinė su dokumentais, dėl ko pradėtas ikiteisminis tyrimas. Atvykusi Kelmės policija rado vagių paliktus pėdsakus vedančius palei prie stovyklavietės esantį ežerą Tytuvėnų link. Esame įsitikinę, kad tai vietos vagišių darbas ir tikimės, kad Kelmės policija juos ras“, – tikėjosi G. Paunksnienė.

Konservatoriai nustebino suvartojamo alkoholio kiekiu

Šį savaitgalį sąskrydį planuoja rengti ir konservatoriai. Anksčiau spaudoje yra pasigirdę pranešimų ir apie tai, kokios linksmybės vyksta šios partijos rengiamuose suvažiavimuose.

Štai politologė Laima Matulevičiūtė pasakojo apstulbusi dėl suvartojamo alkoholio kiekio.

O prieš šešerius metus buvo pranešta, kad konservatorių sąskrydyje dalyvavo žinomi šalies atlikėjai, sąskrydžio dalyviai galėjo skraidyti parasparniu, vyko masiniai šokiai, buvo daugybė vaišių. Tuomet spaudoje teigta, kad tokios linksmybės partijai kainuos apie 40 tūkst. litų.

Kumščius laidė ir socialdemokratai

Muštynėmis yra pagarsėję socialdemokratų organizuoti sąskrydžiai. Prieš ketverius metus į šventę iškviesti patruliai sulaukė trijų partiečių pareiškimų. Juose socialdemokratai nurodė, kad buvo sumušti tos pačios partijos narių.

Dėl sumušimo į pareigūnus kreipėsi 40 metų panevėžietis ir 24 bei 18 metų Lazdijų gyventojai. Dėl viešosios tvarkos pažeidimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tuomet socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius teigė, kad apie muštynes nieko nežino. 

„Tuo metu, kai buvau, prie manęs muštynių nebuvo“, – sakė jis.

Prieš trejus metus socialdemokratų sąskrydis nuskambėjo skandale dėl rinkimų kampanijos metu panaudoto vaizdo klipo.  Jis buvo sukurtas sąskrydžio metu pagal Marijono Mikutavičiaus dainą „Aš tikrai myliu Lietuvą“. Atlikėjas tuomet neslėpė savo pasipiktinimo šiuo politikų žingsniu, tačiau to įvykio fragmentą vis dar galima rasti internete.

Bandė išžaginti moterį

Kraupių žinių galima rasti ir apie tvarkiečių sąskrydžius. Štai prieš bene 12 metų pranešta apie tai, kad jų organizuoto susibūrimo metu buvo bandyta išžaginti moterį.

Tiesa, tuomet Liberalų demokratų partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis pareiškė, kad „jokių konfliktų tarp sąskrydžio dalyvių, neteisėtų ar neetiškų veiksmų prieš policijos pareigūnus ar nusikaltimų, kurie gali būti siejami su Liberalų demokratų partijos nariais, sąskrydžio metu nebuvo“.

Remdamasi policijos pareigūnų teigimu, tuomet spauda pranešė, kad šis incidentas sąskrydyje nebuvo vienintelis. Teigiama, kad su policijos pareigūnais konfliktavo Seimo narys liberaldemokratas Vladas Žalnerauskas.

Sąskrydžiai baigiasi ir mirtimi

Ne kartą buvo pranešta ir apie žuvusius sąskrydžių dalyvius. Prieš trejus metus Darbo partijos sąskrydžio metu vienas jaunuolis paskendo. 

Tiesa, tais metais sąskrydyje taip pat nebuvo išvengta ir muštynių.

Laidoti nuskendusį asmenį teko ir socialdemokratams. Prieš 7 metus Giruliuose vykusiame sąskrydyje nuskendo jaunuolis iš Zarasų. Tuomet įtarta, kad jis vartojo alkoholinius gėrimus.

Politikai tiesiog nemoka linksmintis

Ne vieną masinį renginį, kuriame dalyvavo keli tūkstančiai žmonių, tarp jų – ir sąskrydžius, organizavęs verslininkas Jogaila Morkūnas DELFI paklaustas, kas lemia tokius nutikimus, patikino, kad atsakymas į šį klausimą yra paprastas – alkoholis.

„Yra dvi žmonių rūšys – kultūringi ir politikai-elektrikai. Man teko matyti ne vieną atvejį, kai iš visos Lietuvos į renginį suvažiavę asmenys net neišlipa iš autobusų – jie jau būdavo absoliučiai girti. Nebūdavo tokio renginio, kur nereikėdavo samdyti papildomos apsaugos ar policijos, greitosios pagalbos. Tuos politikus, kurie mėgsta muštis ir panašiai, aš lyginu su elektrikais, kurie tiesiog nemoka gerti ir kelia konfliktines situacijas. Visi kiti kultūringi žmonės, ar jie būtų iš draudimo, finansų, prekybos – privataus sektoriaus, švenčia gražiai, tokių atvejų nebūna. Bet elektrikai ir politikai yra vienodo išsilavinimo, intelekto ir paprasčiausiai nemoka linksmintis“, – pastebėjo jis.

Pasak J. Morkūno, mitas, kad jei renginyje dalyvauja daug žmonių, nebus išvengta ir problemų. Viskas priklauso nuo žmonių.

„Smurtas – žemiausia žmogaus išsilavinimo, išsivystymo stadija. Ar normalus vyras gali smurtauti prieš savo moterį? Ne. Kodėl kažkas turėtų taip daryti? Bet jei tokie bajeriai išlenda, mano suvokimu, tai yra intelekto ir auklėjimo stoka. O ką, politikai pas mus – intelektualai, profesoriai visi? Ne“, – sakė jis.

Jogaila Morkūnas

Linksmybės primena tas, kurios paplitusios tarp darbininkų

J. Morkūnas pasakojo neseniai organizavęs šventę, kurioje dalyvavo pusantro tūkstančio žmonių, tačiau, kadangi jie visi buvo kultūringi, didelių nelaimių buvo išvengta. Tik vienas jų paslydo ir susilaužė koją.

„Nebuvo nei policijos, nei smurto, nei nusigėrimų iki kominės būsenos“, – prisiminė jis.

Renginių vedėjas tikina pastebėjęs, kad daugiausiai problemų kyla tuomet, kai renginius organizuoja „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“.

„Čia viskas aišku – darbininkai. Elektrikai. Manau, kad į politiką eina visi nevykėliai, kurie gali rasti normalaus darbo ir tai atsispindi jų linksmybėse“, – patikino J. Morkūnas.