Jį ištiko šokas, kai Neringos savivaldybė gavo antstolių raštą, jog nuo liepos 10 dienos savivaldybės sąskaitos bus areštuotos ir iš jų nuskaičiuoti visi jose esantys pinigai. Šiuo metu savivaldybės sąskaitose yra apie 400 tūkst. eurų.

Priežastis – Neringos savivaldybė turi atlyginti žalą, kurią patyrė prabangaus restorano Juodkrantėje savininkai. Nustatyta, kad šis pastatas iškilo neteisėtai, todėl jo savininkai įvykdė teismo sprendimą – sulygino statinį su žeme.

Vėliau jie kreipėsi į teismus, kad prisiteistų patirtą turtinę žalą. Neskundžiama nutartimi priteista žala siekia 1 mln. 115 tūkst. eurų ir dar 5 proc. delspinigius nuo šios sumos už praėjusius dvejus metus iki tol, kol žala bus visiškai atlyginta.

„Teismo nutartyje parašyta, kad žalą turi atlyginti Valstybinė teritorijų planavmo ir statybos priežiūros inspekcija bei Neringos savivaldybė. Bent jau aš nutartyje išskaičiau tai, kad minėta inspekcija turi atlyginti 90 proc. priteistos sumos, o mes – 10 proc. Tačiau, pasirodo, buvau neteisus. Antstoliai nuėjo ir į inspekciją, ir pas mus. Kadangi pinigų mes turime, o inspekcija algoms mokėti jų gaus tik mėnesio pabaigoje, tai labiausiai kentės būtent Neringos savivaldybė“, – teigė D. Jasaitis.

Anot jo, paprasčiau tariant, kiek pinigų po liepos 10 dienos bus Neringos savivaldybės sąskaitoje, visus juos antstoliai pasiims. Ir ims tol, kol susirinks visą priteistą sumą.

Trečiadienį po pietų D. Jasaitis ir iš Teisingumo ministerijos specialistų, ir iš antstolio, kuris Neringos savivaldybei atsiuntė raštą, išgirdo gerų žinių.

„Pasirodo, ieškovai padarė procedūrinių pažeidimų. Pirmiausia jie turėjo kreiptis į mus, o tik tada – į antstolius. Į mus ieškovai nesikreipė, todėl antstoliai kol kas savo veiksmus sustabdė. Dabar ieškovai turi kreiptis į mus, Teisingumo ministeriją dėl žalos atlyginimo. Nustatytas terminas, per kurį turime susitarti – trys mėnesiai. Jei susitarti nepavyks, tada savo veiksmų vėl imsis antstoliai. Gera žinia ta, kad bent vasarą išgyvensime normaliai, o kaip bus toliau – nežinia. Vasarą reikia gerai pašėlti, rengti daug nemokamų švenčių, virti daug žuvienės, kad paskui neturėtume pinigų, kuriuos antstoliai galėtų nurašyti nuo savivaldybės sąskaitų“, – karčiai juokavo D. Jasaitis.

Kol jis dar nežinojo, jog savivaldybė laimėjo trijų mėnesių savo sąskaitų apsaugą, į susiklosčiusią situaciją žvelgė itin dramatiškai: „Skaičiuoju, kad su nuliu sąskaitoje gyvensime iki rudens. Tai reiškia, jog savivaldybės, jos biudžetinių įstaigų darbuotojai liks be atlyginimų, neturėsime pinigų sumokėti už atliekų išvežimą, gelbėtojų paslaugas, jau nekalbu apie renginius. UNESCO saugomas kurortas paskęs šiukšlėse ir tik todėl, jog dėl kai kurių žmonių ambicijų, o ne sveiko proto, buvo imtąsi tokių žingsnių – nugriauti vieną pastatą“.

Neringos savivaldybės biudžeto pajamos per metus siekia apie 8 mln. eurų.

D. Jasaitis vylėsi, jog per tuos tris mėnėsius pavyks susitarti ir su Vyriausybe, kad ji pinigų padegti priteistą žalą skirtų iš Vyriausybės rezervo fondo.

„Svarbiausia tai, kad viskas taip ir baigtųsi, kad daugiau pastatų nebebūtų griaunama. Jei Vyriausybė savo nutarimu nepakeis Kuršių nerijos generalinio plano, netrukus turėtų būti nugriauti dar penki pastatai. Prognozuoju, kad jų savininkai prisiteis kokių 7 mln. eurų žalą, kurią reikės mokti kitais metais. Iš kur juos gausime?“ – retoriškai klausė D. Jasaitis.