Stebi žiūronais

Palangoje jau keliolika metų vis kalbėta apie tai, kaip iš Kretingos gatvės, kuri yra pagrindinė įvažiuoti į Palangą, pakelės išprašyti butus ir kambarius nuomojančius palangiškius. Šią vasarą Palangos valdžia ėmėsi ryžtingų žingsnių.

Neseniai Kretingos gatvėje, vos įvažiavus į Palangą, pastatyti ženklai, draudžiantys sustoti ir stovėti.

„Aišku, kad šie ženklai yra skirti išvaikyti mus, kurie poilsiautojų laukiame savo automobiliuose. Pati per dvi dienas jau dvi baudas sumokėjau už tai, jog kelio ženklo nepaisiau. Tačiau problema ta, kad šie ženklai močiučių iš pakelių neišvaikys – niekas negali uždrausti joms sėdėti ir laikyti rankose nedidelius skelbimus apie būstų nuomą. O poilsiautojus, kurie nepastebi kelio ženklų, ir sustoja prie močiučių pasiteirauti, kokią nakvynės vietą jos siūlo, kiek kainuoja, policijos pareigūnai negaileistingai baudžia. Pati mačiau, kaip pareigūnai tokius pažeidėjus stebi žiūronais, o kai vairuotojai ketina pajudėti, tuomet prisistato surašyti protolą“, – teigė visuomeninės organizacijos „Palangos rūpestėlis“ vadovė Adelina Sabaliauskaitė.

Bauda už kelio ženklo, kuris draudžia sustoti ir stovėti, nepaisymą siekia nuo 30 iki 86 eurų.

Aikštelė – nepaklausi

Palangos valdžia būstus nuomojantiems palangiškiams pasiūlė alternatyvą. Susitarta, kad smulkieji verslininkai gali rinktis degalinės, esančios Kretingos gatvės ir Klaipėdos plento sankryžos dešinėje pusėje, aikštelėje.

Pažadėta, kad joje bus pastatytas biotuletas, suoliukai, pavėsinė, nuorodos į aikštelę, informuojančios, kad joje renkasi būstų nuomą siūlantys palangiškiai.

„Toje aikštelėje trys automobiliai stovėjome pusantros paros ir per tą laiką nesulaukėme nė vieno poilsiautojo. Tiesa, vienas buvo užsukęs, bet tik pasiklausė, kaip nuvažiuoti į HBH pramogų kompleksą. Ir viskas. Po tokios nesėkmės grįžome į įprastas vietas Kretingos gatvėje ir mokame baudas“, – kalbėjo A. Sabaliauskaitė.

Jos nuomone, aikštelė yra per maža. Be to, poilsiautojams nepatogu į ją patekti.

„Įsivaizduokite, atvažiuoja žmogus į Palangą. Jis įsitikinęs, kad ras prie Kretingos gatvės nakvynę siūlančius palangiškius, bet ten tuščia. Kur jis dėsis? Jam tikrai nešaus į galvą važiuoti į degalinės aikštelę, į kurią mus norima suvaryti. Manau, kad artėjantis ilgasis savaitgalis ir parodys, koks vyraus chaosas“, – įsitikinusi pašnekovė.

Tradicijai – 25 metai

Palangos valdžia šią vasarą pradėjo veiksmus, kad iš Kretingos gatvės išprašytų būstus nuomojančius palangiškius, nes ja įvažiuoti į Palangą galima tik viena juosta.

„Kai įrengė tą Palangos aplinkkelį, Kretingos gatvėje liko tik viena eismo juosta įvažiuoti į Palangą, o išvažiuoti – dvi. Todėl esą sukuriame avarines situacijas, nes kitas automobilis bet kada gali atsitrenkti į mašiną, kurios vairuotojas sustojo pasikalbėti su nuomotojais. Tačiau kiek žinau, nėra užfiksuota nė vieno eismo įvykio, kurio priežastis būtų būtent tokia. Be to, niekaip nesuprantama, kam reikalingos tokios plačios tos saugumo salelės. Jei jų nebūtų, į Palangą būtų galima įvažiuoti dviejų juostų keliu“, – kalbėjo A. Sabaliauskaitė.

Ji iš Palangos valdžios girdėjo argumentus, kad nuomotojus iš Kretingos gatvės pakraščių norima išprašyti ir dėl to, kad vadinamosios močiutės gadina kurorto įvaizdį.

„Esą užsieniečiai galvoja, kad pakelėse sėdi prostitutės ir jiems kelia juoką, kad jos tokios pagyvenusios. Tačiau tos močiutės, kaip jos vadinamos, Kretingos gatvės pakraštyje sėdi jau 25 metus, tai savotiška tradicija. Gal ir sutikčiau, kad nuomotojai turi būti įkurdinti kitoje vietoje, tačiau tai reikia padaryti civilizuotai. Dar žiemą pradėti infomacinę kampaniją, o ne pateikti siurprizą vasaros viduryje. Be to, nė vienas teisės aktas neuždraus sėdėti pakelėje ir laikyti mažą skelbimą. Nežinau, ar gražu bausti poilsiautojus, kurie sustoja pasiklausti apie nakvynę?“ – retoriškai klausė palangiškė.

Ji pabrėžė, jog Palangos valdžia turėtų gerbti smulkiuosius verslininkus, kurie nuomoja būstus. „Jei ne mes, Palangoje būtų netvarka, žmonės miegotų aikštėse, automobiliuose, nes viešbučiuose vietų tikrai neužtektų. Mes dar ir mokesčius mokame, bet pagarbos nesulaukiame“, – piktinosi A. Sabaliauskaitė.

Jos nuomone, galima rasti kompromisą – kai kuriose Kretingos gatvės vietose palikti ruožus, kur sustoti automobiliams būtų leidžiama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (371)