„Įstatymai nurodo, kad laikinas nušalinimas nuo pareigų gali būti skiriamas tik nustačius vieną iš šių pagrindų: siekiant greičiau ir nešališkiau ištirti veiką arba užkirsti galimybę asmeniui daryti naujas nusikalstamas veikas. Apeliacinio teismo nuomone, byloje nėra jokių duomenų, kad kaltinamasis A.Čepononis būtų atlikęs kokius nors veiksmus, siekdamas daryti įtaką byloje apklausiamiems asmenims, ar kokiu nors kitokiu būdu trukdęs ikiteisminiam tyrimui ar bylos nagrinėjimui teisme“, - rašoma teismo pranešime.

Apeliacinio teismo teisėjo nuomone, pirmosios instancijos teismas, nušalindamas A.Čepononį nuo mero pareigų, šiuos pagrindus nustatė formaliai, pakankamai nemotyvuodamas jų taikymo būtinumo.

Šiaulių apygardos teismo birželio 16 dieną priimtą nutartį skundė ir panaikinti prašė A.Čepononio gynėjas, teigęs, kad nuo 2011 metų, kai šioje byloje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, iki pirmo teismo posėdžio 2014 metų birželį, nebuvo gauta jokių duomenų apie jo ginamojo neteisėtą iniciatyvą pakreipti procesą sau palankia linkme.

Teismas įvertino didelę bylos apimtį ir jos sudėtingumą, didelį kaltinamųjų skaičių (byloje kaltinama 10 asmenų), tai, kad procesas gali užsitęsti, ir padarė išvadą, kad laikinas A.Čepononio nušalinimas nuo mero pareigų šioje bylos nagrinėjimo stadijoje yra neproporcingas ir perteklinis.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Kurį laiką A.Čepononis buvo nušalintas tik nuo tarybos nario pareigų.

Tada Apeliacinis teismas teigė, kad A.Čepononis kaltinamas ne tik pats piktnaudžiavęs tarnyba, bet ir sukurstęs kitus asmenis tai daryti, todėl yra pakankamas pagrindas manyti, kad einamos pareigos sudaro galimybę kaltinamajam trukdyti baudžiamajam procesui, t. y. siekiant procesą pakreipti sau naudinga linkme, darant poveikį kitiems proceso dalyviams. Atsižvelgdamas į teismo sprendimą, A. Čepononis nedalyvaudavo tarybos posėdžiuose ir komitetų veikloje.

A.Čepononio bylą Šiaulių apygardos teismas gavo pernai balandžio 9 dieną, ji pradėta nagrinėti tik šiemet.

Konservatorius įtariamas korupcija nuo 2011 metų gruodžio. Jam pateikti kaltinimai dėl nusikaltimo organizavimo ir kurstymo, piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo.

Kovą vykusiuose savivaldybių tarybų ir tiesioginiuose merų rinkimuose A.Čepononis prieš socialdemokratą Kazimierą Augulį laimėjo antrajame ture, surinkęs 58,29 proc. balsų.